O συγγραφέας Δημήτρης Πετσετίδης αφηγείται στην Κρυσταλία Πατούλη τη δημιουργική εμπειρία της συγγραφής –από την ιδέα μέχρι το τυπογραφείο- του βιβλίου Eν οίκω, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάρτιο, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ads

imageimage
Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα βιβλία μου, μάλιστα πριν να εκδοθούν. Για το προκείμενο, μπορώ να πω μερικά πράγματα που νομίζω ότι θα διαφωτίσουν, εν ολίγοις, την ιδέα της συγγραφής του.

Μου αρέσει να γράφω, όπως μου αρέσει να βλέπω το βιβλίο μου τυπωμένο. Βλέπω τη γραφή, ενώ συντελείται, ως ένα είδος αυτοερωτισμού και δεν επιδιώκω καμιά άλλη διάκριση εκτός από τον έπαινο των επαρκών αναγνωστών.

Ένα μικρό διήγημα το γράφω και το ξαναγράφω πολλές φορές, περνάει από ένα πλήθος αλλαγών και διορθώσεων, μέχρι να καταλήξει στη μορφή που θα εκτυπωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει  ότι ασμένως εφησυχάζω.

Ads

Το προκείμενο βιβλίο μου με τίτλο: ΕΝ ΟΙΚΩ, αναφέρεται σε λογιών λογιών δωμάτια, τα οποία σηματοδοτούν κάθε ένα με τη δική του ύπαρξη τη ζωή των ηρώων.

Η ιδέα να κάνω μια σειρά από διηγήματα μικρής φόρμας, μου γεννήθηκε, όταν μέσα από ένα σύνολο γραπτών στα συρτάρια μου ανακάλυψα ότι πολλά αναφέρονταν με το έναν ή με το άλλον τρόπο σε δωμάτια. Άλλα περίκλειστα και σκοτεινά, άλλα υποφωτισμένα, άλλα κατάφωτα.

Ξεχώρισα μερικά από αυτά, πέταξα κάποια στην πορεία, ασχολήθηκα με τα εναπομείναντα, και πάντα ταύτα οδεύουν προς το τυπογραφείο, όπου πλέον δεν θα είμαι ο αποκλειστικός διαχειριστής  της τύχης τους.

————–
Ο Δημήτρης Πετσετίδης (www.petsetidis.gr) γεννήθηκε στη Σπάρτη στις 2 Αυγούστου 1940. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα πρώτα του διηγήματα άρχισαν να δημοσιεύονται στη λογοτεχνική σελίδα της εφημερίδας “Τα Νέα” από το 1977. Παράλληλα συνεργάστηκε με το περιοδικό “το Δέντρο” στο οποίο δημοσίευε, επί χρόνια, διηγήματα,σχόλια στη στήλη “τα φύλλα” και σκίτσα. Διηγήματα του έχουν δημοσιευθεί ακόμη σε εφημερίδες και περιοδικά: ΄Εθνος, Αυγή, Γιατί, Λέξη, κ.ά. Ευάριθμα διηγήματά του εχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα γερμανικά.
Από το 1957 μέχρι και το 1982 έζησε στην Αθήνα, όπου δίδαξε σε φροντιστήρια. Από το 1964 μέχρι το 1983 δούλεψε και ως γελοιογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες της Αθήνας (Ταχυδρόμος, Επίκαιρα, Τα Νέα, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Εξόρμηση, Ποντίκι κ.α.) Tο 2001 αρχίζει πάλι να δημοσιεύει γελοιογραφίες στο περιοδικό ΑΝΤI μέχρι το τελευταίο τεύχος του (919, 11-4-2008)  και στην εφημερίδα “Η Εποχή”, όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα(2012).
Το 1981 το διήγημά του “Σιδηροδρομικός σταθμός Σπάρτης”   τιμήθηκε με έπαινο στον 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος της εφημερίδας  Η Καθημερινή.
Το 1983 εγκαταστάθηκε στη Σπάρτη και έκτοτε ζει και εργάζεται εκεί.
Το 2011 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Ουράνη για το σύνολο του έργου του στο διήγημα.
Σήμερα έχει τρεις κόρες και εκτός  της ενασχόλησής του με το συγγραφικό του έργο, περνά τον ελεύθερο χρόνο του διαβάζοντας και ενίοτε παίζοντας σκάκι χωρίς ιδιαίτερες επιδόσεις.
Μέχρι τώρα έχει εκδώσει έξι συλλογές με διηγήματα και μία νουβέλα (Τροπικός του Λέοντος).
————–
Εν οίκω είναι ο τίτλος της νέας συλλογής διηγημάτων του πρόσφατα βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών συγγραφέα Δημήτρη Πετσετίδη. Δεκαπέντε ιστορίες, ανθρώπινες, νοσταλγικές, γραμμένες μαστορικά από έναν διακεκριμένο εκπρόσωπο του είδους οι οποίες ξετυλίγονται με αφορμή λογιών λογιών δωμάτια: άλλα που σαν καβούκι περικλείουν τους ήρωες, άλλα στα οποία οι ήρωες έζησαν επί χρόνια και σηματοδοτούν την ίδια τους την ύπαρξη, άλλα στα οποία βρήκαν καταφύγιο και αγκαλιά.