Μια άλλη πλευρά της κινεζικής ηλεκτρικής “εισβολής” στην Ευρώπη αποτελεί η περίπτωση της Polestar, της premium θυγατρικής μάρκας της Volvo που γεννήθηκε για να παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα με σπορ χαρακτήρα. Τα οποία, αν κρίνουμε από το άκρως εντυπωσιακό ηλεκτρικό πρωτότυπο που η Polestar αποκάλυψε σε μια – κατά τη μόδα των ημερών – ψηφιακή πρεμιέρα, θα παίξουν πρωταγωγιστικό ρόλο στην premium αναπτυσσόμενη ηλεκτρική αγορά.

Ads

Εκείνο που έχει μια σημασία να θυμάται κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι η μαμά Volvo είναι κινέζικη, κάτι που σημαίνει ότι και η Polestar είναι κινέζικη. Και αποτελεί αυτό το γεγονός μια ιδιαίτερη περίπτωση επέκτασης σε άλλες αγορές των Κινέζων, οι οποίοι παίρνοντας στα χέρια τους μια ευρωπαϊκή εταιρεία όχι μόνο δεν αλλοίωσαν τον χαρακτήρα της, αλλά και της έδωσαν τέτοια πνοή. Με αυτήν την έννοια το όμορφο, high-tech, ευρωπαϊκό – αλλά κινεζικής ιδιοκτησίας – πεντάθυρο πρωτότυπο της Polestar φέρει έναν πολλαπλό συμβολισμό.

Βιωσιμότητα, ψηφιακή τεχνολογία και design. Σε αυτό το τρίπτυχο βρίσκει κανείς συμπυκνωμένη την ουσία της Polestar – και βεβαίως του Precept που δημιουργήθηκε ακριβώς για να δείξει πώς μπορεί αυτή η προσέγγιση να πάρει σάρκα και οστά.

Το όνομα “Precept” επελέγη για να τονίσει τον ρόλο του οχήματος ως στοιχείου που ξεκαθαρίζει τον χαρακτήρα της Polestar ως σύγχρονης μάρκας – με σήμα ανεξάρτητο από αυτό της μαμάς Volvo – ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιδόσεων. Ενώ το ίδιο το αυτοκίνητο αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη σουηδική εταιρία καθώς απεικονίζει την φιλοσοφία σχεδίασης που στο εξής θα την χαρακτηρίζει.

Ads

“Οι άνθρωποι με ρωτούν συνεχώς, «ποιο είναι το μέλλον της Polestar;» – όμως εμείς δεν παρουσιάζουμε αυτή τη στιγμή τα μελλοντικά μας μοντέλα “, σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Polestar Thomas Ingenlath. “Όμως, το Precept σας δείχνει πού θα κατευθυνθούμε – το σχεδιαστικό μας μέλλον, τις φιλοδοξίες μας για τη βιωσιμότητα και τη εμπειρία για τον «ψηφιακό» χρήστη που θα υλοποιήσουμε με αυτά τα μελλοντικά μας μοντέλα. Το Precept παρουσιάζει το μέλλον μας, όχι σαν όνειρο ή σαν κάτι που έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητά μας, να έρθει.”

Βιωσιμότητα
Στο εμφανώς high tech εσωτερικό του Precept συναντάμε άφθονα ανακυκλωμένα υλικά, σε μια προσπάθεια να τονιστεί η φιλικότητα προς το περιβάλλον. Η Polestar μάλιστα χρησιμοποιεί τον όρο “Vegan” για να το χαρακτηρίσει και συνεργάζεται με την Bcomp για την ενσωμάτωση φυσικού σύνθετου υλικού βασισμένου στο λινάρι, που έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα για να αντικαταστήσει πολλά πλαστικά. Με αυτό το σύνθετο υλικό μειώνεται το βάρος του εσωτερικού κατά 50%.
Χάρη στην τεχνολογία powerRibs ™ της Bcomp προκύπτει το σύνθετο υλικό ampliTex™ που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ισχυρών και άκαμπτων εξαρτημάτων τα οποία μπορούν να μειώσουν τις δονήσεις έως και κατά 250% και να λειτουργήσουν καλύτερα στην περίπτωση μιας πρόσκρουσης

Ο κατάλογος με τα οικολογικά υλικά του εσωτερικού περιλαμβάνει επίσης τα υφασμένα από νήμα προερχόμενο από 100% ανακυκλωμένα φιαλίδια PET καλύμματα καθισμάτων, τα υφασμένα από δίχτυα χαλιά ECONYL® κλπ.

