Η Τζοάν Ντίντιον, εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας, στο βιβλίο της «η χρονιά της μαγικής σκέψης» μιλά για προσωπικές  στιγμές του έγγαμου βίου της, αλλά και την απώλεια του συζύγου της, από καρδιά, που έδωσε ένα τέλος βίαιο και αναπάντεχο στον πολύχρονο γάμο τους.

Ads

 
Ήταν παραμονή πρωτοχρονιάς του 2003 όταν  η Τζόαν Ντίντιον είδε τον άντρα της Τζον Γκρέγκορι Νταν να πέφτει στο πάτωμα την ώρα του δείπνου, προδομένος από την καρδιά του.
 
Η Ντιντιόν στο βιβλίο «η χρονιά της μαγικής σκέψης» αφηγείται την προσωπική, όσο και πανανθρώπινη εμπειρία της, επιστρέφοντας παράλληλα στις χαρές και στις απογοητεύσεις του πολύχρονου γάμου της.
 
Πρόκειται για ένα βιβλίο ύμνο στην ανθρώπινη δύναμη και τη θέληση για ζωή, που η New York Times το επαίνεσαν ως «ένα ανεξίτηλο πορτρέτο της απώλειας»
 
«Συγκλονιστικό. […] Ένα βιβλίο ζωντανό, οξυδερκές, που αξίζει να το θυμάται κανείς. […] Μια ακριβής, ειλικρινής και διεισδυτική εξιστόρηση προσωπικής φρίκης και θρήνου… η οποία μερικές φορές γίνεται και αρκετά διασκεδαστική επειδή τολμά να πει την αλήθεια», γράφει ο  Ρόμπερτ Πίνσκι, στους «New York Times».
 
«Το βιβλίο μιλά για το πώς κάποιος μαζεύει τα κομμάτια του και συνεχίζει· είναι παράλληλα φόρος τιμής σε έναν εκπληκτικό γάμο», αναφέρει ο «New Yorker»
 
Η Τζόαν Ντίντιον, γεννημένη στην Καλιφόρνια και κάτοικος Νέας Υόρκης, για το βιβλίο «Η χρονιά της μαγικής σκέψης», τιμήθηκε  το 2005 με το National Book Award στην κατηγορία Non Fiction.
 
Άλλα βιβλία της είναι τα «Where I Was From», «Political Fictions», «The Last Thing He Wanted», «After Henry», «Miami», «Democracy, Salvador», «The White Album», «A Book of Common Prayer», «Play It as It Lays», «Slouching Towards Bethlehem», «Run River».
 
Το tvxs προσφέρει τρία αντίτυπα του βιβλίου «Η χρονιά της μαγικής σκέψης», σε μετάφραση  της Ξένιας Μαυρομμάτη, από τις εκδόσεις «Κέδρος», στα μέλη που θα στείλουν πρώτα email στο [email protected] από τις 18:00.