Η διάκριση των πραγμάτων
είχε χρώμα και λέξεις και κορδέλες
οι φιόγκοι μπερδεύονταν ο ένας με τον άλλο
μια καθημερινότητα που είχε τη σειρά της.

Ads

Η καθοδική θλίψη άφησε το στίγμα της
καθώς η πτώση των αισθημάτων
δεν επέτρεπε το πλέξιμο.

Μια πινελιά χρειάστηκε να βάλω προσωρινά
και σου πέρασα στα χέρια κλωστές.
Αν μ’ αγαπάς θα γίνουν ροδοπέταλα.

Η Ντίνα Γεωργαντοπούλου γεννήθηκε στο Δερβένι Κορινθίας. Είναι λογίστρια, παντρεμένη με τον Νίκο Χρυσανθόπουλο και έχουν έναν γιο, τον Ανδρόνικο. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Αθόρυβοι Μύθοι (εκδόσεις Ζάθεον Πυρ 2015) και Caressing Myths [ελληνικά-αγγλικά] (εκδόσεις Libros Libertab 2015).

Ads

Έχει συμμετάσχει με ποιήματά της στις ανθολογίες: 127 φωνές ψυχής (εκδόσεις συλλόγου «Ομάδα Πρωτοβουλίας» 2013), Ανθολόγιο Περί Έρωτος (εκδόσεις Όστρια 2014) και Ετερότητα – Craftbook II (Μικρές Εκδόσεις 2015). Mόλις κυκλοφόρησε η νέα της ποιητική συλλογή «Απροσποίητα» από τις εκδόσεις Βακχικόν.

image

Μιλήστε μας για την τελευταία σας ποιητική συλλογή «Απροσποίητα»…

Η τελευταία μου ποιητική συλλογή «Απροσποίητα» είναι μικρά κομμάτια συναισθημάτων και προβληματισμών που τοποθετήθηκαν σε λέξεις με τρόπο απλό και αβίαστο. Η επίγευση θα ταίριαζε, όσων ασκούν γοητεία στην καθημερινότητά μου. Μια άσκηση ειλικρίνειας που, όπως αναφέρω σε κάποιο σημείο, σκοπό έχει να κάνει με τον τρόπο που επιθυμώ να επικοινωνώ με το περιβάλλον μου. Σχεδόν και όσο μπορώ διάφανο.

Πώς αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;

Αλήθεια, δεν την αναζητώ με την έννοια ότι ψάχνω για αυτήν. Οτιδήποτε μπορεί να είναι έμπνευση. Η ρεαλιστική πραγματικότητα, ο τρόπος που ένας άστεγος σκεπάζεται, ο θυμός κι ακόμα ο ρόλος μου στην οικογένεια. Ό,τι αφήνω επιθυμώντας το και το όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο. Η έμπνευση είναι η ματιά στη στιγμή που με κάνει να κοιτώ βαθιά στο ερέθισμα. Η εποχή μας δυστυχώς προσφέρει πολύ υλικό.

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;

Είναι μια σχέση αγάπης. Είναι τρόπος ζωής. Προσπαθώ όσο μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου να συμμετέχω σε ομάδες που προάγουν τον πολιτισμό. Στη χώρα μας κάθε μέρα ανακαλύπτω σπουδαίους ανθρώπους που προσπαθούν για αυτό. Το υλικό τους έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;

Η άποψή μου προσφέρεται για το ναι, μπορεί να το κάνει. Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία και από αφηγήσεις φίλων πως ένας στίχος ή μια ρήση ενός συγγραφέα άνοιξαν δρόμους στη σκέψη μας. Η βεβαιότητά μου είναι πως αν δεν μπορεί να σώσει την ψυχή μας, την κάνει καλύτερη. Έτσι έχουμε κιόλας σώσει ένα σημαντικό κομμάτι μας.

Τα επόμενα συγγραφικά σχέδιά σας;

Θα μου άρεσε να κάνω πολλά πράγματα, μα γνωρίζετε, η διαδρομή  μέχρι την έκδοση είναι επώδυνη. Έχω από χρόνια αρχίσει μια γραπτή συζήτηση με τον άνεμο. Θα προσπαθήσω να τον ελευθερώσω και να τον δω να ταξιδεύει με τις λέξεις μου και τα αισθήματά μου.