Η ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα, αλλά εξαιρετικά δημοφιλής στο χώρο του φορτηγού στις ΗΠΑ, εταιρία MACK (θυγατρική της Volvo Trucks), προτείνει μια διαφορετική αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης.

Ads

Έτσι ενώ καταβάλλεται διεθνώς μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ηλεκτρικών οχημάτων με αυξημένη αυτονομία – και μάλιστα όχι μόνο ΙΧ, αλλά και φορτηγών εθνικών μεταφορών με ικανότητα να καλύπτουν αποστάσεις άνω των 1000 χιλιομέτρων με μία φόρτιση – η συγκεκριμένη εταιρία δείχνει το δρόμο για άμεση μείωση των ρύπων, εκεί ακριβώς που είναι μεγαλύτερη ανάγκη, στα αστικά κέντρα, με ηλεκτροκίνητα βαρέα οχήματα για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Που επειδή εξ ορισμού δεν καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις στη διάρκεια της βάρδιας τους, έχουν σαφώς μικρότερες απαιτήσεις ως προς την χωρητικότητα της μπαταρίας τους και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα πετρελαιοκίνητο στόλο.

Το Mack Electric LR, αποτελεί την ηλεκτρική έκδοση της νέας απορριμματοφόρων “LR”, και παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έκθεση Las Vegas Waste Expo. Πρόκειται δε να δοκιμαστεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το δήμο της πόλης.

Το νέο φορτηγό διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες που αποδίδουν συνδυασμένη ισχύ 496 ίππων, ροπή 5.492 Nm και αντλούν την απαιτούμενη ενέργεια από τέσσερις μπαταρίες λιθίου-μαγγανίου / οξειδίου κοβαλτίου, 600V, με την χωρητικότητά τους να μην έχει προς το παρόν αποκαλυφθεί. Το Mack Electric LR είναι επίσης εφοδιασμένο με δύο ηλεκτρικά συστήματα: ένα τυπικό 12V, για τη λειτουργία των φώτων και των λοιπών εξαρτημάτων του φορτηγού και ένα σύστημα 24V που τροφοδοτείται από την κύρια μπαταρία για να λειτουργήσει το υδραυλικό σύστημα για τον συμπιεστή και την ανατροπή.

Ads

Σημειώνουμε ότι στο τέλος της βάρδιας θα υπάρχει δυνατότητα φόρτισης με ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος DC 150 kW, ώστε τα μηδενικών ρύπων οχήματα να είναι «ετοιμοπόλεμα» το επόμενο πρωί.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