Από τη μακρινή Σαγκάη, που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα υπερπληθυσμού και βεβαίως αυξημένης κυκλοφοριακής συμφόρησης, έρχεται η πρόταση που ακούει στο όνομα “BMW Vision E³ Way” και αφορά ένα δίκτυο υπερυψωμένων δρόμων  για να κινούνται τα δίτροχα μηδενικών ρύπων στο μέλλον.

Προϊόν εξέλιξης του Γραφείου Τεχνολογίας του BMW Group στην Σαγκάη, το BMW Vision E³ Way project είναι μία απλή και αποτελεσματική ιδέα, προορισμένη να απαντήσει στις προκλήσεις των μεγαλουπόλεων – όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατμοσφαιρική ρύπανση. Βασίζεται σε μία φιλοσοφία υπερυψωμένου δρόμου, για ηλεκτρικά δίτροχα οχήματα που συνδέει τους βασικούς κυκλοφοριακούς κόμβους στα προάστια. Τα τρία ‘E’ συμβολίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας ‘elevated’ (υπερυψωμένος), ‘electric’ (ηλεκτρικός) και ‘efficient’ (αποδοτικός).

Η χρήση υπερυψωμένων οδών πάνω από τους υπάρχοντες δρόμους σημαίνει ότι δημιουργείται πρόσθετη κυκλοφοριακή χωρητικότητα. Το BMW Vision E³ Way προορίζεται καθαρά για ηλεκτρικά δίκυκλα (σκούτερ, μοτοσικλέτες κλπ.). Ο υπερυψωμένος δρόμος έχει απλή και αρθρωτή σχεδίαση, κατά συνέπεια δεν έχει υψηλό κόστος κατασκευής, ενώ προσφέρει μία ταχεία, άμεση σύνδεση μεταξύ κύριων κυκλοφοριακών κόμβων, που τον καθιστά ιδανική εναλλακτική λύση για καθημερινές μετακινήσεις απόστασης έως 15 χλμ. Έτσι, η χρήση του υπερυψωμένου δρόμου είναι πολύ αποδοτική όχι μόνο από απόψεως κόστους αλλά και χρόνου ταξιδιού. Για τη σύνδεση του BMW Vision E³ Way με το συμβατικό οδικό δίκτυο, υπόγειους σταθμούς, άλλους κυκλοφοριακούς κόμβους, ακόμα και εμπορικά κέντρα χρησιμοποιούνται μια σειρά από ράμπες.

«Το BMW Vision E³ Way ανοίγει νέους ορίζοντες στις μετακινήσεις σε πυκνοκατοικημένα προάστια, καθώς είναι αποδοτικό, πρακτικό και ασφαλές. Ουσιαστικά, δημιουργεί πρόσθετο χώρο για να κινούνται τα δίτροχα μηδενικών ρύπων», εξηγεί ο Dr. Markus Seidel, Διευθυντής του Γραφείου Τεχνολογίας του BMW Group στην Κίνα. «Στην Κίνα, πάνω από ένα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις μέχρι το 2050. Η χώρα θα γίνει το παγκόσμιο εκκολαπτήριο πολυάριθμων καινοτομιών μετακίνησης όπως το BMW Vision E3 Way», προσθέτει ο Seidel, «Στο κάτω-κάτω πουθενά αλλού δεν υπάρχει τόσο επείγουσα ανάγκη για δράση».

To BMW Vision E³ Way εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tongji στη Σαγκάη. Το πανεπιστήμιο διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς σχετικούς με τη φιλοσοφία του υπερυψωμένου δρόμου. Με επικεφαλής τον διακεκριμένη Καθηγητή Jun Ma, διάφορα τμήματα συνεργάστηκαν στο project όπως η Σχολή Αυτοκινητιστικών Σπουδών, καθώς και το Κολλέγιο Σχεδίασης και Καινοτομίας.

Δημιουργώντας ένα υπερυψωμένο δρόμο ειδικά για δίτροχα, το BMW Vision E³ Way κάνει τις καθημερινές μετακινήσεις όχι μόνο ταχύτερες, αλλά και ασφαλέστερες. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ηλεκτρικά δίτροχα οχήματα σημαίνει ότι αποκλείονται συγκρούσεις με αυτοκίνητα. Γενικά, ο κίνδυνος ατυχημάτων μειώνεται ακόμα περισσότερο μέσω ενός αυτόματου ορίου ταχύτητας 25 km/h. Επιπλέον, υπάρχει ένα περίτεχνο σύστημα λωρίδων που διαχωρίζει την εισερχόμενη/εξερχόμενη από τη σταθερή κυκλοφορία: οι δύο δρόμοι συγχωνεύονται αφού οι ταχύτητες εναρμονιστούν.

Το BMW Vision E3 Way δεν είναι μόνο ταχύ και ασφαλές στη χρήση, αλλά και βολικό. Όσοι δεν έχουν ήδη ένα όχημα εγκεκριμένο για το BMW Vision E³Way, μπορούν να κάνουν χρήση ανά πάσα στιγμή μέσω ενός συστήματος κοινοχρησίας που διαθέτει ενοικιαζόμενα οχήματα σε κάθε σημείο πρόσβασης. Ο υπερυψωμένος δρόμος είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένος, εξασφαλίζοντας προστασία από τη βροχή και τη ζέστη αλλά και επαρκή εξαερισμό. Ένα σύστημα ψύξης με καθαρό βρόχινο νερό δημιουργεί ευχάριστες θερμοκρασίες: αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται και για τον καθαρισμό του δρόμου τη νύχτα.