Οικονομία υπεράνω όλων και ανταποκρινόμενη στα μηνύματα της εποχής η Peugeot έβαλε το νέο της τέκνο, που ακούει στο όνομα 308 και λίαν προσφάτως κατέκτησε τον τίτλο του ευρωπαϊκού αυτοκινήτου της χρονιάς, να καλύψει 1.810 χιλιόμετρα με ένα ρεζερβουάρ σπάζοντας, βεβαίως, το σχετικό ρεκόρ…Του Νίκου Λουπάκη

Ads

Το PEUGEOT 308  που πρόσφατα αναδείχθηκε ως αυτοκίνητο της χρονιάς στην Ευρώπη,  θέτει ένα νέο ρεκόρ οικονομίας καυσίμου στα 2,85λίτρα/100χλμ., καλύπτοντας 1.810 χλμ. με ένα ρεζερβουάρ.

Η παραπάνω επίδοση επιτεύχθηκε στην πίστα Almeria της Ισπανίας υπό τον έλεγχο του γαλλικού οργανισμού UTAC (Union Technique de l’Automobile, du motocycle et du Cycle) όπου το αυτοκίνητο βρισκόταν σε κίνηση για 32 ώρες καταναλώνοντας 51,4 λίτρα, οδηγούμενο από μια σειρά οδηγών. Το ρεκόρ που έθεσε το 308 ήταν για την χαμηλότερη κατανάλωση και την κάλυψη της μεγαλύτερης δυνατής απόστασης με ένα ρεζερβουάρ.

Το αποτέλεσμα οφείλεται σε μια σειρά παράγοντες και βεβαίως στο νέο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,2 λίτρων (1.2 THP 130) της οικογένειας PureTech, ο οποίος αποδίδει 130 ίππους, όλως τυχαίως είναι 3κυλινδρος, διαθέτει άμεσο ψεκασμό υψηλής πίεσης (200 bar) και νέας γενιάς στροβυλοσυμπιεστή (Turbo) που περιστρέφεται με 240.000 σ.α.λ. Υπενθυμίζεται ότι η «επίσημη» κατανάλωσή του στον ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών είναι 4,6 λίτρα/100 χλμ.

Ads