Οι αλλαγές που το τελευταίο διάστημα ζει η Opel δεν μπορούσαν παρά να επηρεάσουν και το Crossland, τον εκπρόσωπο της εταιρίας στη δυναμικότατη κατηγορία των B-SUV, που επανέρχεται στο προσκήνιο με σημαντικά διαφοροποιημένη αισθητική, κυρίως στο εμπρός τμήμα του, ώστε να ταιριάζει καλύτερα με τη νέα εταιρική ταυτότητα. Το ανανεωμένο Crossland απέκτησε λοιπόν “πρόσωπο” που παραπέμπει στο Opel Mokka ετοιμάζεται να πάρει θέση στις εκθέσεις των Ευρωπαίων διανομέων της Opel στις αρχές του 2021
 
Απαλλαγμένο από το γράμμα “X” στο λογότυπό του επανέρχεται το Opel Crossland, το πρώτο μοντέλο που υιοθετεί το νέο πρόσωπο – ταυτότητα της μάρκας, όπως αυτό παρουσιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο νέο Opel Mokka.

Ads

Ενσωματώνοντας σχεδιαστικά τη μάσκα και τους προβολείς, το αποκαλούμενο “Opel Vizor” – που σημειώστε, αναμένεται να γίνει σήμα κατατεθέν όλων των μοντέλων της Opel κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020 – αγκαλιάζει όλο το εμπρός τμήμα του νέου Crossland, κάνοντάς το να δείχνει πιο πλατύ. Ενώ πίσω οι αλλαγές είναι πιο περιορισμένες, με νέα σκουρόχρωμα φωτιστικά σώματα αναδεικνύουν το κλασικό μοτίβο.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου Crossland, η Opel πρόσθεσε μια νέα, σπορ έκδοση, τη GS Line, με εντυπωσιακό συνδυασμό μαύρου και κόκκινου. Το Crossland GS Line που προορίζεται, όπως αντιλαμβάνεστε, για τους λάτρεις του σπορ στυλ – και σύμφωνα με την Opel «αξίζει τα λεφτά του» -διαθέτει μαύρες ζάντες αλουμινίου 17”, μαύρη οροφή, κόκκινη “υπογραφή” στα φώτα ημέρας, εργονομικά καθίσματα AGR για οδηγό και συνοδηγό (πιστοποιημένα από τον φορέα Aktion Gesunder Rücken e.V.), πίσω φωτιστικά σώματα LED και ράγες οροφής που διαφοροποιούν το συμπαγές SUV από τον ανταγωνισμό.

Οι αλλαγές όμως δεν σταμάτησαν στη σχεδίαση, αφού η Opel μας ενημερώνει ότι έχει εξελίξει περαιτέρω το πλαίσιο και το σύστημα διεύθυνσης, στοιχείο που θα εκτιμήσουν οι λάτρεις των δυναμικών επιδόσεων. Οι μηχανικοί της Opel στο Rüsselsheim ανέπτυξαν νέα ελατήρια και αμορτισέρ για την εμπρός ανάρτηση με γόνατα McPherson και τον ημιάκαμπο πίσω άξονα. Σε συνδυασμό με το νέο ενδιάμεσο άξονα κολώνας τιμονιού που βελτιώνει την κατευθυντική ακρίβεια και την αίσθηση σε ευθεία πορεία, το πλαίσιο του νέου Crossland επιτυγχάνει, σύμφωνα με τους Γερμανούς, τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ άνεσης και ευελιξίας.

Ads

Σημειώστε επίσης ότι στον εξοπλισμό του Crossland προσετέθη και το προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip (adaptive traction control) στον εξοπλισμό του Crossland.

