Έως τις 5 Απριλίου του 2020 θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έκθεση της Kara Walker, η οποία φιλοξενείται στην τεράστια αίθουσα “Turbine Hall” της πινακοθήκης Tate Modern, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Hyundai με το παγκοσμίου φήμης αυτό ίδρυμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία μπαίνει στα χωράφια του πολιτισμού, δίνοντας μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη δυνατότητα σε μια γνωστή καλλιτέχνιδα να εκθέσει έργα με αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Γιατί η Kara Walker, η Αφροαμερικανίδα ζωγράφος – και όχι μόνον – που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη είναι ίσως η πιο γνωστή καλλιτέχνης για τη χρήση μαύρων μορφών από γυαλιστερό χαρτί, που συχνά αναφέρονται στην ιστορία της δουλείας και του προ-πολεμικού Νότου των ΗΠΑ μέσω προκλητικών και περίπλοκων εκφάνσεων. Είναι δε γενικότερα γνωστή για έργα που μιλούν ενάντια στο ρατσισμό, για την ισότητα των φύλων κλπ.
 
Η Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ (γνωστή και ως Τέιτ Μόντερν, αγγλ. Tate Modern) είναι ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή Μπάνκσαϊντ του Λονδίνου, στεγάζεται στο κτίριο του πρώην θερμοηλεκτρικού σταθμού της περιοχής (Bankside Power Station) και αποτελεί μέρος του δικτύου μουσείων Τέιτ (μαζί με τα Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives και Tate Online). Η Tate Modern φιλοξενεί έργα βρετανών και ξένων καλλιτεχνών, από το 1900 και μετά, είναι δε η πιο δημοφιλής πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης και το τρίτο δημοφιλέστερο μουσείο στην Αγγλία, με την επισκεψιμότητά της να φτάνει τα 5,8 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Ads

Το αρχικό κτίριο, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Sir Giles Gilbert Scott, χαρακτηρίζεται εξωτερικά από τη μεγάλη καμινάδα του, χωρίζεται δε σε τρεις κύριους χώρους, εκ των οποίων ο μακράν μεγαλύτερος είναι ο turbine hall, που όπως μπορείτε σωστά να φανταστείτε φιλοξενούσε κάποτε τους στροβίλους που κινούσαν τις αντίστοιχες γεννήτριες για την παραγωγή ρεύματος. Τα επίσημα εγκαίνια της Tate Modern πραγματοποιήθηκαν το 2.000, ενώ το Turbine Hall της Tate Modern έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα και αναγνωρισμένα μεγάλα έργα τέχνης παγκοσμίως.
 
Στα πλαίσια της δεκαετούς συνεργασίας της Hyundai Motor με την Tate Modern (Hyundai Commission), την φετινή χρονιά θα δοθεί η δυνατότητα στην Kara Walker να δημιουργήσει νέα έργα για το συγκεκριμένο αυτό περιβάλλον, ακολουθώντας τον Abraham Cruzvillegas το 2015, τον Philippe Parreno το 2016, τον SUPERFLEX το 2017 και την Tania Bruguera το 2018. Η δική της Hyundai Commission, μια νέα δουλειά για το χώρο του Turbine Hall της Tate Modern, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 5 Απριλίου 2020.
 
«Η Kara Walker αντιμετωπίζει με θάρρος μερικά από τα πιο περίπλοκα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Το έργο της απευθύνεται στην ιστορία και την ταυτότητα με μια ισχυρή αμεσότητα, αλλά και με μεγάλη κατανόηση, απόχρωση και πνεύμα», δήλωσε ο κ. Frances Morris, Διευθυντής της Tate Modern. «Βλέποντας την απάντησή της στη βιομηχανική κλίμακα του Turbine Hall – και το ευρύτερο πλαίσιο του Λονδίνου και της βρετανικής ιστορίας – είναι μια εξαιρετικά συναρπαστική πρόταση».

image
 
Hyundai – Ο σημαντικότερος συνεργάτης της Tate Modern
Το 2014, η Hyundai Motor υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Tate Modern, το σημαντικότερο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο. Υπογράφοντας τη μεγαλύτερη περίοδο συνεργασίας στην ιστορία της Tate, η οποία περιλαμβάνει 11 χρόνια αποκλειστικής συνεργασίας, η Hyundai Motor θα παρουσιάσει διάφορες εκθέσεις έως το 2025. Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Hyundai Motor θα προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα και θα προβάλλει έργα που ευαισθητοποιήσουν το κοινό, αποτελώντας αφορμή για προβληματισμό πάνω στις σύγχρονες αξίες.
 
Η Hyundai Motor υποστηρίζει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα με τη συνεργασία της με την Tate, η εταιρεία έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με το Μουσείο Τέχνης του Λος Άντζελες (LACMA) και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κορέας (MMCA).

Τον περασμένο Ιούνιο, η LACMA παρουσίασε την Beyond Line: Η τέχνη της κορεατικής γραφής, η πρώτη μεγάλη κορεατική έκθεση τέχνης, στο πλαίσιο της δεκαετούς συνεργασίας της με τη Hyundai Motor. Η Beyond Line ήταν η πρώτη έκθεση τέτοιου είδους που πραγματοποιήθηκε εκτός Κορέας και αφορούσε στην ιστορία της κορεατικής καλλιγραφίας. Η έκθεση συνοδεύτηκε από έναν πλήρως εικονογραφημένο επιστημονικό κατάλογο που αποτελεί την πρώτη αγγλική γραπτή δημοσίευση για την κορεατική καλλιγραφία.

Ads