Ένα από τα μακροβιότερα μοντέλα στην ιστορία του αυτοκινήτου, η Corolla των 40 εκατομμυρίων πωλήσεων (από το 1966 μέχρι σήμερα), δίνει ξανά το παρών στην αγορά αυτοκινήτου, με το μοντέλο 11ης γενιάς, που πλέον δεν ποντάρει μόνο στην αξιοπιστία που παραδοσιακά υπόσχεται το βαρύ του όνομα, αλλά και στα άφθονα τεχνολογικά «αξεσουάρ» που διαθέτει. Του Νίκου Λουπάκη
 

Ads

«Θρύλο» χαρακτηρίζει το επίσημο δελτίο τύπου την Corolla και από μία άποψη δεν έχει άδικο, καθώς πρόκειται αναμφισβήτητα μια διαχρονική παρουσία στο χώρο των τροχών, ταυτόσημη με το «δε σπάει – δεν χαλάει», αλλά ταυτόχρονα γνωστή για τη μέτρια οδική συμπεριφορά της, που απείχε αισθητά από αυτή των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της.

Βρισκόμαστε όμως στο 2013, τα πράγματα έχουν αλλάξει, η Toyota πρώτα παρουσίασε το 5θυρο –και θεωρητικά πιο νεανικό- Auris και άφησε για τη συνέχεια την τετράθυρη Corolla, που εξ’ ορισμού έχει απήχηση σε πιο «συντηρητικό» κοινό. Tο δίδυμο Corolla-Auris μπορεί ενδεχομένως να μη βάζει υποψηφιότητα για την κορυφή, σε ότι αφορά οδική συμπεριφορά και φρένα, ωστόσο η ψαλίδα έχει σε σημαντικό βαθμό κλείσει και ο Ευρωπαίος οδηγός δεν δυσανασχετεί οδηγώντας κάποιο από τα δύο Toyota, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να απολαμβάνει άλλα οφέλη, όπως η χαμηλή κατανάλωση.

Η νέα Corolla λοιπόν μας έρχεται με δύο βενζινοκινητήρες 1.33/99 ίππων και 1.6/136 ίππων και έναν πετρελαιοκινητήρα 1.4/90 ίππων, που επιτυγχάνουν αντίστοιχα μέση (τυποποιημένη) κατανάλωση 5,6 lit./100 km, 6,0 lit./100 km και 3,8 lit./100 km, αντίστοιχα.

Ads

Οι εξωτερικές διαστάσεις (μήκος: 4620 mm, πλάτος: 1775 mm) προϊδεάζουν όχι μόνο για ένα ευρύχωρο σαλόνι, αλλά και για ένα ανταγωνιστικό χώρο αποσκευών (452 λίτρων).

image

Ο εξοπλισμός της βασικής έκδοσης περιλαμβάνει ένα πλήρες πακέτο βοηθημάτων και αξεσουάρ που έχουν σχέση με την ασφάλεια (ABS με EBD, ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας VSC, 7 αερόσακοι κ.ά.), ενώ στον τομέα της άνεσης συναντάμε στοιχεία όπως το air condition και το Radio-CD player με δυνατότητα αναπαραγωγής WMA και MP3. Η παρουσία της υψηλής τεχνολογίας υπογραμμίζεται επίσης από τη μεγάλη έγχρωμη οθόνη που διαθέτουν στο κέντρο του ταμπλό οι εκδόσεις από Active και πάνω.

image

Σημειώνουμε τέλος ότι η Corolla καλύπτεται από 6 χρόνια ολοκληρωμένη εγγύηση, 3 χρόνια οδική βοήθεια και 3 χρόνια εγγύηση αξεσουάρ.