Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο Άαρον Άπελφελντ, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους ισραηλινούς συγγραφείς και επιζήσας του Ολοκαυτώματος, έργα του οποίου αναφέρονταν στους Εβραίους της Ευρώπης, τη ζωή που έχασαν και τη ζωή του αναζήτησαν στο Ισραήλ.

Ads

Γεννημένος στην Ρουμανία, ο Άπελφελντ έγραφε στα εβραϊκά και το έργο του περιλαμβάνει περσσότερα από 40 βιβλία, ενώ είναι ένας από τους περισσότερο μεταφρασμένους συγγραφείς του Ισραήλ.

Ήταν νεαρό αγόρι όταν η μητέρα του δολοφονήθηκε από τους Ναζί. Μαζί με τον πατέρα του μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Υπερδνειστερία, μια περιοχή της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο των ρουμανικών δυνάμεων, συμμάχων της Γερμανίας. Σε ηλικία δέκα ετών τότε, κατάφερε να δραπετεύσει και παρέμεινε τρία χρόνια κρυμμένος στα δάση της Ουκρανίας.

«Επιβίωσα στους αγρούς και στα δάση. Εργάστηκα ως βοσκός και φρόντιζα πληγωμένα άλογα», δήλωσε στην New York Times το 1986.

Ads

«Συνυπήρξα με περιθωριακούς ανθρώπους στη διάρκεια του πολέμου: Πόρνες, αλογοκλέφτες, μάγισσες, μάντεις. Εκείνοι μου χάρισαν την πραγματική μου μόρφωση».

Μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στο Ισραήλ γνωρίζοντας ήδη εβραϊκά και στα 28 του ανακάλυψε ότι ο πατέρας του είχε επιζήσει και επανασυνδέθηκαν στο Ισραήλ.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν εξέφρασε μέσω Twitter την θλίψη του «για τον χαμό του αγαπημένου μας συγγραφέα».

Ο Άμος Οζ, ο διασημότερος εν ζωή συγγραφέας του Ισραήλ, δήλωσε ότι ο Άπελφελντ απέφευγε να χρησιμοποιήσει σκληρές περιγραφές του Ολοκαυτώματος και αντίθετα επέλεξε να περιγράφει τον αντίκτυπο που είχε αυτό στις ζωές των πραταγωνιστών του.

«Δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να περιγράψει τη φρίκη, το είχε πει κι αυτό. Είναι πάνω από την δυνατότητα της ανθρώπινης γλώσσας η έκφρασή της (φρίκης). Θα πρέπει να την προσεγγίσεις έμμεσα, στις μύτες των δακτύλων, από μακριά», είπε ο Οζ, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Άπελφελντ σε κιμπούτς.

Ο εβραϊκής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ περιέγραψε κάποτε τον Άπελφεντ ως έναν «περιπλανώμενο συγγραφέα περιπλανώμενου έργου, ο οποίος έκανε μοναδικά δικό του το θέμα του εκτοπισμού και του αποπροσανατολισμού».

Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν τα: «Καπνός», «Ιστορία μιας ζωής», «Μπαντενχάιμ 1939» και «Ξαφνικός Έρωτας».