Ο Κλεομένης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το1990 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι ασχολείται με την ποίηση και τη συγγραφή. Συμμετείχε ως συγγραφέας στο διαδικτυακό λογοτεχνικό project  Τhe 25th hour project, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε ιστολόγια και διαδικτυακές εφημερίδες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική του συλλογή Γράμμα σε αλλόκοτη καρδιά από τις εκδόσεις Vakxikon.gr. 

Ads

 

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο…
 
Το τελευταίο μου βιβλίο είναι μια ποιητική συλλογή με τίτλο Γράμμα σε αλλόκοτη καρδιά. Βασικά είναι το πρώτο μου, τυπωμένο, βιβλίο. Ήθελα να αφηγηθώ κάποιες ιστορίες, αλλά ήταν πολύ μικρές, πειραματίστηκα με αυτές και έτσι προέκυψαν τα δύο πρώτα ποιήματα. Ε, μετά το ένα έφερε τ’ άλλο και έτσι προέκυψε αυτό το μικρό βιβλιαράκι.


 

Πως αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;



Όπως την αναζητούσα και πριν… Δεν την αναζητάω, εκείνη έρχεται και με βρίσκει. Όπως λέει και ένας καλός μου φίλος «Η έμπνευση δεν είναι η ερωμένη που, θα σου κάτσει όποτε θες εσύ, αλλά θα έρθει μόνη της όποτε αυτή γουστάρει». Η οικονομική κρίση σαφώς επηρεάζει, κάνεις δεν ζει σε γυάλινο πύργο, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, το αν και το κατά πόσο ένας καλλιτέχνης θα ασχοληθεί ή θα επηρεαστεί από την κρίση έχει να κάνει με το κατά πόσο τον καίνε και τον απασχολούν κοινωνικοπολιτικά θέματα. Φτώχια και κοινωνική ανισότητα, δυστυχώς, υπάρχουν πάντα. Δεν είναι θέμα κρίσης, είναι ξεκάθαρα θέμα αντίληψης προς τα πού θα προσανατολιστεί ο καθένας, αν θα ασχοληθεί και θα αντιμετωπίσει τα τέρατα τον καιρών μας ή όχι. Αν συμφωνήσουμε πώς η τέχνη (ποίηση, λογοτεχνία κλπ.) είναι ένας χώρος έκφρασης, προβληματισμού, αναστοχασμού και φιλοσοφίας τότε, αυτό πρέπει να ισχύει για όλους τους καιρούς, καλούς και κακούς και να εκφράζει κάθε ανησυχία και ελπίδα ανεξαρτήτως «εποχής».

Ads

 

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;
 

Είναι μία σχέση λατρείας και πάθους. Διαβάζω τα πάντα, από Mary Shelley, Goethe και Kafka μέχρι Tolkien, Philip Dick, Joe Hill κά.

 
Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;



Χμμ… Θα σας πω ένα μυστικό, δεν έχω ψυχή. Αλλά αν είχα ψυχή θα σας έλεγα ότι, εξαρτάται από το τι εννοούμε σωτηρία. Εγώ κάθε φορά που τελειώνω την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, comic, Manga καταλήγω προβληματισμένος. Είναι αυτό σωτηρία; Για μένα ναι, μου αρέσει.
 

Τα επόμενα σχέδιά σας;
 

Δεν ξέρω ακόμα, κάποιο βιβλίο, κάποιο comic ή κάποια καινούργια ποιητική συλλογή ό,τι έρθει πρώτο.

 

* Η παρουσίαση για το βιβλίο του ποιητή Κλεομένη Παπαϊωάννου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15-1-2015 και ώρα 20:30 στη Βιβλιοθήκη του Μίνου Βολανάκη στα Εξάρχεια (Στουρνάρα 11). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η ποιήτρια Αναστασία Κεραμάρη, η ποιήτρια και κριτικός λογοτεχνίας Ασημίνα Ξηρογιάννη και η ηθοποιός Αμαλία Κωτσαδάμ, η οποία θα αναγνώσει ποιήματα από την έκδοση.