Με εμφανείς αισθητικές αλλαγές και ουσιώδεις μηχανολογικές βελτιώσεις θα κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους στην έκθεση αυτοκινήτου στο Παρίσι, τα νέα C-MAX και Grand C-MAX. Μαζί τους θα δούμε και το τρίτο μέλος της οικογένειας MAX, το S-MAX, στο οποίο αναφερθήκαμε πριν από λίγες μέρες. Γράφει ο Νίκος Λουπάκης

Ads

 
Η πιο «αεροδυναμική» σχεδίαση που σύμφωνα με τη Ford απεικονίζει το τολμηρό νέο πρόσωπο της εταιρίας είναι ίσως το λιγότερο σημαντικό σε σχέση με το νέο πολυμορφικό δίδυμο. Πιο ουσιαστική είναι η παρουσία της νέας γκάμας κινητήρων για την Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει τα νέα σύνολα 1.5 EcoBoost (βενζίνης) και 1.5 TDCi (ντίζελ), με την έκδοση 1.5 ECOnetic diesel να περιορίζει τις εκπομπές CO2 στα 99 g/km.

Σημαντική αναβάθμιση αποτελεί επίσης η ένταξη στον εξοπλισμό νέων ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, όπως τα Hands-Free Liftgate (άνοιγμα του πορτμπαγκάζ με μια κίνηση του ποδιού, κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα), Perpendicular Parking (υποβοήθηση παρκαρίσματος) και το βελτιωμένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης Active City Stop με ταχύτητες μέχρι 50 km/h. 

Θυμίζουμε ότι το C-MAX είναι πενταθέσιο και το Grand C-MAX επταθέσιο, με συρόμενες πίσω πόρτες. Η Ford λανσάρισε για πρώτη φορά το C-MAX το 2003 και από τότε έχει πουλήσει πάνω από 1,2 εκατομμύρια οχήματα στην Ευρώπη. Τώρα, στην τρίτη γενιά του, το C-MAX διεκδικεί πάνω από το 12% επί του συνόλου πωλήσεων της κατηγορίας στην Ευρώπη.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες στα αποσπάσματα από το επίσημο δελτίο τύπου της Ford:

Ads

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Το εσωτερικό των νέων FordC-MAX και Grand C-MAX περιλαμβάνει σχεδιαστικές βελτιώσεις σύμφωνα με υποδείξεις των πελατών που έχουν ήδη υιοθετηθεί στο νέο Focus.

Τα επίπεδα θορύβων, κραδασμών και τριγμών έχουν βελτιωθεί με τη χρήση κρυστάλλων μεγαλύτερου πάχους και πιο απορροφητικών τσιμουχών γύρω από την πίσω πόρτα και τον καθρέπτη. Το κάλυμμα θερμικής προστασίας στο χώρο του κινητήρα φέρει ηχομονωτικό υλικό για μείωση των θορύβων, ενώ τα μοντέλα diesel εφοδιάζονται με πρόσθετες τσιμούχες για να  αποτρέπουν την είσοδο θορύβων.
 
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Το σύστημα Active Park Assist της Ford εντοπίζει κατάλληλους χώρους στάθμευσης και, με το πάτημα ενός μπουτόν, κατευθύνει το όχημα ενώ ο οδηγός έχει τον έλεγχο του γκαζιού και του φρένου. Τα C MAX και Grand C-MAX αποκτούν επιπλέον το Perpendicular Parking με την προσθήκη δύο νέων αισθητήρων υπερήχων στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου. Το σύστημα βοηθά τους οδηγούς να παρκάρουν με όπισθεν κάθετα, παράλληλα με άλλα αυτοκίνητα.

Οι έξτρα αισθητήρες υποστηρίζουν δύο ακόμα τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς στους ελιγμούς εξόδου από ένα χώρο στάθμευσης:

  • Cross Traffic Alert, προειδοποιεί τους οδηγούς που βγαίνουν με όπισθεν από χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση οχημάτων πίσω τους. Το σύστημα λειτουργεί με ραντάρ σε εμβέλεια μέχρι 40 m και εκδίδει τρία διαφορετικά προειδοποιητικά σήματα εάν ανιχνεύσει όχημα να πλησιάζει από κάποια πλευρά
  • Park-Out Assist, βοηθά τους οδηγούς κατά την έξοδό τους από χώρο στάθμευσης. Αφού ο οδηγός επιλέξει την αριστερή ή δεξιά πλευρά το σύστημα αναλαμβάνει τον έλεγχο διεύθυνσης ενώ ο ίδιος ελέγχει το γκάζι και το φρένο 

Η Ford έχει βελτιώσει επίσης το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης Active City Stop, το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες στο εμπρός τμήμα για την ανίχνευση σταθερών αντικειμένων στο δρόμο και προετοιμάζει τα φρένα εάν το αυτοκίνητο πλησιάζει πολύ γρήγορα ένα αντικείμενο. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει το σύστημα μειώνει τη ροπή του κινητήρα και εφαρμόζει αυτόματα πίεση πέδησης για να περιορίσει τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Το νέο C-MAX προσφέρει την τελευταία έκδοση του συστήματος που τώρα λειτουργεί με ταχύτητες μέχρι 50 km/h (προηγουμένως μέχρι 30 km/h).

