Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά/υβριδικά αεροσκάφη. Η συνεργασία Airbus και Renault Group αφορά στην προώθηση εξελιγμένων τεχνολογιών που σχετίζονται με τα συστήματα μπαταριών επόμενης γενιάς.
 
Με ένα δελτίο τύπου που φέρει τα λογότυπα τόσο της Airbus όσο και του Renault Group μάθαμε ότι οι δύο αυτοί βιομηχανικοί κολοσσοί βάζουν μπρος μια συνεργασία με αντικείμενο την ηλεκτροκίνηση, με την πρώτη προφανώς να αναζητά διέξοδο για τη μείωση των ρύπων των αεροσκαφών της σε κάποιο τύπο ηλεκτρικού/υβριδικού αεροσκάφους και τη δεύτερη να επιδιώκει την περαιτέρω βελτίωση των μπαταριών της. Θυμίζουμε πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Airbus φαίνεται να έχει διάθεση να εμπλακεί στην ηλεκτροκίνηση του αέρα – αεροκινητικότητα, αφού πριν από 4 χρόνια είχε ανακοινωθεί τριμερής συνεργασία Audi, Italdesign και Airbus για τη δημιουργία ενός πλήρως ηλεκτρικού αεροταξί.

Ads

Το επίσημο κείμενο είναι αρκετά κατατοπιστικό:
 
«Η Airbus και το Renault Group, παγκόσμιοι ηγέτες στον κλάδο της αεροδιαστημικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας, υπέγραψαν συμφωνία έρευνας και ανάπτυξης, με στόχο την επιτάχυνση του οδικού χάρτη προς την ηλεκτροκίνηση και των δύο εταιρειών, βελτιώνοντας αντίστοιχα και την γκάμα προϊόντων τους. Αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, τις τεχνολογίες της Airbus, που σχετίζονται με τα μελλοντικά υβριδικά-ηλεκτρικά αεροσκάφη.
 
Ως μέρος αυτής της συνεργασίας, οι ομάδες μηχανικών της Airbus και του Renault Group θα ενώσουν τις δυνάμεις σε θέματα τεχνολογιών που σχετίζονται με την αποθήκευση ενέργειας, η οποία παραμένει ένα από τα κύρια εμπόδια για την εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων με μεγάλη αυτονομία.
 
Το σύμφωνο συνεργασίας θα καλύπτει κυρίως τεχνολογικές καινοτομίες που σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης ενέργειας και τον περιορισμό του βάρους των μπαταριών, ενώ θα αναζητήσει τις καλύτερες μεθόδους για τη μετάβαση από τις τρέχουσες χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στα στοιχεία των μπαταριών (προηγμένα συστήματα ιόντων λιθίου), σε τεχνολογίες τύπου solid-state, που θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την ενεργειακή χωρητικότητα μίας μπαταρίας, με χρονικό ορίζοντα το 2030.
Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