Η έναρξη της έκθεσης αυτοκινήτου της Γενεύης, συνοδεύεται κάθε χρόνο από την αναγγελία ενός μεγάλου νέου για την ευρωπαϊκή αγορά: την ανάδειξη του αυτοκινήτου της χρονιάς (Car of the Year). Φέτος, ο νικητής προέρχεται από τη λεγόμενη premium κατηγορία και μάλιστα από τον συνεχώς ανερχόμενο χώρο των SUV. Έχουμε λοιπόν το νέο πολυτελές compact SUV της σουηδικής Volvo, το XC40, που κατέκτησε την πολυπόθητη πρωτιά με 325 βαθμούς, ακολουθούμενο από το Seat Ibiza (με 242 βαθμούς - συμπτωματικά είχε έρθει δεύτερο και στον αντίστοιχο ελληνικό θεσμό), τη BMW 5 (226 β.) και τα Kia Stinger (204 β.), Citroen C3 Aircross (171 β.), Audi A8 (169 β.) και Alfa Romeo Stelvio (με 163 βαθμούς).
 
Ο Χόκαν Σάμιουελσον (Håkan Samuelsson), Πρόεδρος και CEO της Volvo Cars έσπευσε να δώσει το στίγμα αυτής της νίκης, που δείχνει με τον τρόπο της την καινούρια κατεύθυνση που παίρνει ο χώρος της αυτοκινητοβιομηχανίας: "H κατάκτηση του βραβείου από το νέο μας XC40 συμπίπτει με μια τέλεια χρονική συγκυρία. Σήμερα, για πρώτη φορά η Volvo διαθέτει τρία παγκόσμια SUV στην γκάμα της. Το XC40 θα δώσει ισχυρή επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξή μας, βάζοντάς μας σε μία νέα, ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία, αυτή των compact SUV”.
 
Το Volvo XC40 θέτει νέα πρότυπα στην κατηγορία του από πλευράς σχεδιασμού, συνδεσιμότητας και τεχνολογιών ασφάλειας. Οι πρώτες παραγγελίες, που υπερβαίνουν τις 20.000 μονάδες στην Ευρώπη και την Αμερική, καταδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελκυστικό «πακέτο» για τους πελάτες.
 
Το XC40 είναι το πρώτο μοντέλο της Volvo που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture), στην οποία θα βασιστούν και όλες οι επερχόμενες εκδόσεις της σειράς 40, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Θυμίζουμε ότι πέρυσι, η Volvo ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να παρέχει τουλάχιστον μια ηλεκτροκίνητη (πλήρως ηλεκτρική ή υβριδική) επιλογή σε κάθε μοντέλο που θα λανσάρει από το 2019 και μετά. Κατά συνέπεια πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στην γκάμα του XC40 θα προστεθούν αργότερα μια υβριδική καθώς και μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση.
 
Το XC40 είναι επίσης το πρώτο Volvo που προσφέρει τη δυνατότητα car-sharing, μέσω της τεχνολογίας ψηφιακού κλειδιού της Volvo και της πλατφόρμας της για υπηρεσίες διασύνδεσης Volvo On Call. Οι ιδιοκτήτες του XC40 μπορούν να μοιραστούν το αυτοκίνητό τους με την οικογένεια και τους φίλους τους χωρίς να χρειάζεται να τους αφήσουν ένα φυσικό κλειδί.
 
Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και υποστήριξης οδηγού στο XC40 συμπεριλαμβάνουν το σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης Pilot Assist, το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων City Safety, το σύστημα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο Run-Off Road Mitigation, το Cross Traffic Alert με αυτόματο φρενάρισμα και την κάμερα 360° που βοηθά τους οδηγούς να ελιχθούν σε μικρούς χώρους στάθμευσης.
 
Το XC40 προσφέρει επίσης ευφυείς λύσεις στην εσωτερική σχεδίαση και ιδέες αποθήκευσης με περισσότερο λειτουργικό χώρο στις πόρτες και κάτω από τα καθίσματα, έναν ειδικό χώρο για κινητό τηλέφωνο που συμπεριλαμβάνει παροχή ασύρματης (επαγωγικής) φόρτισης, πτυσσόμενο άγκιστρο για μικρές τσάντες, καθώς κι έναν αφαιρούμενο κάδο αχρήστων στην κεντρική κονσόλα.