Οι παγκόσμιες πωλήσεις SEAT, που θα παρουσιάζει στο εξής ένα νέο μοντέλο κάθε έξι μήνες μέχρι το 2020, σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 φτάνοντας στο υψηλότερο μέγεθος στην 68χρονη ιστορία της μάρκας και καταγράφοντας έτσι ένα ιστορικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18,7% από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, με 139.200 πωληθέντα αυτοκίνητα (2017: 117.300).
 
Η SEAT πέτυχε επίσης ένα ακόμη ρεκόρ το Μάρτιο - το υψηλότερο μηνιαίο όγκο πωλήσεων. Τον Μάρτιο η εταιρεία πούλησε 60.400 οχήματα (2017: 53.200), 13,4% περισσότερα από το 2017 και για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα των 60.000 οχημάτων  σε ένα μήνα. Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2000 (56.200 πωλήσεις).
 
Ο SEAT Vice-President Sales and Marketing, Wayne Griffiths επεσήμανε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που σπάσαμε ένα ρεκόρ 20 σχεδόν χρόνων. Η SEAT βρίσκεται πλέον στην ισχυρότερη θέση της ιστορίας της και δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ. Η υπάρχουσα γκάμα της μάρκας έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να αναπτύσσεται και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τη γκάμα και να προσθέσουμε νέα μοντέλα όπως το SEAT Tarraco και το CUPRA Ateca, τα οποία πρόκειται να λανσάρουμε στο τέλος του τρέχοντος έτους. Φέτος ξεκινήσαμε με μεγάλη επιτυχία. Αντιμετωπίζουμε όμως και μεγάλες προκλήσεις, όπως η υλοποίηση του WLTP».
 
Διψήφια ανάπτυξη
Το πρώτο τρίμηνο του 2018, Ισπανία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι τρεις κύριες αγορές της SEAT, ενίσχυσαν σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη. Η Ισπανία σημείωσε άνοδο 15,5% και με 28,500 πωληθέντα αυτοκίνητα ηγείται των πωλήσεων, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (25,300 πωλήσεις, +22,8%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (18,400, +9,6%), δύο αγορές με το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της μάρκας.
 
Η χώρα που οι πωλήσεις SEAT αυξήθηκαν περισσότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι η Αλγερία, η οποία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ και κατέστει η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά σε όγκο πωλήσεων. Μέχρι το Μάρτιο η μάρκα πούλησε 7.200 οχήματα (2017: 900) αφού άρχισε να εμπορεύεται την 5η γενιά Ibiza, η οποία συναργολογείται στο τοπικό εργοστάσιο της Relizane. Η SEAT επιβεβαίωσε ότι το επόμενο καλοκαίρι, στο αλγερινό εργοστάσιο θα πραγματοποιείται η τελική συναργολόγηση του Arona και του Leon, τα οποία κατασκευάζονται αμφότερα στο Martorell, γεγονός που θα επιτρέψει στην εταιρεία να συνεχίσει να αυξάνει τον όγκο πωλήσεων στην αγορά αυτή.
 
Η επιτυχία των μοντέλων SEAT οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή. Έτσι τον Απρίλιο και τον Μάιο το εργοστάσιο θα προσθέσει δέκα ακόμη βάρδιες παραγωγής τα Σαββατοκύριακα στην Γραμμή 1 (Ibiza και Arona), επτά στη Γραμμή 2 (Leon) και τέσσερις βάρδιες στη Γραμμή 3 (Audi Q3).
 
Οι πωλήσεις SEAT στην Ελλάδα
Και για την χώρα μας ο Μάρτιος ήταν ένας πολύ δυνατός μήνας. Mε 260 ταξινομήσεις και 2.3% μερίδιο αγοράς, η μάρκα βελτίωσε τα μεγέθη της κατά 70% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017 (153 ταξινομήσεις). Στις Λιανικές ταξινομήσεις το αποτέλεσμα του Μαρτίου για την SEAT είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τη συνέχεια, αφού με 148 ταξινομήσεις λιανικής η SEAT σημείωσε μερίδιο αγοράς 3.3%.
Συνολικά στο 1ο τρίμηνο του έτους η μάρκα σημείωσε και στην χώρα μας εντυπωσιακή ανάπτυξη της τάξης του 100% σε σχέση με το 2017, με 657 ταξινομήσεις (328 το 2017) και 2.4% μερίδιο αγοράς.
Η βελτίωση αυτή την κατατάσσει στην 3η θέση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων μαρκών στο σύνολο της Ελληνικής αγοράς το 1ο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας την θετική απήχηση των νέων μοντέλων της στο αγοραστικό κοινό.
 
Ένα νέο μοντέλο κάθε έξι μήνες έως το 2020
Ο ιστορικός όγκος πωλήσεων που επιτεύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 είναι το αποτέλεσμα της εμπορικής εκτόξευσης των Ateca, Leon, Ibiza και Arona τα τελευταία δύο χρόνια. Η SEAT πρόκειται να προσθέσει στη γκάμα ένα νέο μοντέλο κάθε έξι μήνες από το 2018 έως το 2020. Τα πρώτα δύο νέα μοντέλα θα είναι το SEAT Tarraco και το CUPRA Ateca, τα οποία θα λανσαριστούν στα τέλη του τρέχοντος έτους.
 

Σχετικά με τη SEAT
Η SEAT είναι η μοναδική εταιρεία που σχεδιάζει, αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται αυτοκίνητα στην Ισπανία. Μέλος του Ομίλου Volkswagen, η πολυεθνική έχει την έδρα της στο Martorell (Βαρκελώνη), εξάγει το 80% των οχημάτων της και είναι παρούσα σε περισσότερες από 80 χώρες. Το 2017, η SEAT πέτυχε κέρδος μετά από φόρους 281 εκατομμύρια ευρώ και παγκόσμιες πωλήσεις περίπου 470.000 οχημάτων.
 
Στο SEAT Group εργάζονται περισσότεροι από 14.700 επαγγελματίες στα τρία κέντρα παραγωγής, στη Βαρκελώνη, στο El Prat de Llobregat και στο Martorell όπου κατασκευάζονται τα ιδιαίτερα επιτυχημένα Ibiza, Leon και Arona. Επιπρόσθετα, η εταιρεία παράγει το Alhambra στη Πορτογαλία, το Mii στη Σλοβακία και το Ateca και Toledo στη Τσέχικη Δημοκρατία.
 
Η Ισπανική πολυεθνική διαθέτει επίσης ένα Τεχνικό Κέντρο, το οποίο λειτουργεί ως κέντρο γνώσεων και απασχολεί περίπου 1.000 μηχανικούς, των οποίων ο στόχος είναι να αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από την καινοτομία για το νούμερο ένα βιομηχανικό επενδυτή στο R&D στην Ισπανία. Η SEAT διαθέτει ήδη στα οχήματα της την τελευταία τεχνολογία συνδεσιμότητας και αυτή τη περίοδο ασχολείται με τη διαδικασία ψηφιοποίησης της εταιρείας προκειμένου να προωθήσει την αυτοκίνηση τους μέλλοντος.