Θετικότατος είναι ο απολογισμός των αξιολογήσεων του οργανισμού Euro NCAP για τη Volvo, αφού τρία μοντέλα της – τα XC90, S90 και V90 – αποδεικνύονται τα ασφαλέστερα από καταβολής οργανισμού μέχρι σήμερα. Θυμίζουμε ότι ο Euro NCAP είναι ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός δοκιμών ασφάλειας για τα καινούρια αυτοκίνητα και στις εκτιμήσεις του λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την προστασία των επιβατών, αλλά και των πεζών που ενδεχομένως θα εμπλακούν σε ατύχημα με το εκάστοτε μοντέλο.

Τρία Volvo φιγουράρουν πλέον στην κορυφή της βαθμολογίας του Euro NCAP, μετά την κορυφαία επίδοση που σημείωσαν τα Volvo S90 και V90 στον τελευταίο κύκλο δοκιμών που διεξήγαγε ο οργανισμός καθώς βαθμολογήθηκαν με τo μέγιστο των έξι πόντων στην Αυτόνομη Πέδηση Έκτακτης Ανάγκης για Πεζούς και συνολική επίδοση πέντε αστέρων το καθένα. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στο προηγμένο σύστημα City Safety, το οποίο ανήκει στο βασικό εξοπλισμό όλων των νέων Volvo και ανιχνεύει πιθανούς «κινδύνους» στην πορεία του αυτοκινήτου, όπως άλλα οχήματα, σταθερά εμπόδια, πεζούς, δικυκλιστές, ακόμα και ζώα, σε όλες τις συνθήκες, μέρα και νύχτα.

Η δοκιμή Αυτόνομης Πέδησης Έκτακτης Ανάγκης για Πεζούς του Euro NCAP έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξετάζει τα συστήματα ανίχνευσης πεζών των αυτοκινήτων κάτω από τρία διαφορετικά σενάρια: α) Ενήλικας εμφανίζεται αιφνιδιαστικά στην πορεία του αυτοκινήτου από την πλευρά του οδηγού, β) Ενήλικας διασχίζει κάθετα το δρόμο από την πλευρά του συνοδηγού, με δύο διαφορετικές δοκιμές αυτού του σεναρίου να πραγματοποιούνται, γ) Παιδί διασχίζει το δρόμο αιφνιδιαστικά, προερχόμενο ανάμεσα από δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα από την πλευρά του συνοδηγού

Σημειώνουμε ότι οι δοκιμές ασφάλειας του Euro NCAP καλύπτουν τα εξής: προστασία ενήλικων επιβατών, προστασία παιδιών επιβατών, προστασία πεζών και επικουρικά συστήματα ασφάλειας. Κάθε αυτοκίνητο λαμβάνει μία βαθμολογία σε κάθε κατηγορία, ανάλογα με το πώς συμπεριφέρθηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Η βαθμολογία αυτή εκφράζεται είτε ως ποσοστό επί τοις εκατό είτε ως πόντοι, πάντα όμως σε πλήρη αντιστοιχία μεταξύ τους. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια αλγόριθμου που σταθμίζει διαφορετικά την κάθε κατηγορία ανάλογα με τη βαρύτητά της σύμφωνα με τον οργανισμό, υπολογίζεται το τελικό αποτέλεσμα για κάθε αυτοκίνητο. Η συνολική βαθμολογία που έχουν σημειώσει τα XC90, S90 και V90, τα κατατάσσει στις τρεις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων στην εικοσάχρονη ιστορία του Euro NCAP.