Σε περίπτωση κινούμενων αντικειμένων, το Active Braking λειτουργεί παρόμοια με το Active City Stop αλλά με ταχύτητες από 8 km/h μέχρι 180 km/h. Υποστηρίζει τον οδηγό σε υψηλότερες ταχύτητες, για παράδειγμα στον αυτοκινητόδρομο, εκδίδοντας προειδοποιήσεις και εφαρμόζοντας πίεση πέδησης ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Νέα στο C-MAX είναι η τεχνολογία Adaptive Cruise Control της Ford που επιτρέπει στους οδηγούς να διατηρούν μία προκαθορισμένη ταχύτητα από το προπορευόμενο όχημα ακόμα και όταν αυτό κινείται πιο αργά από την ταχύτητα του ταξιδιού (cruise speed). Σε περιπτώσεις που το Adaptive Cruise Control δεν είναι ενεργό, η λειτουργία Distance Indication δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να ρυθμίσουν την επιθυμητή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Εάν ο οδηγός πλησιάσει, το σύστημα εκδίδει μία οπτική προειδοποίηση τριών σταδίων στο ταμπλό – κατά σειρά γκρι, κίτρινη, κόκκινη.

Η νέα οικογένεια C-MAX εφοδιάζεται με το σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 2 της Ford που περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 8 ιντσών και προηγμένο φωνητικό έλεγχο για hands-free πρόσβαση σε λειτουργίες συστημάτων ήχου, πλοήγησης, κλιματισμού και συμβατά κινητά τηλέφωνα.
 
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Η νέα γκάμα κινητήρων της οικογένειας C-MAX επεκτείνεται με το νέο, αποδοτικό βενζινοκινητήρα 1.5 EcoBoost της Ford σε εκδόσεις 150 PS και 182 PS. Επίσης θα διατίθεται με το νέο 1.5 TDCi diesel, που αποδίδει 95 PS ή 120 PS, και μία νέα έκδοση ECOnetic με εκτιμώμενες εκπομπές CO2 99 g/km στο πενταθέσιο C-MAX. Η οικογένεια C-MAX θα εξακολουθήσει να προσφέρεται με τις εκδόσεις 100 PS και 125 PS του πολυβραβευμένου βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost.

Ο νέος 120 PS 1.5 diesel υπολογίζεται να προσφέρει βελτιωμένες εκπομπές CO2 κατά 6% συγκριτικά με τον 1.6 L diesel που αντικαθιστά, αποδίδοντας 5 PS επιπλέον. Ο ανανεωμένος 2.0L diesel εκτιμάται ότι θα έχει βελτιωμένες εκπομπές ρύπων μέχρι 20% και ισχύ αυξημένη πάνω από 4%.
 
Σχετικά με τη Ford Motor Company

Η Ford Motor Company, με έδρα στο Dearborn, Michigan των ΗΠΑ, κατασκευάζει ή διανέμει αυτοκίνητα σε έξι ηπείρους. Έχοντας περίπου 186.000 εργαζόμενους και 65 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, οι αυτοκινητιστικές μάρκες της εταιρίας περιλαμβάνουν τις Ford και Lincoln. Η εταιρία παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω της Ford Motor Credit Company. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της Ford, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.corporate.ford.com.

Η Ford Ευρώπης είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, πώληση και συντήρηση οχημάτων μάρκας Ford σε 50 ανεξάρτητες αγορές ενώ απασχολεί περίπου 50.000 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις πλήρους ιδιοκτησίας της και περίπου 69.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων των κοινοπραξιών και μη συγχωνευμένων επιχειρήσεων. Επιπλέον της Ford Motor Credit Company, οι δραστηριότητες της Ford Ευρώπης περιλαμβάνουν το Ford Customer Service Division για την υποστήριξη των πελατών  και 24 εγκαταστάσεις παραγωγής (13 πλήρους κυριότητας ή  συγχωνευμένων κοινοπραξιών και 11 μη συγχωνευμένων επιχειρήσεων). Τα πρώτα αυτοκίνητα Ford έφτασαν στην Ευρώπη το 1903 – τη χρονιά που ιδρύθηκε η Ford Motor Company. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή ξεκίνησε το 1911.