Κανονικά θα αρκούσε να πούμε ότι «ο Λιάκος Μπουρνόβας είναι ένας από εμάς», αλλά χάρη στο εκδοτικό εθιμοτυπικό ας αναφέρουμε και ελάχιστες βιογραφικές λεπτομέρειες:
 

Ads

Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα, έχει επτανήσια καταγωγή και συνήθως καλή διάθεση. Βίωσε τα μαθητικά του χρόνια διαμέσου εποικοδομητικών καταλήψεων, τίμησε το ελληνικό στράτευμα υπηρετώντας το για 8 ατελείωτες ημέρες και κατόπιν τούτου αφοσιώθηκε με θέρμη στις ακαδημαϊκές του σπουδές, αποφοιτώντας από την «Ανωτάτη Σχολή Ποινικών Εφαρμοσμένων Τεχνών», με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην «Αριστοκρατική Αλητεία» και τον «Σύγχρονο Υπαρξιακό Τεντιμποϊσμό».
 
Ταξιδεύει ανά τον κόσμο, συχνάζει σε ομιχλώδη καφενεία, καταγράφει τις παράνομες ιστορίες του κολασμένου Boy, προπονείται εντατικά στο Subbuteo, συλλέγει μανιωδώς Ηot Wheels αμαξάκια, εκτελεί χρέη πατέρα, πολυλογεί στο διαδικτυακό ραδιόφωνο και γενικότερα επιβιώνει στην υπόγεια πραγματικότητα που τον περιβάλλει, σαν γνήσιος χαμαιλέοντας της ζωής.
 
Μας το ξεκαθάρισε: Ανήκω στο αφάν γκατέ του Τίποτα, στους εκπροσώπους του Όλα!
 
Tελευταία κυκλοφόρησε το 1ο μέρος του μυθιστορήματός του «Άλλη μια επιστροφή – Ταξίδι στο Λουγκάνο» από τις εκδόσεις Vakxikon.gr. Το 2010 κυκλοφόρησε η νουβέλα «Κράτα το στόμα σου κλειστό» από τις εκδόσεις Φιλιππότη.
 
 
Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο…
 
Οι περιπέτειες του Boy, ξεκίνησαν να εκδίδονται το 2010. Το «Άλλη μια επιστροφή – Ταξίδι στο Λουγκάνο», είναι η συνέχεια του προηγούμενού μου μυθιστορήματος «Κράτα το στόμα σου κλειστό», μια τριλογία που θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του τρέχοντος έτους με την έκδοση του τρίτου και τελευταίου βιβλίου αυτής της σειράς. Κάθε παράνομη πράξη εμπεριέχει μορφές επαναστατικότητας. Ο Boy είναι ένας ταξιδευτής που έχει μάθει να στοχάζεται και να αυτοαναλύεται. Αναπνέει και επιβιώνει μέσα σε σκοτεινά και ποινικά κολάσιμα περιβάλλοντα, κάνοντας συμμέτοχο τον αναγνώστη στην αλήθεια του. Το περιεχόμενο των μυθιστορημάτων μου είναι ακραίο, αλλά η αμεσότητα του κειμένου, βοηθάει στην «εξοικείωση» του αναγνώστη με μια θεματολογία που μέχρι σήμερα αποτελεί ταμπού για τα Ελληνικά δεδομένα. Ο καθένας ας πάρει αυτή την «αλήθεια» και ας την προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες.

Πως αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;
 
Εμπνέομαι διαχρονικά από την underground πραγματικότητα και την αντικουλτούρα. Ο Boy, ήρωας των μυθιστορημάτων μου ανήκει στην Αριστοκρατική Αλητεία του υποκόσμου. Συχνάζει σε καταγώγια, όπου εκτυλίσσονται μονάχα κρίσιμες καταστάσεις. Η έμπνευση είναι παραπάνω από εγγυημένη.

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;
 
Είμαι κομμάτι της. Συγγράφω stoner μυθιστορήματα χρησιμοποιώντας τη δική μας αφιλτράριστη γλώσσα. Εκείνη με την οποία συνεννοούμαστε και όχι κάποια άλλη που ενδεχομένως θα διευκόλυνε τη «ραφινάτη» καλλιτεχνική έκφραση. Παράγουμε λογοτεχνία που δεν απευθύνεται σε αναγνώστες εν υπνώσει. Τα λογοτεχνικά δεσμά πρέπει να σπάσουν κι αυτό θα συμβεί μόνον όταν ο εκάστοτε συγγραφέας βρει το θάρρος να ριζοσπαστικοποιήσει τη γραφή του στο έπακρο.

Ads

Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;
 
Η ψυχή δεν σώζεται με μιαν ανάγνωση. Οι «σωτηρίες» στις θρησκείες, η δική μου γραφή είναι κολασμένη.

Τα επόμενα σχέδιά σας;
 
Θα είναι κινούμενα…

image

* Το μυθιστόρημα «Άλλη μια επιστροφή – Ταξίδι στο Λουγκάνο» διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν, Ασκληπιού 17 Αθήνα. Καθώς και σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της χώρας.