Πολλές οι ειδήσεις για νέα μοντέλα τις τελευταίες μέρες – και μία από αυτές αφορά το Mondeo, το επιτυχημένο οικογενειακό αυτοκίνητο της Ford, που γιόρτασε πρόσφατα τα 20 χρόνια του στην αγορά και τα 4,5 εκατομμύρια «κομμάτια» που πουλήθηκαν την περίοδο αυτή σε όλη την Ευρώπη. Του Νίκου Λουπάκη. 

Ads

Η ελληνική αντιπροσωπεία πήρε λοιπόν την απόφαση να εκμεταλλευθεί την διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης για να προβάλλει το νέο μοντέλο, που θα διατίθεται σε 4θυρες, 5θυρες και wagon εκδόσεις. Το νέο Mondeo θα προσφέρεται με το γνωστό βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost – «Διεθνή Κινητήρα της Χρονιάς» για το 2012, 2013 & 2014, αλλά και με ένα 1600άρη diesel, ενώ θα υπάρξει και υβριδική έκδοση που σύμφωνα με τη Ford θα είναι το πρώτο στην κατηγορία 4-θ υβριδικό όχημα.

Με την ευκαιρία αυτή θυμίζουμε ότι το Mondeo λανσαρίστηκε το 1993 μετά από ένα πενταετές πρόγραμμα εξέλιξης, επένδυσης 3 δισ. λιρών (4,6 δισ. Δολαρίων) και αναδείχτηκε Αυτοκίνητο της Χρονιάς το 1994, έχει δε κατακτήσει πάνω από 20 βραβεία μέσα σε 20 χρόνια.
Η πρώτη γενιά προσέφερε αερόσακο οδηγού στάνταρ, προαιρετικό αερόσακο συνοδηγού και νέες για την εποχή τεχνολογίες όπως έλεγχο πρόσφυσης, προσαρμοζόμενη απόσβεση, Anti-lock Braking System (ABS) και σύστημα διεύθυνσης με υδραυλική υποβοήθηση.

Ένα στιλιστικά ανανεωμένο Mondeo το 1996 προσέφερε προαιρετικούς πλευρικούς αερόσακους, που έγιναν στάνταρ μετά από δύο χρόνια, τετρακάναλο ABS και μειώσεις βάρους.

Ads

Η δεύτερη γενιά Mondeo λανσαρίστηκε το 2000 και ήταν εφοδιασμένη με το Intelligent Protection System. Επιπλέον, το Mondeo έκανε προσιτά για πρώτη φορά στους οδηγούς Ford θερμαινόμενα πίσω καθίσματα, αυτόματους προβολείς και καθαριστήρες με αισθητήρα βροχής.
Η κομψή τρίτη γενιά Mondeo έφτασε το 2007 μετά από ένα εντυπωσιακό πέρασμα από τη μεγάλη οθόνη σαν αυτοκίνητο του James Bond στην ταινία ‘Casino Royale’ το 2006.

Το νέο μοντέλο ήταν εφοδιασμένο με νέες τεχνολογίες όπως Adaptive Cruise Control, Interactive Vehicle Dynamic Control και Ford Easy Fuel system για αποφυγή ανεφοδιασμού με λάθος καύσιμο.

Το Mondeo ανανεώθηκε και πάλι το 2010 με την τελευταία τεχνολογία βενζινοκινητήρων EcoBoost της Ford και την προσθήκη λειτουργιών όπως Lane Departure Warning, Driver Alert και Auto High Beam.

Η κορυφαία οδική συμπεριφορά ήταν ανέκαθεν ακρογωνιαίος λίθος στην εμπειρία Mondeo, κάτι που επιβεβαιώνουν και προηγούμενα μοντέλα υψηλών επιδόσεων όπως το ST200 και ST220 και τα σημερινά βενζινοκίνητα μοντέλα 2.2 Duratorq diesel (200 PS) και 2.0 EcoBoost (240 PS).
Το νέο Mondeo, το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στη νέα παγκόσμια πλατφόρμα CD της Ford, υπόσχεται ανώτερη οδηγική άνεση χάρη στην πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων – που κάνει ντεμπούτο στην Ευρώπη και θα ανεβάσει τον πήχη στην ποιότητα διαθέτοντας καθίσματα πολλαπλών ρυθμίσεων με σύστημα μασάζ και θερμαινόμενο τιμόνι.

Το νέο Ford Mondeo θα διατίθεται σε τετράθυρες, πεντάθυρες και wagon εκδόσεις με πολλές καινοτόμες τεχνολογίες όπως Advanced Active Park Assist – το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα παρκαρίσματος της Ford που υποστηρίζει παράλληλο και κάθετο παρκάρισμα με όπισθεν.
Ευρωπαϊκό ντεμπούτο στο νέο Mondeo κάνουν και οι πίσω ζώνες ασφαλείας με ενσωματωμένο αερόσακο, ενώ παράλληλα εισάγονται στοιχεία όπως η αναδιπλούμενη πανοραμική οροφή, προσαρμοζόμενοι προβολείς LED με πλήρη λειτουργικότητα – πρωτιά στην κατηγορία, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη κολώνα τιμονιού και SYNC με MyFord Touch.

Το νέο παγκόσμιο Mondeo θα φτάσει στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας  στα τέλη του 2014, με πιο εξελιγμένες τεχνολογίες, όπως ο βραβευμένος βενζινοκινητήρας 1.0 EcoBoost της Ford και ένα υβριδικό σύστημα κίνησης.