27 πόλεις Πανελλαδικά και 29 νυχτερινά κέντρα διασκέδασης συμμετέχουν στην 11η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα που διοργανώνει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας («Πάνος Μυλωνάς», το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, καλώντας τον οδηγό κάθε παρέας να… θυσιαστεί και να μην πιει προκειμένου να επιστρέψουν όλοι με ασφάλεια σπίτια τους. 

Ads

Η δράση πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Εκατοντάδες εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. θα βρίσκονται λοιπόν και φέτος έξω από συνολικά 29 νυχτερινά κέντρα, με τα αλκοολόμετρα στα χέρια, για να ενημερώσουν τους νέους και τις νέες που βγαίνουν να διασκεδάσουν, για τον τρομακτικά επικίνδυνο συνδυασμό του αλκοόλ με την οδήγηση και να ενθαρρύνουν τα παιδιά αυτά να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας». 

Αυτός λοιπόν ο μικρός ήρωας που θα βγει από τη διασκέδαση «στεγνός» και νηφάλιος επιβραβεύεται συμβολικά με αναμνηστικά δώρα ενώ σε αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να επιστρέψει με ασφάλεια κάνοντας χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ή καλώντας ένα ταξί.

Ads

image

Πρόκειται για τακτική που είναι καλό να ακολουθεί κάθε παρέα, όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από την όποια δράση του όποιου Ινστιτούτου, προκειμένου να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να εμπλακεί σε κάποιο τροχαίο ατύχημα – και όπως είναι γνωστό τα ατυχήματα αυτές τις ώρες είναι τα πιο σοβαρά.

Στη σχετική ανακοίνωση του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι πανευρωπαϊκά, 1 στους 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (ETSC). Στη χώρα μας, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. 

Ακόμα πιο ανησυχητικές είναι οι στάσεις των συμπολιτών μας απέναντι στην οδήγηση και το αλκοόλ με τους 9 στους 10 οδηγούς να αναφέρουν τη μέθη ως τον βασικότερο κίνδυνο στο δρόμο ενώ δηλώνουν πως κάθονται πίσω από το τιμόνι ακόμα κι όταν έχουν καταναλώσει 2,7 ποτήρια αλκοολούχου ποτού, τη μεγαλύτερη κατά μέσο όρο ποσότητα αλκοόλ στην Ευρώπη (Ευρωβαρόμετρο).

Η 11η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή της Τροχαίας, η οποία -όπως και κάθε χρόνο- διαθέτει τα αλκοολόμετρα στις κατά τόπους εκδηλώσεις και την υποστήριξη της ΕΝΕΑΠ (Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών) και του ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών) και πλήθους εταιριών και οργανώσεων.