«Το Κακό υπάρχει. Ο ∆ιάβολος υπάρχει.
Θεός δεν υπάρχει, αλλά ο ∆ιάβολος υπάρχει.
Και δεν υπάρχει δικαιοσύνη.
∆ικαιοσύνη δεν υπάρχει»

Ads

Από το 1942 έως το 1945, η Μπρουνχίλντε Πόµζελ υπήρξε στενογράφος ενός από τους µεγαλύτερους εγκληµατίες της Ιστορίας. Ως γραµµατέας του Υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέµπελς, βρέθηκε στο κέντρο της εξουσίας της χιτλερικής Γερµανίας. Όµως ισχυρίζεται πως δεν είχε ιδέα για τις φρικαλεότητες του καθεστώτος που υπηρετούσε.

Λίγο πριν από τον θάνατό της σε ηλικία 106 ετών, η Πόµζελ αφηγείται τη ζωή της µε αφοπλιστική ειλικρίνεια και µας δίνει µια εικόνα της κοινοτοπίας του κακού. Άνθρωποι κλεισµένοι στη δική τους προσωπική σφαίρα, που αδιαφορούν για τα κοινά και την πολιτική, άνθρωποι που κλείνουν τα µάτια παλεύοντας να επιβιώσουν. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

Ο Thore D. Hansen παρουσιάζει και αναλύει την αφήγηση της Πόµζελ, µία συγκλονιστική µαρτυρία για το βάρος και τα όρια της προσωπικής ευθύνης, µία τροµακτική προειδοποίηση για το παρόν και το µέλλον. Πόσο κοντά είµαστε τελικά στο να φτάσουµε κι εµείς κάποια στιγµή να υποστηρίζουµε σαν κι εκείνη: «∆εν θέλαµε να ξέρουµε»;

Ads

«Σε τι ποσοστό φέρουµε όλοι µέσα µας µια Μπρουνχίλντε Πόµζελ; Οι εκατοµµύρια Πόµζελ, που µονίµως ενδιαφέρονται µόνο για τη δική τους πρόοδο και τα δικά τους υλικά αγαθά, και µε αυτό τον τρόπο αποδέχονται δίχως δισταγµό την κοινωνική αδικία και τις διακρίσεις απέναντι σε άλλους, αποτελούν τα στέρεα θεµέλια για κάθε αυταρχικό σύστηµα που χειραγωγεί τις µάζες».

Από τον πρόλογο του Thore D. Hansen

Ο Thore D. Hansen (1969) είναι γερµανός πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, ενώ έχει εργαστεί επίσης ως δηµοσιογράφος και σύµβουλος επικοινωνίας.