Ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό ράφι με κυψελοειδή χάρτινη δομή, το οποίο μπορεί να σηκώσει το εκατονταπλάσιο του βάρους του, κατασκεύασαν οι μηχανικοί της Ford, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον τρόπο που οι μέλισσες χτίζουν τις κυψέλες τους.

Ads

Έχοντας εξελιχθεί για το χώρο αποσκευών του νέου Ford EcoSport SUV το ιδιαίτερο αυτό ράφι έχει βάρος λιγότερο από 3 kg, αλλά μπορεί να σηκώσει φορτία μεγαλύτερα των 300 kg, με μία αναλογία αντοχής/βάρους μεγαλύτερη και από αυτή του ατσαλιού. Για την κατασκευή του, οι μηχανικοί τοποθέτησαν ένα κυψελοειδές στρώμα από ανακυκλωμένο χαρτί και κόλλα βασισμένη στο νερό ανάμεσα σε δύο στρώματα από ελαφρύ και ανθεκτικό υαλόνημα. 

«Η φύση είναι σαν ένα μεγάλο εργαστήριο καινοτομίας και από τις μέλισσες μέχρι τους τερμίτες και τους κάστορες, τα ζώα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους καλύτερους μηχανικούς στον κόσμο», δήλωσε η Bettina Veith, assistant chief engineer του Ford EcoSport. 

«Η ικανότητα της κυψέλης να προσφέρει αντοχή χωρίς την προσθήκη βάρους έχει ήδη αξιοποιηθεί σε ακραίες εφαρμογές όπως οι πύραυλοι, τα αεριωθούμενα αεροπλάνα και τα υπεραυτοκίνητα. Επομένως ήταν εύλογη η χρήση κυψελοειδούς δομής για τη δημιουργία μιας υπέρ ανθεκτικής πλατφόρμας στο χώρο αποσκευών του EcoSport». 

image

Ads

image