H ηλεκτρική επέλαση δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από την Κίνα! Έχοντας πατήσει γερά πόδι στην αγορά της ανερχόμενη υπερδύναμης η BMW, μέσω της κοινοπραξίας της με τη Brilliance ξεκινά εκεί την παραγωγή της 5ης γενιάς μπαταριών της, αυξάνοντας μάλιστα τον όγκο της παραγωγής.

Ads

Μπορεί να ξέρετε ότι η αγορά αυτοκινήτου της Κίνας αυξάνεται διαρκώς ή και ενδεχομένως να γνωρίζετε ότι είναι και η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως, αλλά είναι πολύ πιθανόν να αγνοείτε ότι εδώ πουλάει περισσότερα αυτοκίνητα από κάθε άλλο μέρος στον κόσμο η BMW. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που εδώ λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και σχετική κοινοπραξία, η BMW Brilliance Automotive με έδρα τη Shenyang, διπλασιάζει τη δυναμικότητα παραγωγής για μπαταρίες υψηλής τάσης με μια ολοκληρωμένη επέκταση του εργοστασίου μπαταριών στο Tiexi (Κίνα).

Το εργοστάσιο στο Tiexi, το λεγόμενο «High-Voltage Battery Centre» της κοινοπραξίας BMW Brilliance Automotive (BBA), επεκτείνεται, λοιπόν, με ένα ακόμα κέντρο μπαταριών που θα ξεκινήσει άμεσα την παραγωγή των νέων και ισχυρότερων μπαταριών 5ης γενιάς της τεχνολογίας BMW eDrive που προορίζονται για την αμιγώς ηλεκτρική BMW iX3.

Το νέο Κέντρο Μπαταριών Υψηλής Τάσης (High-Voltage Battery Centre) εγκαινιάστηκε με επίσημη τελετή την οποία παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη της Κινεζικής κυβέρνησης και της BBA, ενώ εκπρόσωποι του BMW Group παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά.

Ads

Αποκαλυπτικές δηλώσεις
Τα όσα είπαν υψηλόβαθμα στελέχη του BMW Group με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις είναι άκρως αποκαλυπτικά σε σχέση με τον σχεδιασμό των Γερμανών, αλλά και τις δυνατότητες της τοπικής αγοράς:

Ο Milan Nedeljković, μέλος Δ.Σ. της BMW AG, υπεύθυνος για την Παραγωγή, έκανε τις εξής δηλώσεις στην τελετή έναρξης: «Η Κίνα είναι μία χώρα υψηλής σημασίας για το BMW Group, τόσο ως αγορά όσο και ως τόπος παραγωγής και καινοτομίας. Οι επενδύσεις μας υπογραμμίζουν την ισχυρή μας δέσμευση στην Κίνα και την Shenyang μακροπρόθεσμα. Και οι επενδύσεις συνεχίζονται: Τα προγράμματα επέκτασης των εργοστασίων των Tiexi και Dadong προχωρούν κανονικά. Και εμείς προετοιμαζόμαστε για τη μελλοντική ανάπτυξη: Με αυτό το νέο Κέντρο Μπαταριών, υπερδιπλασιάζουμε τη δυναμικότητα της τοπικής παραγωγής μπαταριών στην Κίνα».

Ενώ, ο Πρόεδρος της BBA, Dr. Johann Wieland πρόσθεσε: «Η επέκταση του Κέντρου Μπαταριών Υψηλής Τάσης αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της δέσμευσής μας για τη συνέχιση της επένδυσης στην Shenyang, στο Liaoning και στη βορειοανατολική Κίνα. Επίσης δείχνει την πρόθεσή μας να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στον τομέα της βιώσιμης μετακίνησης, καθώς λανσάρουμε την αμιγώς ηλεκτρική BMW iX3».

