Ξεκινά αύριο η έκτη σεζόν της Formula E, που για όσους δεν το γνωρίζουν είναι το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού αποκλειστικά με ηλεκτρικά οχήματα. Ενώ η Nissan από την πλευρά της,  είναι ο πρώτος κατασκευαστής από τη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου που αποφάσισε να “τρέξει” στην Formula E. Ίσως για αυτόν τον λόγο σπεύδει να μας εξηγήσει γιατί το πρωτάθλημα ταχύτητας των μηδενικών ρύπων, του οποίου η νέα, έκτη σεζόν ξεκινά αύριο, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου – και συνεχίζεται και μεθαύριο 23 Νοεμβρίου – στην πίστα Diriyah, της Σαουδικής Αραβίας, είναι τόσο σημαντικό και ενδιαφέρον. Σημειώστε ότι το πρωτάθλημα της ΑΒΒ FIA Formula E (όπως είναι η επίσημη ονομασία του), βαίνει διαρκώς αναπτυσσόμενο και έχοντας ξεκινήσει μόλις το 2014, έχει καταφέρει σήμερα είναι ήδη δημοφιλές, προσελκύνοντας περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στις πίστες και περισσότερους θεατές στις κερκίδες.

Ads

Για τη Nissan τώρα, που με την ομάδα της Nissan e.dams, τερμάτισε πέρυσι δεύτερη στο πρωτάθλημα, η Formula E είναι μια ευκαιρία να αποδείξει την ισχύ της περί την ηλεκτροκίνηση τεχνολογίας που έχει αναπτύξει. Ενώ για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, που ζουν στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, στις οποίες «ταξιδεύει» η Formula E είναι μια ευκαιρία να δουν από κοντά τελευταίας τεχνολογίας αγωνιστικά μοντέλα παγκόσμιας κλάσης, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν. Και υπάρχουν τουλάχιστον πέντε λόγοι – σύμφωνα πάντα με τη Nissan – για να παρακολουθήσει από κοντά έναν αγώνα Formula E:

1.           Το μέλλον είναι ηλεκτρικό
•             Η τεχνολογία που “κρύβεται” πίσω από την Formula E, είναι μια ματιά στο μέλλον όλων των αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθούν με γρήγορο ρυθμό την επόμενη δεκαετία, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία γίνεται πιο προσιτή και προσβάσιμη.
•             Οι ηλεκτρικοί αγώνες έχουν μια μοναδική ακουστική ατμόσφαιρα. Τα οχήματα της Formula E εκπέμπουν στην πραγματικότητα το δικό τους συγκεκριμένο ήχο, με διαφορετική συχνότητα, ανάλογα με την ταχύτητά και την επιτάχυνσή τους.

image

Ads

2.           Μοντέρνο πρωτάθλημα για τη νέα γενιά
•             Η Formula E στοχεύει σε κοινό με φρέσκιες αντιλήψεις. Η λειτουργία Fanboost επιτρέπει στους οπαδούς να επηρεάζουν άμεσα τους αγώνες, ψηφίζοντας on line για τους αγαπημένους τους οδηγούς. Οι πέντε οδηγοί που λαμβάνουν τις περισσότερες ψήφους παίρνουν πρόσθετη ώθηση ισχύος 5 κιλοβάτ, για χρήση κατά το δεύτερο μισό του αγώνα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ψηφίζετε για τους οδηγούς της Nissan e.dams, απλά κάνοντας tweet “#SebastienBuemi #FANBOOST” και “#OliverRowland #FANBOOST”.
•             Οι αγώνες είναι σύντομοι, σε σύγκριση με άλλα πρωταθλήματα, διάρκειας μόνο 45 λεπτών συν ενός γύρου. Κάθε λάθος ή αστοχία να είναι πολύ πιο κρίσιμο για την έκβαση του αγώνα.
•             Ενώ οι περισσότεροι αγώνες μεταδίδονται από τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, στην Formula E όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν πλήρεις αγώνες και προκαταρκτικές δοκιμές στο YouTube. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη 12η κούρσα (e-Prix) της πέμπτης σεζόν στη Νέα Υόρκη, στο https://youtu.be/anGHxD6Rh44

image

3.           Η Formula E είναι απρόβλεπτη και γεμάτη δράση
•             Οι οδηγοί της Formula E μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία “Attack Mode” που αυξάνει την ισχύ του μονοθέσιου κατά 35 kW, βγαίνοντας από την αγωνιστική γραμμή και οδηγώντας σε μια συγκεκριμένη ζώνη. Το πλήθος και η διάρκεια της χρήσης των “Attack Modes” αλλάζει κάθε φορά, από πίστα σε πίστα, κάνοντας κάθε αγώνα λιγότερο προβλέψιμο.
•             Όταν ένας οδηγός ενεργοποιεί τη λειτουργία Attack Mode, ανάβουν τα φώτα στο “φωτοστέφανο” του αυτοκινήτου (το σημείο ασφαλείας πάνω από το κεφάλι του οδηγού). Οι τηλεθεατές μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν επί της οθόνης, ποιος βρίσκεται σε Attack Mode.
•             Η “σφιχτή” διαδρομή σε κάθε αγώνα, σημαίνει ότι οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν συνεχώς ο ένας τον άλλον.

image

4.           Κοντά στους θεατές η Formula E 
•             Οι αγώνες της Formula E είναι «αθόρυβοι» και χωρίς καυσαέρια, πραγματοποιούνται δε στην καρδιά της πόλης, κάτι που διευκολύνει την παρακολούθησή τους, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Ξεκινώντας από το Diriyah της Σαουδικής Αραβίας, η έκτη σεζόν της Formula E θα συναρπάσει τους κατοίκους του Σαντιάγκο στη Χιλή, της Πόλης του Μεξικού, του Μαρακές στο Μαρόκο, της Σάνια στην Κίνα, της Ρώμης, του Παρισιού, της Σεούλ, της Τζακάρτας, του Βερολίνο, της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.
•             Σε αντίθεση με άλλους αγώνες, το pits και τα paddocks της Formula E δεν είναι μόνο για τους VIP. Αυτό δίνει στους οπαδούς της Formula E την ευκαιρία να δουν από κοντά την τεχνολογία και τους ανθρώπους πίσω από αυτήν.

image

5.           Χέρι-χέρι προχωρούν ηλεκτροκίνηση και Formula Ε
•             Με την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης να αναπτύσσεται γρήγορα, η Formula E προσαρμόζεται εξίσου γρήγορα. Μία αλλαγή που έχει ήδη πραγματοποιηθεί, αφορά την σημαντική αύξηση της ισχύος, από 200 kW σε 250 kW (δηλαδή περίπου κατά 80 ίππους), με αποτέλεσμα τα μονοθέσια να αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι 280 km/h.
•             Χάρη, δε, στη βελτίωση της τεχνολογίας των μπαταριών, η Formula E έχει καταργήσει την αλλαγή στα μισά του αγώνα, κάτι που χαρακτήριζε τα πρώτα πρωταθλήματα. Ωστόσο, η χωρητικότητα της μπαταρίας, όπως άλλωστε και η κατανάλωση καυσίμου σε ένα συμβατικό αγώνα σε πίστα, παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής κάθε ομάδας.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι η Nissan e.dams, εκτός από την ανανεωμένη εμφάνισή της για την έκτη σεζόν του πρωταθλήματος ABB FIA της Formula E, κατεβαίνει στους αγώνες έχοντας βελτιώσει και το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του αγωνιστικού της αυτοκινήτου, για να αντιμετωπίσει τις επικείμενες προκλήσεις.