Αισιόδοξο μήνυμα για την οδική ασφάλεια στέλνει το πρώτο τρίμηνο του 2019, αφού μετά από μία αρνητική εξέλιξη – την ελαφρά αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων τον Ιανουάριο – το συνολικό αποτέλεσμα στα τέλη Μαρτίου ήταν όχι απλά θετικό, αλλά αποτελεί και την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για τη χώρα μας. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΑΣ και της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, Γιώργου Ουρσουζίδη.

Ads

Από τον Ιανουάριο λοιπόν, μέχρι τον Μάρτιο είχαμε συνολικά 125 νεκρούς, ενώ πέρυσι 135, κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 12,2%. Ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας δεκαετίας, καθώς το 2010 ξεκινήσαμε από 267 νεκρούς το ίδιο διάστημα του χρόνου για να φτάσουμε σήμερα σε επίπεδα κάτω του 50% σε σχέση με την εποχή εκείνη.

Σημειώνουμε ότι μετά το 2010 τόσο τα τροχαία όσο και τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων στην πατρίδα μας έχουν περιοριστεί, δημιουργώντας αντίστοιχες προσδοκίες για το μέλλον. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, στην αλλαγή συμπεριφοράς των οδηγών λόγω της οικονομικής κρίσης, στην αστυνόμευση, σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες φορέων εκπαίδευσης, ενημέρωσης και πρόληψης, καθώς και στην πολύτιμη συμβολή προσωπικοτήτων του χώρου.»

image

Ads

image

image

Ευχαριστώντας εκ μέρους της επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής όλους τους ειδικούς που με προθυμία κατέθεσαν τις απόψεις τους και ταυτοχρόνως καθοδήγησαν την επιτροπή σε περαιτέρω πρωτοβουλίες περιορισμού των τροχαίων, ο κ. Ουρσουζίδης εκφράζει επίσης την ευχή για την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η μείωση έως το 2020 κατά 50% των θυμάτων των τροχαίων, σε σχέση με το 2010) ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή φέτος, αφού αν συνεχιστεί η δυναμική των τριών πρώτων μηνών αυτό είναι εφικτό.

Σε καμία περίπτωση πάντως τα παραπάνω δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για εφησυχασμό – και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη τους όχι μόνον οι οδηγοί αλλά και όλοι οι χρήστες της οδού, πεζοί και ποδηλάτες – καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας περίπου 65 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 50.

* Παρατήρηση: Στο γράφημα που παραθέτουμε βλέπετε την εξέλιξη των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές τα τελευταία χρόνια. Με πορτοκαλί τα αποτελέσματα του έτους, με μπλε τα αποτελέσμτα του τριμήνου.

Πηγή: Έθνος