Δύο σταθμούς ταχείας φόρτισης βασισμένους στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας E-STOR, που αξιοποιεί παλιές μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εγκατέστησαν η Renault και η Connected Energy, σε αυτοκινητόδρομους στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

Ads

Η τεχνολογία E-STOR που αναπτύχθηκε από την Connected Energy χρησιμοποιεί μπαταρίες που προέρχονται από τα ηλεκτρικά οχήματα της Renault. Με το σύστημα E-STOR, οι μπαταρίες επαναφορτίζονται αργά, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας ενώ η αποθηκευμένη σε αυτές ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να απελευθερωθεί με υψηλή ισχύ. Έτσι καθίσταται δυνατή η ταχεία φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε χώρους όπου η κατασκευή μιας υψηλής ισχύος σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το E-STOR θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός δικτύου σταθμών ταχείας φόρτισης στην Ευρώπη, λόγω τόσο της απλότητάς του όσο και του χαμηλού του κόστους. Ήδη, οι δύο εταιρίες κάνουν και τις απαραίτητες κινήσεις προσέγγισης κυβερνήσεων και κομμάτων προκειμένου να πείσουν για τις δυνατότητες του συγκεκριμένου συστήματος φόρτισης.

Θυμίζουμε ότι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν γενικά διάρκεια ζωής οκτώ έως δέκα χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν σημαντική δυνατότητα περαιτέρω χρήσης σε στατικές εφαρμογές, επεκτείνοντας έτσι τη ζωή τους πριν από την ανακύκλωση. Επίσης, για να βελτιστοποιηθεί ο πλήρης κύκλος ζωής τους, η Renault καθιέρωσε τη μίσθωση της μπαταρίας από τους πελάτες ηλεκτρικών οχημάτων, που εκτός των άλλων, με τον τρόπο αυτό αγοράζουν το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο σε χαμηλότερη τιμή.

Εκτός όμως από τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα συστήματα E-STOR της Connected Energy μπορούν επίσης να προσφέρουν μια λύση στη διαχείριση φορτίων σε βιομηχανικούς και εμπορικούς χώρους. Τα συστήματα μπορούν να ελέγχονται από μια εξελιγμένη πλατφόρμα βελτιστοποίησης ενέργειας για να παρέχουν ενέργεια σε ώρες αιχμής. Το E-STOR μπορεί επίσης να συνδυαστεί με το φωτοβολταϊκό σύστημα ή τις μικρές ανεμογεννήτριες μιας εταιρείας, αποθηκεύοντας και απελευθερώνοντας ενέργεια απευθείας στα συστήματά της. Το E-STOR μπορεί επίσης να προσφέρει επιπλέον έσοδα παρέχοντας υπηρεσίες εξισορρόπησης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
 

Ads