44 δισεκατομμύρια δολάρια θα κοστίσει στον Elon Musk η αγορά του Twitter, της πλέον ισχυρής, από άποψη πολιτικής βαρύτητας, πλατφόρμας Κοινωνικής Δικτύωσης καθώς αυτή αποτελεί φόρουμ για πολιτικούς ηγέτες, χώρο έκφρασης για ειδικούς από όλους τους τομείς και πηγή πληροφοριών για εκατομμύρια τακτικούς χρήστες. Πρόκειται σίγουρα για μια «αγορά του αιώνα» οι επιπτώσεις της οποίας στις επιχειρήσεις του ίδιου του ιδιοκτήτη της Tesla, της παγκοσμίως πρώτης σε πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες. Το κείμενο που ακολουθεί στη βασική του μορφή προέρχεται από την ProfitLevel.
 

Ads

Η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk ήρθε μετά από εβδομάδες «προπαγάνδας» σχετικά με τη σημασία της «ελευθερίας του λόγου», και αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla είχε επανειλημμένως εκφραστεί καυστικά για την κατάσταση της πλατφόρμας την οποία χαρακτήρισε και  ως «de facto πλατεία της πόλης». Ο Musk αντιτάχθηκε μάλιστα δημοσίως στις πρωτοβουλίες φιλτραρίσματος περιεχομένου που θεωρεί ως ένα βήμα προς τη λογοκρισία. Δήλωσε δε ότι θεωρεί το Twitter καθοριστικό για τη λειτουργία της δημοκρατίας και ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ασήμαντα για αυτόν.

 

Πού θα βρει τα χρήματα για το Twitter;

 Ο Elon Musk είναι αλήθεια ότι έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για ένα σημαντικό μέρος του τιμήματος, τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζική χρηματοδότηση που απέκτησε η επιχείρηση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς και για τα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια που υποστηρίζονται από μια δέσμευση ενός μέρους των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων της συμμετοχής του στην Tesla Inc. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα πληρώσει τα υπόλοιπα.

Ads

 

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ο Elon Musk είναι το πλουσιότερο άτομο στον κόσμο, με περιουσία 257 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πιο συγκεκριμένα, κατέχει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και αρκετά ρευστά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Μετά την αρχική του προσφορά για την αγορά του Twitter, ο Elon Musk δήλωσε ότι «ο στόχος είναι να διατηρήσει όσο περισσότερους μετόχους επιτρέπει ο νόμος». Οι ιδιωτικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, περιορίζονται συνήθως σε λιγότερους από 2.000 μετόχους. Ως αποτέλεσμα, εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι περισσότεροι μεμονωμένοι επενδυτές δεν θα κατέχουν πλέον το Twitter.

 

Το δεύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να πουλήσει μετοχές στις επιχειρήσεις του. Ακόμη κι αν ο Elon Musk δεν είναι σε θέση να προσελκύσει πολλούς επιπλέον επενδυτές μετοχών, έχει την οικονομική επιρροή να το κάνει κυρίως μόνος του, λόγω της κορωνίδας της τεράστιας περιουσίας του: της ιδιοκτησίας του στην Tesla. Θα μπορούσε να πουλήσει τις μετοχές του στις ιδιωτικές του εταιρείες, SpaceX και The Boring Company, αλλά είναι μάλλον απίθανο, καθώς αυτές είναι πολύ λιγότερο ρευστοποιήσιμες.

 

Το τελευταίο σενάριο είναι ότι ο Elon Musk είναι ακόμη πιο πλούσιος από τις εκτιμήσεις του Bloomberg Billionaires Index. Ο Elon Musk είπε τον Ιούλιο ότι κατέχει Bitcoin, Ether και Dogecoin. Αν και δεν είναι σαφές πόσα κατέχει ή πόσο καιρό τα είχε, τα δύο πρώτα κρυπτονομίσματα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 720 τοις εκατό και 2.600 τοις εκατό, αντίστοιχα, από τον Μάρτιο του 2020, μια σημαντικά υψηλότερη άνοδος από την περίπου 90 τοις εκατό άνοδο του δείκτη S&P 500.

 

Δημόσια αντιπαράθεση μέσω Twitter

Πριν όμως ακόμα το Twitter περάσει στην κατοχή του Elon Musk, η μεγάλη αυτή πλατφόρμα αξιοποιήθηκε για μία ιδιόμορφη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ δύο εκ των ισχυρότερων ανδρών του πλανήτη: του Musk και του Bill Gates, με αφορμή τη “short position” του τελευταίου έναντι της Tesla.

 

Ο όρος σορτάρισμα ή σόρτινγκ επίσης αναφέρεται σε οποιαδήποτε συναλλαγή αφορά παράγωγα ή άλλες συμφωνίες κατά την οποία ο επενδυτής αποκομίζει κέρδος από την πτώση της τιμής ενός περιουσιακού στοιχείου.

 

Σημειώνουμε στο σημείο αυτό (από τη Wikipedia) ότι:

Η πρακτική της ανοιχτής πώλησης (short selling, σορτ σέλινγκ, γνωστή και ως shorting ή going short ή ακάλυπτη πώλησηή σόρτινγκ ή πάω για την πτώση ή ποντάρισμα στην πτώση) στη χρηματοοικονομική είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων, συνήθως χρεογράφων, τα οποία ο πωλητής-short έχει «δανειστεί» από τρίτον (συνήθως χρηματιστηριακό μεσάζοντα), με την πρόθεση να αγοράσει πανομοιότυπα χρεόγραφα αργότερα για να τα επιστρέψει στον δανειστή.

Ο πωλητής short ελπίζει να επωφεληθεί από μια πιθανή πτώση της τιμής των χρεογράφων στο χρονικό διάστημα μεταξύ της πώλησης και επαναγοράς, αφού ο πωλητής θα πληρώσει λιγότερα για να αγοράσει τα χρεόγραφα από όσα έλαβε όταν τα πούλησε.

Η έννοια going short (πάω για την πτώση) είναι σε αντιδιαστολή με την έννοια going long (πάω για την άνοδο), κατά την οποία ο επενδυτής επωφελείται της ανόδου της τιμής ενός περιουσιακού στοιχείου (π.χ. μετοχής ομολόγου κ.τ.λ.).

Στην ανταλλαγή μηνυμάτων, η οποία δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα από το CNBC, ο Elon Musk ρώτησε τον Gates:

 

«Έχετε ακόμα αρνητική θέση μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων έναντι της Tesla;»

Στην οποία ο Γκέιτς απάντησε: «Συγγνώμη που λέω ότι δεν το έκλεισα. Θα ήθελα να συζητήσω τις δυνατότητες φιλανθρωπίας».

Ο Elon Musk απάντησε: «Συγγνώμη, δεν μπορώ να πάρω τη φιλανθρωπία σας για την κλιματική αλλαγή στα σοβαρά όταν έχετε μια τεράστια αρνητική θέση έναντι της Tesla, της εταιρείας που κάνει τα μέγιστα για να λύσει την κλιματική αλλαγή».

 

Ερωτηθείς, τώρα, στο Twitter σχετικά με το αν τα μηνύματα ήταν «αληθινά», ο Elon Musk απάντησε «ναι».
Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