Καινούριες δόξες για ένα από τα πλέον εμβληματικά μοντέλα της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το Fiat 500 – γνωστό σε όλους μας ως «πεντακοσαράκι», που αφού γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην αγορά τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη, σύγχρονη ζωή του, γράφει ξανά ιστορία μεταμορφωμένο σε αναμνηστικό νόμισμα των 5 ευρώ, στην Ιταλία.
 

Ads

Το ιταλικό Νομισματοκοπείο, λοιπόν, αποτίοντας φόρο τιμής δημοφιλέστατο μικρό Fiat 500, εξέδωσε ένα νέο νόμισμα των 5 ευρώ. Το πεντάευρο αυτό, το οποίο θα κοπεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, απεικονίζει τόσο το αρχικό όσο και το σύγχρονο Fiat 500. Η ειδική αυτή έκδοση εντάσσεται στη πληθώρα ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί για τον εορτασμό των 60 χρόνων του 500.

Το νόμισμα, το οποίο παρουσίασε το ιταλικό υπουργείο οικονομικών πριν από λίγες ημέρες, σχεδίασε η Ιταλίδα χαράκτρια Claudia Momoni. Συνολικά θα κατασκευαστούν μόνο 4.000 αναμνηστικά νομίσματα που θα διατίθενται στην Ιταλία στην τιμή των 40 ευρώ έκαστο, προσδίδοντας έτσι ιδιαίτερη συλλεκτική αξία στη συγκεκριμένη έκδοση.

image

Ads

image
Στη μπροστινή πλευρά του διακρίνεται το πρώτο Fiat 500 του 1957, καθώς και το τωρινό μοντέλο, ενώ οι δύο φιγούρες πλαισιώνονται από τις λέξεις Repubblica Italiana. Στο πίσω μέρος εμφανίζεται το προφίλ του κλασικού 500 και οι ημερομηνίες 1957 (η ημερομηνία κατασκευής του πρώτου 500) και 2017 (η ημερομηνία κοπής του νομίσματος), καθώς και η αξία των €5 του νομίσματος. 

Επιπλέον, περιλαμβάνεται και το αρχικό γράμμα “R” που θυμίζει ότι κόπηκε στη Ρώμη, ενώ είναι χαραγμένο και το όνομα της Momoni, καθώς και το λογότυπο του Fiat 500, όπως αυτό εμφανιζόταν στις πρώτες διαφημιστικές αφίσες του μοντέλου.