Βασισμένο στην υπάρχουσα στέισον εκδοχή “ST” του Leon είναι το Leon X-PERIENCE που διαθέτοντας αυξημένη απόσταση από το έδαφος και μόνιμη/αυτόματη τετρακίνηση αποκτά ένα διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με το ούτως ή άλλως αξιόλογο μικρομεσαίο μοντέλο της SEAT και μπαίνει στα χωράφια των λεγόμενων Crossover οχημάτων. Γράφει ο Νίκος Λουπάκης

Ads

 
Το Leon X-PERIENCE που βασίζεται στο αμάξωμα του Leon ST διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση, ανάρτηση με επιπλέον απόσταση από το έδαφος (27 χιλιοστά) και προσφέρεται με τους κινητήρες TDI και TSI απόδοσης από 110hp έως και 184hp και με δύο τύπους κιβωτίων ταχυτήτων (χειροκίνητο ή DSG).

Η μόνιμη τετρακίνηση χρησιμοποιεί ένα νέο πολύδισκο συμπλέκτη με υδραυλική ενεργοποίηση και ηλεκτρονικό έλεγχο – πρόκειται για πέμπτης γενιάς Haldex.

Το νέο Leon X-PERIENCE διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό του αρκετά ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης: δυναμικό σύστημα ελέγχου τροχών EDS (ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό), XDS (για καλύτερη πρόσφυση κατά την επιτάχυνση στις στροφές), ESC ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας, φρένα με σύστημα αποφυγής πολλαπλής σύγκρουσης για μέγιστη ασφάλεια.

Ads

Το νέο μοντέλο παρουσίασε στο Παρίσι ο Πρόεδρος της SEAT, Jürgen Stackmann, δήλωσε, δίνοντας το στίγμα του νέου μοντέλου, ότι «Το νέο Leon X-PERIENCE είναι ένα ευέλικτο αυτοκίνητο που συνδυάζει την σχεδιαστική γραμμή της μάρκας με την καθημερινή χρηστικότητα, την διακριτική off-road εμφάνιση με το κορυφαίο εσωτερικό υψηλής ποιότητας.

Ο καλύτερος σύντροφος για ένα δραστήριο τρόπο ζωής και για νέες οδηγικές εμπειρίες με την συνδρομή μιας ολοκληρωμένης γκάμας state-of-the-art συστημάτων υποβοήθησης. Το νέο Leon X-PERIENCE θα αποτελέσει το επόμενο βήμα της στρατηγικής της μάρκας και θα εδραιώσει την επιτυχία όλης της σειράς Leon».