Σταθερή αξία οι χώροι
Η αίσθηση ευρυχωρίας και τα υψηλής ποιότητας εργονομικά εμπρός καθίσματα AGR του Crossland αυξάνουν το επίπεδο άνεσης στα μακρινά ταξίδια. Το SUV της Opel προσφέρει επίσης κορυφαία ευελιξία, χάρη στα ανεξάρτητα συρόμενα και ανακλινόμενα πίσω καθίσματα, τα οποία είναι διαιρούμενα, σε αναλογία 60/40, και μπορούν να μετακινηθούν κατά 150 mm, αυξάνοντας τη χωρητικότητα του χώρου αποσκευών από 410 σε 520 λίτρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Με την πλήρη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, ο χώρος αποσκευών αυξάνεται στα 1.255 λίτρα.

IntelliGrip, για βέλτιστη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες
Οι αγοραστές του νέου Crossland μπορούν να αυξήσουν τις δυνατότητες κίνησης σε απαιτητικά εδάφη, αλλά και εν γένει την ασφάλεια του αυτοκινήτου με το σύστημα επιλογής λειτουργίας οδήγησης IntelliGrip, που θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2021. Πρόκειται για ένα προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου της ελκτικής πρόσφυσης που προσφέρει στον οδηγό τη δυνατότητα να επιλέξει ένα από τα εξής πέντε προγράμματα λειτουργίας:
•             Normal/On-road: Το ‘Normal’ mode ενεργοποιείται με το που ξεκινά το Crossland. Το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας (ESP) και ο έλεγχος πρόσφυσης ρυθμίζονται για κίνηση σε συνήθεις συνθήκες στην πόλη, στον αυτοκινητόδρομο ή στο επαρχιακό δίκτυο
•             Snow (Χιόνι ): εξασφαλίζει τη βέλτιστη δυνατή πρόσφυση στον πάγο και στο χιόνι με ταχύτητες έως 50 km/h. Ο έλεγχος πρόσφυσης ρυθμίζει την ολίσθηση των εμπρός τροχών, φρενάροντας τον ολισθαίνοντα τροχό και μεταφέροντας τη ροπή στον άλλο εμπρός τροχό.
•             Mud (Λάσπη): Eπιτρέπει περισσότερη ολίσθηση του τροχού με τη λιγότερη πρόσφυση όταν το όχημα ξεκινά, γιατί έτσι απομακρύνεται η λάσπη, με αποτέλεσμα τα ελαστικά να ανακτούν την πρόσφυσή τους. Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο ποσοστό ροπής κατανέμεται στον τροχό με τη μεγαλύτερη πρόσφυση. Το πρόγραμμα είναι ενεργό μέχρι τα 80 km/h.
•             Sand (Άμμος): Επιτρέπει την περιορισμένη ταυτόχρονη ολίσθηση των δύο κινητήριων τροχών, για να μπορεί το αυτοκίνητο να κινηθεί και να μην βυθιστεί στην άμμο.
•             ESP Off: Απενεργοποιεί το ESP και τον έλεγχο πρόσφυσης σε ταχύτητες έως 50 km/h. Για λόγους ασφαλείας, το IntelliGrip επιστρέφει αυτόματα σε ‘normal mode’ σε ταχύτητες πάνω από 50 km/h.

…και η απαραίτητη συνδεσιμότητα
Η γκάμα των συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης του νεου Crossland περιλαμβάνει Radio, Multimedia και το κορυφαίο Multimedia Navi Pro με έγχρωμη οθόνη αφής 8,0”, ενώ προσφέρεται συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto και επαγωγική φόρτιση για κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, το Crossland προσφέρει προαιρετικά την υπηρεσία “OpelConnect”1. Το LIVE Navigation2 με ενημέρωση κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και πληροφορίες για τις τρέχουσες τιμές καυσίμου, η άμεση σύνδεση με οδική βοήθεια και η υπηρεσία κλήση έκτακτης ανάγκης καθιστούν τα ταξίδια ακόμη πιο ξέγνοιαστα.

