Ads

Σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Άγρα» μία επετειακή έκδοση, για τα 10 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, του βιβλίου του Noam Chomsky «11/9 – Υπήρχε εναλλακτική;». Στο βιβλίο, σε μετάφραση των Σάββα Μιχαήλ και Νίκου Ηλιάδη, θα υπάρχει και ένα νέο κείμενο του Chomsky, το οποίο έχει γραφτεί μετά τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Από τις αμέσως επόμενες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στην Ουώσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, το 2001, μέχρι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες μετά τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, το 2011, ο Νόαμ Τσόμσκυ έδωσε έμφαση στα διδάγματα της ιστορίας και εξέθεσε την επιχειρηματολογία του, ασπαζόμενος τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρώντας ότι αυτές συνιστούν την καλύτερη απάντηση στις τυμπανοκρουσίες του πολέμου». αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο επιμελητής Greg Ruggiero.

«Η ανάλυση του Τσόμσκυ για την πολιτική και την κάλυψη των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, απορρίπτοντας τη βία ως πολιτική λύση, θέτει μια σειρά από δύσκολα ερωτήματα. Θα πρέπει οι ΗΠΑ να υπακούουν σε αποφάσεις του ΟΗΕ; Θα πρέπει οι ΗΠΑ να υπόκεινται στις ίδιες αρχές και τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τα άλλα κράτη; Τι έχουν καταφέρει οι πόλεμοι των ΗΠΑ μετά την 11/9; Τα γεγονότα είναι αμείλικτα: χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ έχουν σκοτωθεί σε ξένο έδαφος. Αμέτρητοι άνθρωποι στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί, εκτοπιστεί ή τελούν υπό κράτηση. Ποιες είναι οι συνέπειες; Μήπως ο κόσμος έχει γίνει ένα καλύτερο μέρος; Υπήρχε εναλλακτική;», γράφει ο Greg Ruggiero.
 
«Αυτό είναι τώρα ένα από τα μεγάλα ηθικά και πολιτικά ερωτήματα της εποχής μας, καθώς και ο τίτλος για το νέο κεφάλαιο που έγραψε ο Τσόμσκυ ως εισαγωγή σε αυτή την τρίτη έκδοση του βιβλίου 11/9. Γραμμένο τον Ιούνιο του 2011, το κείμενο του Τσόμσκυ εξετάζει τoν άμεσο αντίκτυπο και τα συνεπακόλουθα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μέχρι τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν, και καταθέτει τις σκέψεις του για το τι θα μπορούσε να είχε επακολουθήσει αν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν «αντιμετωπιστεί ως αξιόποινη πράξη, με μια διεθνή επιχείρηση για τη σύλληψη των πιθανών υπόπτων», καταλήγει στο εισαγωγικό σημείωμα.

Ads

Το tvxs.gr σας παρουσιάζει, αποκλειστικά, αποσπάσματα από το καινούργιο βιβλίο του Noam Chomsky: