Το Σου­η­δι­κό Ινστι­τού­το Αθη­νών, το Ίδρυ­μα Ελλη­νι­κή Πολι­τι­στι­κή Στέγη Στοκ­χόλ­μης και οι εκ­δό­σεις ΘΕ­ΜΕ­ΛΙΟ σας προ­σκα­λούν στην πα­ρου­σί­α­ση του βι­βλί­ου των Gunnar OLOFSSON και Τhomas THOMELL «ΓΑ­ΒΡΑ – Η ιστο­ρία ενός ελ­λη­νι­κού χω­ριού και των κα­τοί­κων του» την Τετάρ­τη 6 Οκτω­βρί­ου 2021, και ώρα 7.30 μ.μ., στον κήπο του κτη­ρί­ου του Συλ­λό­γου Ελλή­νων Αρχαιο­λό­γων, Ερμού 134, Θησείο.

Ads

Για το βι­βλίο θα μι­λή­σουν οι:

– Άξελ Σωτή­ρης ΒΑΛ­ΝΤΕΝ, οι­κο­νο­μο­λό­γος·

– Απο­στό­λης ΠΑ­ΠΑ­ΚΩ­ΣΤΑΣ, Καθη­γη­τής Κοι­νω­νιο­λο­γί­ας, Πανε­πι­στή­μιο Södertörn, Στοκ­χόλ­μη και Πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Πολι­τι­στι­κής Στέ­γης, και

Ads

– Gunnar OLOFSSON, Ομό­τι­μος Καθη­γη­τής στο Πανε­πι­στή­μιο Linnaeus, Växjö.

Θα χαι­ρε­τή­σει η Δρ. Jenny WALLENSTEN, Διευ­θύ­ντρια του Σου­η­δι­κού Ινστι­τού­του Αθη­νών.

Απο­σπά­σμα­τα θα δια­βά­σει ο ηθο­ποιός Κώστας ΚΑ­ΣΤΑ­ΝΑ­Σ.

Η εκ­δή­λω­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με την τή­ρη­ση όλων των μέ­τρων προ­στα­σί­ας κατά του Covid-19.

Λίγα λό­για για το βι­βλίο

Το βι­βλίο αυτό μι­λά­ει για τη Γάβρα, ένα μι­κρό χω­ριό στη Βόρεια Ελλά­δα, και τους κα­τοί­κους της και εί­ναι καρ­πός μα­κρο­χρό­νιας έρευ­νας για τη με­τα­νά­στευ­ση από τη Γάβρα. Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι κά­τοι­κοι άφη­σαν το χω­ριό τους τη δε­κα­ε­τία του ’60 για να ανα­ζη­τή­σουν μια κα­λύ­τε­ρη τύχη αλ­λού. Πολ­λοί από αυ­τούς πή­γαν στη Σου­η­δία, άλ­λοι έμει­ναν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και κά­ποιοι λί­γοι έφτα­σαν στη Γερ­μα­νία. Φιλο­δο­ξία των συγ­γρα­φέ­ων ήταν να ανα­λύ­σουν τις εμπει­ρί­ες αυ­τών των ελ­λή­νων με­τα­να­στών χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τις ιστο­ρί­ες της ζωής τους. Προ­σπά­θη­σαν να κα­τα­νο­ή­σουν τη ζωή των Γαβριω­τών, τόσο ως απο­δή­μων όσο και ως με­τα­να­στών, με τη βο­ή­θεια των ανα­μνή­σε­ων και των δι­η­γή­σε­ών τους, αλλά και να κα­τα­γρά­ψουν και να ανα­δη­μιουρ­γή­σουν τα γε­γο­νό­τα μέσα στο ιστο­ρι­κό τους πλαί­σιο από τη δε­κα­ε­τία του 1920 ώς την αρχή της δε­κα­ε­τί­ας του 2000.