Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Αντεπίθεση πυρών» του Γάλλου κοινωνιολόγου Pierre Bourdieu, οι εκδόσεις Πατάκη, ο IANOS και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Νίκος Παναγιωτόπουλος (το βιβλίο επανακυκλοφορεί με νέο δικό του πρόλογο) οργανώνουν τη Πέμπτη 6 Απριλίου στις 20:30, συζήτηση με θέμα «Πολιτική, επιστήμη και τέχνη στην εποχή της κρίσης» ή, άλλως, ποιός είναι ο ρόλος των διανοουμένων στην εποχή της κρίσης. 

Ads

Συμμετέχουν οι Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιώργος Δρίβας, εικαστικός, σκηνοθέτης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Σταϊκούρας,  Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας. 

Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Χαραλάμπης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Κείμενα απο το βιβλίο:

«Αναλύοντας μια σειρά από μηχανισμούς και κοινούς τόπους της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, οι οποίοι έχουν ως χαρακτηριστικό το ότι αποκρύπτουν πως οι «οικονομικές» πραγματικότητες είναι κατ’ ουσία κοινωνικά διακυβεύματα, ο Pierre Bourdieu καταδεικνύει με ποιο τρόπο η κυριαρχία των σχημάτων της νεοφιλελεύθερης σκέψης, εξαγνισμένη στην κολυμβήθρα του «πολιτισμικού οικουμενισμού» και του «οικονομιστικού καπιταλισμού κατέληξε να αναδιαμορφώσει τις κοινωνικές σχέσεις και τις πολιτισμικές πρακτικές των περισσότερων κοινωνιών στη βάση του υποδείγματος της απόσυρσης του Κράτους, της εμπορευματοποίησης των δημόσιων αγαθών και της γενίκευσης της κοινωνικής ανασφάλειας.

Ads

Η εξέταση της κυριαρχίας των σχημάτων της νεοφιλελεύθερης σκέψης συμπληρώνεται από μια πιο προταγματικού τύπου ανάλυση του, η οποία οροθετείται με άξονα τα εξής ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν να αναχαιτιστεί η βίαιη επιβολή αυτής της πολιτικοοικονομικής κυριαρχίας της νεοφιλελεύθερης προοπτικής; Ποιες είναι οι νέες μορφές αντίστασης και ποιοι οι κοινωνικοί πρωταγωνιστές που θα μπορέσουν να συγκροτήσουν ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα ικανό να αντισταθεί στους μηχανισμούς μετατροπής της οικονομίας σε κοινωνική τεχνική κυριαρχίας;

Υπό την οπτική αυτή ο Pierre Bourdieu προτείνει μια σειρά από δράσεις, επιστημονικά και πολιτικά θεμελιωμένες, των οποίων ο πρωτεύων στόχος είναι να τεθούν και να υλοποιηθούν οι όροι και τα μέτρα πραγμάτωσης μιας πραγματικά κοινωνικής Ευρώπης» Νικος Παναγιωτόπουλος

image

O Πιερ Μπουρντιέ (1930-2002) σπούδασε φιλοσοφία στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι. Το 1964 έγινε Διευθυντής Ερευνών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, όπου το 1968 ίδρυσε το Centre de Sociologie Europeenne. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να διευθύνει τη σειρά Le Sens Commun των εκδόσεων Minuit, ενώ το 1975 ίδρυσε το περιοδικό Actes de la recherche en sciences sociales, του οποίου διετέλεσε διευθυντής. Από το 1981 κατείχε την έδρα της κοινωνιολογίας στο College de France. Το 1989 ίδρυσε την ευρωπαϊκή επιθεώρηση βιβλίου LIBER, το 1997 την ομώνυμη σειρά στις εκδόσεις Seuil και το 1996 τον εκδοτικό οίκο Raisons d’Agir. Στοχαστής με παγκόσμια αναγνώριση και έργο που σημαδεύει τη συζήτηση των ιδεών για πάνω από μισό αιώνα, ο Μπουρντιέ ήταν ταυτόχρονα και ο μαχητικός διανοούμενος που στρατεύθηκε στις πιο σημαντικές υποθέσεις του καιρού μας.

Τα βιβλία του αποτελούν θεμελιώδη έργα και σημεία αναφοράς στην ιστορία της κοινωνιολογικής σκέψης. Εκτός από τα έργα που συναποτελούν τον παρόντα τόμο, από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και τα παρακάτω βιβλία του Πιερ Μπουρντιέ: Για την τηλεόραση (1998), Επείγουσες διαγνώσεις και θεραπείες για ένα πανεπιστήμιο σε κατάσταση κινδύνου (σε συνεργασία με τους C. Charle, B. Lacroix κ.ά., 1999), Η διάκριση (2002), Οι κανόνες της τέχνης (2006), Η ανδρική κυριαρχία (2007), Επιστήμη της επιστήμης και αναστοχασμός (2007), Σχεδίασμα για μια αυτοανάλυση (2007), Πασκαλιανοί διαλογισμοί (2016) και Ο κοινωνιολόγος και ο ιστορικός (σε συνεργασία με τον R. Chartier, 2017)

O Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Bourdieu (Ελβετία), μέλος συντακτικών επιτροπών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και επιθεωρήσεων, και Διευθυντής της ετήσιας τρίγλωσσης επιθεώρησης κοινωνικών ερευνών Κοινωνικές Επιστήμες.