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη αγορά του BMW Group και πρωτοστατεί στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης σε όλο τον κόσμο. Με πέντε ηλεκτροκίνητα μοντέλα αυτή τη στιγμή, το BMW Group προσφέρει στους Κινέζους αγοραστές τη μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών στην πολυτελή κατηγορία. Ήδη, κυκλοφορούν συνολικά 75.000 ηλεκτροκίνητα μοντέλα BMW στους δρόμους της Κίνας σήμερα. Ενώ η παραγωγή της νέας, 100% ηλεκτρικής BMW iX3 θα ξεκινήσει στο εργοστάσιο της BBA στην Dadong μέχρι τα τέλη Σετπεμβρίου. Το γειτονικό νέο κέντρο μπαταριών θα προμηθεύει τις μπαταρίες υψηλής τάσης.

Πέμπτη γενιά μπαταριών υψηλής τάσης: υψηλότερη χωρητικότητα & «φιλικότητα» προς το περιβάλλον
Η μπαταρία υψηλής τάσης για την 5η γενιά του συστήματος BMW eDrive δημιουργήθηκε εξ αρχής με νέα τεχνολογία ηλεκτρικών στοιχείων (battery cells) αξιοποιώντας δέκα χρόνια πλούσιας εμπειρίας στην εξέλιξη μπαταριών του BMW Group. Όλη αυτή η τεχνογνωσία αποτυπώνεται στις ακριβείς προδιαγραφές των battery cells τα οποία στη συνέχεια κατασκευάζονται από εξωτερικούς συνεργάτες. Η ισχύς και το ενεργειακό περιεχόμενο των μπαταριών υψηλής τάσης μπορούν να προσαρμόζονται άνετα για χρήση σε διαφορετικές φιλοσοφίες και κατηγορίες οχημάτων.

Η νεότερη γενιά μπαταριών έχει καταφέρει να μειώσει – κατά δύο τρίτα επιπλέον – και την ποσότητα κοβαλτίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη. Συγκριτικά με τις κυψέλες μπαταριών προηγούμενων αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων του BMW Group, η ενεργειακή πυκνότητα των νέων μπαταριών έχει βελτιωθεί κατά 20% περίπου σε επίπεδο κυψέλης στην BMW iX3.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το BMW Group προμηθεύεται δικό του κοβάλτιο και λίθιο για πρώτη φορά και τροφοδοτεί με αυτές τις πρώτες ύλες τους κατασκευαστές των ηλεκτρικών στοιχείων των μπαταριών του.

Παραγωγή και στο εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing
Το εκτεταμένο Κέντρο Μπαταριών Υψηλής Τάσης είναι η πρώτη τοποθεσία του δικτύου παραγωγής του BMW Group όπου θα κατασκευάζονται μπαταρίες υψηλής τάσης 5ης γενιάς. Την ίδια στιγμή το εξειδικευμένο Κέντρο Παραγωγής Συστημάτων E-Drive στο Dingolfing προετοιμάζεται με τη σειρά του για την 5η γενιά μπαταριών υψηλής τάσης. Αυτές θα εγκαθίστανται σε πρόσθετα μοντέλα, όπως η BMW iNEXT και η BMW i4, ξεκινώντας από την επόμενη χρονιά. Κατασκευάζοντας μπαταρίες υψηλής τάσης σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με τις ανάγκες, η εταιρεία μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις μεταφορές και να συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στη βιωσιμότητα.

Κοινοπραξία BMW Brilliance Automotive (BBA)
Η κοινοπραξία BBA (BMW Brilliance Automotive) ιδρύθηκε το 2003 και έχει εξελιχθεί σε επιτυχημένο κατασκευαστή πολυτελών αυτοκινήτων στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνοντας δραστηριότητες παραγωγής και πωλήσεων αυτοκινήτων BMW στην Κίνα, καθώς και τοπικά project εξέλιξης. Το 2019, τα εργοστάσια της BBA σε Tiexi και Dadong κατασκεύασαν πάνω από 530.000 οχήματα για την Κινεζική αγορά – αύξηση πάνω από 9% μέσα σε ένα χρόνο. Η μέγιστη δυναμικότητα των δύο εργοστασίων θα αυξηθεί στις 650.000 μονάδες το χρόνο το προσεχές διάστημα.

Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