Ψηφιακή τεχνολογία
Η τεράστια – 15 ιντσών – οθόνη αφής που δεσπόζει στο ταμπλό σηματοδοτεί το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή και είναι σε θέση να αναγνωρίζει τον οδηγό κατά την προσέγγιση, καθώς οι προσωπικές ρυθμίσεις και προτιμήσεις του υπάρχουν στο ψηφιακό κλειδί Polestar. Αισθητήρες προσέγγισης ρυθμίζουν αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη ανάλογα με το πού βρίσκεται το χέρι του χρήστη – ενώ η φωτεινότητα της οθόνης και το περιεχόμενό της (περισσότερες ή λιγότερες πληροφορίες) ρυθμίζονται ανάλογα με το τι κάνει ο χρήστης

Ενώ στη θέση του πίνακα οργάνων έχουμε μία οριζόντια οθόνη οδηγού 9 ιντσών που παρέχει ζωτικές πληροφορίες και συνδέεται με την παρακολούθηση των ματιών του οδηγού.

Τέλος το γνωστό Google Maps και το ADAS (Advanced Driver Assistance System), το πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, έχουν τώρα συγχωνευθεί σε ένα σύστημα προάγει την ασφάλεια καθώς προσφέρει πιο ακριβείς προβλέψεις για τις συνθήκες κυκλοφορίας οι οποίες εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων και δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό να προετοιμαστεί για τους κατάλληλους ελιγμούς.

High Tech Design
Προφανώς με το Precept η Polestar επιχειρεί να επιδείξει τη νέα αισθητική της για την ηλεκτρική εποχή. Η αναμφίβολα δυναμική σχεδίαση προϊδεάζει για την αεροδυναμική απόδοση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος έχουμε και τους τροχούς 22 ιντσών να διαθέτουν αεροδυναμικά «ένθετα»

Αυτό που στα συμβατικά αυτοκίνητα είναι απαραίτητο για την ψύξη του κινητήρα εσωτερικής καύσης – και τελικά για τη λειτουργία συνολικά του αυτοκινήτου – δηλαδή η γρίλια του ψυγείου, σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν έχει λόγο ύπαρξης. Και αυτό που στη μάσκα του Precept βλέπετε να μοιάζει με γρίλια είναι το SmartZone. Ένας χώρος φορτωμένος με ένα σωρό στοιχεία που απαιτούνται για την λειτουργία του Pilot Assist, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων ραντάρ μακράς και μέσης εμβέλειας, αισθητήρων υπερήχων και μιας κάμερας ευρείας γωνίας, υψηλής ευκρίνειας. Το SmartZone της μάσκας δεν είναι το μοναδικό που διαθέτει το Precept: σε κάθε πλευρά του αυτοκινήτου υπάρχει από ένα, με επιπλέον αισθητήρες, ενώ στην οροφή είναι τοποθετημένο το απαραίτητο για την αυτόνομη οδήγηση LIDAR. Εξωτερικοί καθρέπτες δεν υπάρχουν, αντ’ αυτών η πίσω και οι πλευρικές κάμερες τροφοδοτούν αντίστοιχες οθόνες.

Τέλος, το αυξημένο μεταξόνιο (3,1 m) δεν συνεισφέρει μόνο στην αίσθηση της στιβαρότητας και το σίγουρου «πατήματος» αλλά λειτουργεί προς όφελος των εσωτερικών χώρων – και βεβαίως προς όφελος του μεγέθους της μπαταρίας που μπορεί να φιλοξενηθεί κάτω από το πάτωμα. Και αυτό είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για την αυτονομία.

Δείτε τις φωτογραφίεςκάνοντας κλικ εδώ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