Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών ο βραβευμένος συγγραφέας και δοκιμιογράφος, Γκορ Βιντάλ. Ο Βιντάλ άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Λος Αντζελες το απόγευμα της Τρίτης, αφού παρουσίασε επιπλοκές από πνευμονία, όπως ανέφερε στο Associated Press ο ανιψιός του. Πολιτικός συγγραφέας, ο Βιντάλ, έγραψε 25 μυθιστορήματα συμπεριλαμβανομένου και των best seller «Burr» και «Μάιρα Μπρέκενριτζ», θεατρικά έργα ενώ πραγματοποίησε πάνω από 200 εκθέσεις.

Ads

 
Ο Γιουτζίν Λούθερ Γκορ Βιντάλ γεννήθηκε το 1925 στο Γουέστ Πόιντ της πολιτείας της Νέας Υόρκης και ήταν το μοναδικό παιδί του Α’ υπολοχαγού Γιουτζίν Λούθερ Βιντάλ και της Νίνα Γκορ.
 
Ήρθε στην ζωή στο Νοσοκομείο Cadet στην Αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία, όπου ο πατέρας του ήταν ένας από τους πρώτους αεροναυπηγούς και βαφτίστηκε από τον διευθυντή του σχολείου St.Albans, όπου φοίτησε αργότερα.
 
Σε άρθρο που είχε γράψει ο ίδιος το 1973 είχε πει ότι μετά αποφάσισε να τον φωνάζουν «Γκορ» προς τιμήν του παππού του, Τόμας Γκορ, δημοκρατικό γερουσιαστή της Οκλαχόμα.
 
Έγραψε το πρώτο του βιβλίο «Williwaw» σε ηλικία 19 ετών και αργότερα έγινε από τους πιο αναγνωρίσιμους Αμερικανούς συγγραφείς.

image
 
Στη δεκαετία του 60, τρία βιβλία απέσπασαν πολλούς επαίνους και καθιέρωσαν διεθνώς τη φήμη του Βιντάλ: Ιουλιανός (1964), Ουόσιγκτον (1967) και Μάιρα Μπρέκινριτζ (1968).
 
Επιπλέον έγραψε πολλά σενάρια και για το σινεμά όπως το«Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι», το «Μπεν Χουρ» και το «Καλιγούλα».

image
 
Η συλλογή δοκιμίων του Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου το 1993.

Ads

image
 
Παράλληλα με το συγγραφικό του έργο (μυθιστορήματα, θεατρικά, διηγήματα, δοκίμια), ανέπτυξε πλούσια πολιτική δράση. Ήταν από τους σφοδρότερους επικριτές του Τζ. Μπους του νεότερου (George W. Bush) τον οποίο και είχε χαρακτηρίσει ως τον «πιο ηλίθιο άνθρωπο στις ΗΠΑ».
 
Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια του αμερικανικού Τύπου για την μελέτη του «Palimpsest: a memoir» («Παλλίμψηστο») το 1995.

O Γκορ Βιντάλ μιλάει για τον Β’ Παγκόσμιο και τον Ψυχρό Πόλεμο

Για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Για τον Μακαρθισμό

Οι ΗΠΑ της Αμνησίας

Για την αμερικανική κοινωνία

Για το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό

Για τα αμερικανικά ΜΜΕ