Το εντυπωσιακά χαμηλό κόστος κίνησης των μόλις €3,0 / 100 km (ή 3 λεπτών ανά χιλιόμετρο) αλλά και χαμηλές εκπομπές ρύπων (CO2: 95 - 98 g/km) υπόσχεται το νέο Golf TGI της Volkswagen που διαθέτει κινητήρα διπλού καυσίμου: φυσικού αερίου (CNG) και βενζίνης. Τα παραπάνω συνδυάζονται με την ιδιαίτερα αυξημένη συνολική αυτονομία των 1.300 χιλιομέτρων (από τα οποία 430 χιλιόμετρα με CNG)

Τα 20 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή αυτοκινήτων με καύσιμο το φυσικό αέριο CNG αξιοποιεί η Volkswagen, για να προσφέρει σήμερα το νέο Golf TGI, που διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του συμβατικού Golf.

Ο σύγχρονος κινητήρας φυσικού αερίου 1.395 κ.εκ. αποδίδει 110 PS (81 kW) με μέγιστη ροπή 200 Nm από τις 1.500 έως τις 3.500 σ.α.λ. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 10,6’’ και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 195 χλμ./ώρα. Όμως το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο του συγκεκριμένου μοντέλου είναι η μέση κατανάλωση, η οποία ανέρχεται σε μόλις 3,5 κιλά φυσικού αερίου/100 χλμ. κάτι που μεταφράζεται σε κόστος 3 € / 100 χλμ. Αυτά βέβαια με βάση τον τυποποιημένο κύκλο μετρήσεων, γιατί στην πράξη η κατανάλωση είναι σαφώς μεγαλύτερη (κάτι που ισχύει άλλωστε και με τις τυποποιημένες μετρήσεις για βενζινο- και πετρελαιο- κινητήρες). Ακόμα όμως και έτσι το κόστος κίνησης του Golf TGI είναι σημαντικά μειωμένο.

Ο κινητήρας λειτουργεί κατά προτεραιότητα με φυσικό αέριο κίνησης το οποίο αποθηκεύεται υπό συνθήκες υψηλής πίεσης σε δύο φιάλες φυσικού αερίου CNG χωρητικότητας 7,5 κιλών η κάθε μία (σύνολο 15 κιλά) ενώ η δεξαμενή βενζίνης διατηρείται στα 50 λίτρα. Χάρη στο συνδυασμό των δύο πηγών ενέργειας προκύπτει μία εξαιρετικά εντυπωσιακή συνολική τιμή αυτονομίας η οποία ξεπερνάει τα 1.300 χλμ. εκ των οποίων τα 430 χλμ. με φυσικό αέριο. Η εναλλαγή των δύο καυσίμων γίνεται αυτόματα και χωρίς να γίνεται ουσιαστικά αντιληπτή από τον οδηγό ενώ ο πίνακας οργάνων διαθέτει ένδειξη καυσίμου τόσο για το CNG όσο και για τη βενζίνη.

Ο κινητήρας 1.4 TGI 110 PS συνδυάζεται με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ή με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG 7 σχέσεων. Το νέο Golf TGI διατίθεται αποκλειστικά σε 5θυρο αμάξωμα και είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά με τιμή από 21.800€.