Δύο νέα ρεκόρ οικολογικής-οικονομικής οδήγησης σε διαγωνισμό κατανάλωσης καυσίμου πέτυχε το νέο Ford Fiesta, ενώ το θηριώδες pick up Ranger κατάφερε να καλύψει απόσταση 1.616 χιλιομέτρων με ένα ρεζερβουάρ!

Το βενζινοκίνητο Fiesta 1.0L EcoBoost και το 1.5L TDCi diesel πέτυχαν το καθένα νέα ορόσημα οικονομικής κατανάλωσης, στον ετήσιο Μαραθώνιο MPG του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ranger κάλυψε απόσταση 1.616 km με ένα ρεζερβουάρ καυσίμου σε Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία, ενώ το νέο Ford Fiesta.

Με κινητήρα τον TDCi diesel των 120 ίππων και πλήρωμα τον δημοσιογράφο Paul Clifton και το μηχανικό Ian McKean, το Fiesta αναδείχτηκε γενικός νικητής - MPG Marathon Overall Champion - με μέση κατανάλωση 2,3 l/100 km κατά τη διάρκεια της διαδρομής των 570 χιλιομέτρων. Η επίδοση αυτή σημαίνει βελτίωση 12% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ και 34% έναντι των επίσημων τιμών κατανάλωσης του μοντέλου.

Το δεύτερο ρεκόρ του Fiesta επιτεύχθηκε με τον βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost 125 ίππων της Ford και πλήρωμα τον πρώην εργοστασιακό οδηγό της Ford rally team, Andy Dawson και τον Andrew Marriott. Το Fiesta κατανάλωσε κατά μέσο όρο 2,9 l/100 km και στέφθηκε πρωταθλητής ‘Petrol Champion’ – βελτίωση 14% από το προηγούμενο ρεκόρ και 33% αντίστοιχα από την επίσημη τιμή κατανάλωσης του μοντέλου.

Από την άλλη, το Ford Ranger 2.2 TDCi diesel με οδηγικό δίδυμο από τη Νορβηγία, τους Knut Wilthil & Henrik Borchgrevink, πήγε ακόμα – κυριολεκτικά - πιο μακριά, αφού οι έμπειροι hypermilers κάλυψαν 1.616 km σε Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία, με μέση ταχύτητα 60 km/h. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι Wilthil και Borchgrevink κατανάλωσαν κάτι λιγότερο από 5,0 l/100 km κατά τη διάρκεια της 30ωρης οδήγησης, βελτίωση 23% έναντι της επίσημης τιμής του μοντέλου.

Επι τη ευκαιρία θυμίζουμε μερικούς απλούς κανόνες που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης:

  • Κάνετε σέρβις και ελέγχετε τη στάθμη λαδιού του αυτοκινήτου σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα σωστά συντηρημένα οχήματα λειτουργούν πιο αποδοτικά
  • Ελέγχετε τις πιέσεις ελαστικών μία φορά το μήνα. Ελαστικά με μικρότερη πίεση από την ενδεικνυόμενη μπορεί να αυξήσουν την κατανάλωση μέχρι τέσσερα τοις εκατό.
  • Μην μεταφέρετε περιττά βάρη στο χώρο αποσκευών η στην καμπίνα
  • Αφαιρείτε τις άδειες σχάρες οροφής και κρατάτε τα παράθυρα κλειστά, ειδικά όταν οδηγείτε με υψηλές ταχύτητες. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η αεροδυναμική αντίσταση και κατ’ επέκταση περιορίζεται η κατανάλωση μέχρι 10%
  • Οδηγείτε ομαλά και προνοητικά – παρατηρώντας τι γίνεται μπροστά και πίσω σας. Η απότομη επιτάχυνση και το ξαφνικό φρενάρισμα βλάπτουν την οικονομία
  • Κατά την επιτάχυνση, επιλέγετε την αμέσως επόμενη μεγαλύτερη σχέση το ταχύτερο δυνατόν.