Μετά από 8 χρόνια η 35η Γιορτή  Βιβλίου επιστρέφει στο χώρο της, στο Πεδίον του Άρεως με πολλές εκθέσεις και δράσεις από την Παρασκευή 4 Μαΐου  έως την Κυριακή 20 Μαΐου 2012.

Ads

 
 
Η Γιορτή του Βιβλίου είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει από το Πεδίον του Άρεως λόγω των έργων ανάπλασης που επρόκειτο να γίνουν στο πάρκο και είχε μεταφερθεί για κάποια χρόνια στον πεζόδρομο της  Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κατόπιν στον πεζόδρομο της Ερμού και στη συνέχεια στο Ζάππειο. Ωστόσο, το Πεδίον του Άρεως είναι ο χώρος με τον οποίο το βιβλίο έχει συνδεθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον στην Αθήνα,  καθώς αποτελεί το σημείο όπου παραδοσιακά φιλοξενούσε αυτό το θεσμό.
 
Κατά τη  διάρκεια της Γιορτής του Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Κάποιες από αυτές είναι παρουσιάσεις βιβλίων, έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες κ.α., οι οποίες έχουν ως στόχο να αναπτύξουν τη φιλαναγνωσία κυρίως στις μικρές ηλικίες.
 
Γι’ αυτό το λόγο, θα συνεχιστεί η προσπάθεια ενίσχυσης των βιβλιοθηκών που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας μέσω της καμπάνιας «Με διάβασες; Χάρισέ με! Δώστε ένα βιβλίο, σώστε μία βιβλιοθήκη», η οποία ξεκίνησε στην περσινή Γιορτή Βιβλίου με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
 
Φέτος, για την 35η  Γιορτή Βιβλίου θα συγκεντρωθούν βιβλία για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης έτσι ώστε να ενισχυθούν οι βιβλιοθήκες των νοσοκομείων Παίδων, Αγίας Σοφίας και Αγλαΐας Κυριακού, καθώς και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και του Γυμνασίου- Λυκείου Βερδικούσας  της επαρχίας Ελασσόνας.
 
Οι γελοιογράφοι bookάρουν
 
Το προεκλογικό κλίμα των ημερών δε άφησε ανεπηρέαστους τους διοργανωτές, οι οποίοι εντάσσουν στη γιορτή την έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας με τίτλο «Οι γελοιογράφοι bookάρουν» και θέμα την κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είκοσι έξι πολιτικοί γελοιογράφοι  καλούν τους επισκέπτες από τις 4 Μαΐου να ψηφίσουν «σκίτσο δαγκωτό!»  Σε  ειδική κάλπη στο χώρο της έκθεσης  γελοιογραφίας, οι επισκέπτες «ψηφίζουν» με ένα σκίτσο, μια ατάκα, ένα συναίσθημα ή ένα σύνθημα για τα κόμματα και τις εκλογές.
image

 Το Σάββατο 5 Μαΐου από τις 18:30 έως τις 22.00, οι γελοιογράφοι bookάρουν στο χώρο της έκθεσης για να  συναντηθούν και να συνομιλήσουν με το κοινό, να εξηγήσουν τον τρόπο και τις τεχνικές της δουλειάς τους και να  σκιτσάρουν με μικρούς και μεγάλους. Θα υπογράψουν μπλουζάκια με σκίτσα τους που θα διατίθενται σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Την ίδια μέρα, στις 20:00, ανοίγουν την κάλπη και βραβεύουν την καλύτερη έμπνευση με ένα μπλουζάκι, που θα επιλέξει ο ίδιος ο νικητής.
 
 
Στο πρόγραμμα της 35ης Γιορτής του Βιβλίου περιλαμβάνεται Αφιέρωμα στον Ν. Βρεττάκο, με ομιλία από τον πανεπιστημιακό Γ. Ανδριωμένο και αναγνώσεις από την ηθοποιό Μ. Παπαδημητρίου. Επίσης την Τετ. 9/5, 7.30 μ.μ. συζήτηση για  «Το μέλλον της ανάγνωσης και τα πνευματικά δικαιώματα στην ηλεκτρονική εποχή», με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γ. Μπασκόζο. Συμμετέχουν: Στρ. Χαβιαράς (αντιπρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων), ‘Αρ. Πετρόπουλος (διευθυντής ΟΣΔΕΛ), Π. Τατσόπουλος (συγγραφέας), ‘Αρ. Μαραγκόπουλος (συγγραφέας-εκδότης) και Φ. Κυδωνιάτης (εκδότης).

image

Ads

image
 
 
Ημέρες και ώρες λειτουργίας της 35ης Γιορτής του Βιβλίου
 
4 έως 20 Μαίου 2012
Δευτ.-Πέμ. 6-10 μ.μ.
Παρ.-Σάβ. 6-10.30 μ.μ.
 Κυρ. 11 π.μ.-10 μ.μ.
 Είσοδος ελεύθερη