Infotainment & Συνδεσιμότητα του Μέλλοντος κρύβονται κάτω από τη φουτουριστική σχεδίαση του Monza Concept που παρουσίασε πριν από λίγους μήνες στη Φρανκφούρτη η Opel. Τα συστήματα προβολής LED συναντούν τη διαδικτυακή κοινότητα και δίνουν μια άλλη διάσταση στην έννοια της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης οδηγού-οχήματος. Του Νίκου Λουπάκη

Ads

 
Η ουσία του πράγματος συνοψίζεται με χαρακτηριστικό τρόπο στη σχετική δήλωση του CEO της Opel, Dr. Karl-Thomas Neumann. «Με την προηγμένη τεχνολογία προβολής μέσω LED, δημιουργούμε έναν εντελώς νέο κόσμο infotainment με μοναδική αίσθηση χώρου. Αυτό συνδυάζεται με δυνατότητες συνδεσιμότητας μεταξύ οδηγών των οικογενειών τους, φίλων και γνωριμιών, ακόμα και με ολόκληρη τη διαδικτυακή κοινότητα, κάτι ασύλληπτο μέχρι σήμερα.»

Η τεχνολογία προβολής LED καταργεί τις συμβατικές, ανεξάρτητες οθόνες που προβάλλουν τις διάφορες πληροφορίες. Αντί αυτών, οι οδηγοί έχουν μπροστά τους ένα φαρδύ, ανάγλυφο ταμπλό που εκτείνεται από τη μία πόρτα μέχρι την άλλη, και χρησιμοποιείται σαν επιφάνεια προβολής. Πληροφορίες και διακοσμητικά στοιχεία προβάλλονται στην επιφάνεια που ο οδηγός μπορεί να διαμορφώσει ανάλογα με τις ανάγκες, τα γούστα ή τη διάθεσή του.

Τα συστήματα προβολής LED δημιουργούν μία συνεχή, προσαρμοζόμενη, πολυλειτουργική οθόνη – κάτι που συναντάμε πρώτη φορά σε αυτοκίνητο. Τα τρισδιάστατα (3D) γραφικά απεικονίζουν όλες τις σημαντικές λειτουργίες, από ακριβείς πληροφορίες οχήματος και οδηγού μέχρι σύνδεση στο διαδίκτυο, δυνατότητες επικοινωνίας και διακοσμητικά στοιχεία.

Ads

Τόσο η περιοχή απεικόνισης πληροφοριών όσο και το φόντο μπορούν να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις, ενώ ο έλεγχος των διαφορετικών μενού και οθονών γίνεται μέσω φωνητικών εντολών και των χειριστηρίων στο τιμόνι.

Το Monza Concept εξασφαλίζει επίσης πλήρη συνδεσιμότητα μέσω smartphone, με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

• Με το ME, το σύστημα infotainment παρέχει μόνο πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την οδήγηση και εστιάζει αποκλειστικά σε δεδομένα που υποστηρίζουν τον οδηγό.

• Με το US, οι επιβάτες του Monza Concept μπορούν να επικοινωνούν με επιλεγμένα άτομα, όπως με φίλους και μέλη της οικογένειας: συνδέονται στο σύστημα infotainment του αυτοκινήτου με τη δική τους συσκευή επικοινωνίας και ανταλλάσσουν πληροφορίες, μουσικές και φωτογραφίες, συνομιλούν και κλείνουν ραντεβού, κλπ. Οι οθόνες προβάλλουν τη σύνδεση με την οικογένεια και τους φίλους.

• Το ALL προχωρά πέρα από το US. Επιτρέπει στον οδηγό να συνδέεται με όλο σχεδόν τον εξωτερικό κόσμο. Οι οδηγοί μπορούν για παράδειγμα να μοιράζονται αυθόρμητα την προγραμματισμένη διαδρομή τους online μέσω ταμπλέτας ή smartphone, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν κάποιους άλλους με τον ίδιο προορισμό – λανσάροντας ένα νέο είδος ‘car-sharing’. Επιπλέον, υπάρχουν πολυάριθμες λειτουργίες όπως δυνατότητες για σύγκριση πληροφοριών με άλλους οδηγούς, απεικόνιση εναλλακτικών διαδρομών και πολλά ακόμα.

Σημειώνουμε ότι με την ολοκληρωμένη σύνδεση των χρηστών των δρόμων, η λεγόμενη «διεπικοινωνία» μπορεί να βελτιωθεί όπως και η ασφάλεια, επειδή επικίνδυνες κυκλοφοριακές συνθήκες καταγράφονται νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από πριν.