Βενζινοκινητήρες και diesel, Euro 6d για επιδόσεις με χαμηλούς ρύπους
Οι δυνητικοί πελάτες του Crossland μπορούν να επιλέξουν από μία γκάμα κινητήρων βενζίνης 1,2 και πετρελαίου 1,5 λίτρων. Οι βενζινοκινητήρες καλύπτουν ένα φάσμα ισχύος που ξεκινά από 61kW (83hp) και φτάνει έως τα 96kW (130hp), ενώ οι πετρελαιοκινητήρες ξεκινούν από 81kw (110hp) και φτάνουν μέχρι τα 88kW (120hp) – πληρώντας σε κάθε περίπτωση τις αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6d.

Πρωτοποριακή τεχνολογία φωτισμού
Προσαρμοζόμενοι προβολείς Adaptive full-LED με φωτισμό στροφής, υποβοήθηση μεγάλης σκάλας και αυτόματη ρύθμιση δέσμης εξασφαλίζουν εξαιρετική ορατότητα στο σκοτάδι.

Από το «μενού» του εξοπλισμού δεν λείπουν και μια σειρά προηγμένα βοηθήματα της οδήγησης όπως:

  • Head Up display προβάλλει τα σημαντικότερα δεδομένα για την ταχύτητα και τα συστήματα πλοήγησης και υποβοήθησης στο οπτικό πεδίο του οδηγού.
  • Forward collision alert, με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και ανίχνευση πεζού, που λειτουργεί με ταχύτητες πάνω από 5,0 km/h.
    Εάν το αυτοκίνητο πλησιάζει πολύ γρήγορα ένα προπορευόμενο όχημα ή πεζό, τότε το σύστημα εκδίδει μία ηχητική προειδοποίηση και προβάλλει ένα μήνυμα στο κέντρο ενημέρωσης οδηγού (Driver Information Centre). Σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης, το σύστημα φρένων είναι σε ετοιμότητα και, αν χρειαστεί, ενεργοποιείται το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις μιας πιθανής σύγκρουσης.
    Κάτω από τα 30km/h, το σύστημα μπορεί να σταματήσει τελείως το όχημα. Εάν η ταχύτητα υπερβαίνει τα 30km/h, τότε αυτή μειώνεται και ο οδηγός πρέπει να φρενάρει ενεργά.
  • Lane Departure Warning: σύστημα ειδοποίησης παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας. Εκπέμπει ένα ηχητικό και οπτικό σήμα εάν εντοπίσει ότι το όχημα κινείται ακούσια εκτός της λωρίδας κυκλοφορίας.
  • Driver Drowsiness Alert: αξιολογεί την κόπωση του οδηγού κρίνοντας από το στυλ οδήγησης και προτρέπει τον οδηγό να κάνει ένα διάλειμμα.
  • Side Blind Spot Alert: χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερήχων για να ανιχνεύει οχήματα που βρίσκονται δίπλα στο όχημα (στο τυφλό σημείο) και προειδοποιεί τον οδηγό με μία προειδοποιητική λυχνία στον αντίστοιχο εξωτερικό καθρέπτη
  • Panorama Rear View Camera: πανοραμική Κάμερα Οπισθοπορείας με γωνία 180ο.
  • Automatic Park Assist αναγνωρίζει κατάλληλους παράλληλους και κάθετους χώρους στάθμευσης και παρκάρει αυτόματα το όχημα. Ο οδηγός ελέγχει απλά τα πεντάλ και τις αλλαγές ταχυτήτων.
  • Cruise control με περιοριστή ταχύτητας, σε συνεργασία με την Αναγνώριση των οδικών σημάτων, επιτρέπει την αυτόματη προσαρμογή στα όρια ταχύτητας.

Η Opel θα ξεκινήσει σύντομα να λαμβάνει παραγγελίες για το νέο Crossland, το οποίο αναμένεται στα καταστήματα των διανομέων στις αρχές του 2021.

Δείτε το πλήρες άρθρο με φωτογραφίες και τεχνικά χαρακτηριστικά κάνοντας κλικ εδώ