Το Crossland X έρχεται να εμπλουτίσει την «X» γκάμα της Opel, και να μπει σε έναν χώρο που η γερμανική εταιρία δεν έχει παρουσία, αυτόν των μικρών «τζιποειδών» (με πολλά εισαγωγικά), της κατηγορίας Β. Αποστολή στη Σόφια.

Ads

Για όσους δεν το γνωρίζουν θα πρέπει ευθύς εξ αρχής να πούμε ότι στο εξής, όπου βλέπετε το γράμμα Χ να συνοδεύει κάποιο μοντέλο της Opel, να ξέρετε ότι έχετε να κάνετε με κάποιου τύπου SUV η Crossover.

Ποια η διαφορά μεταξύ τους; Απλώς, τα Crossover είναι πιο «light» τζιποειδή, από τα ούτως ή άλλως «light» SUV. Μπορείτε λοιπόν δικαίως να περιμένετε και χαμηλότερο ύψος – μικρότερη απόσταση από το έδαφος, αλλά και απουσία τετρακίνητων εκδόσεων. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το Crossland, που είδαμε από κοντά σε ειδική παρουσίαση στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Θεωρητικά, το συμβατικό αντίστοιχο του Crossland Χ είναι το Corsa, μόνο που το Crossland είναι απείρως πιο ευρύχωρο. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει κάποια σχέση με το απερχόμενο Meriva, ωστόσο το «μικρό» πολυμορφικό (MPV) της Opel απλώς θα περάσει στην ιστορία, καθώς τα λεγόμενα MPV παραχωρούν σταδιακά τη θέση στα ανερχόμενα SUV και Crossover, που βλέπουν το μερίδιό τους στη χώρα μας να φτάνει το 25% της αγοράς.

Ads

image

Ιδού λοιπόν το κατά Opel αστικό crossover που με μήκος 4.212 mm, πλάτος 1.765 mm και ύψος 1,590 mm μπορεί να είναι ελαφρά μικρότερο (σε μήκος) από το Mokka X είναι πιο ευρύχωρο και πιο πρακτικό, διατηρώντας παράλληλα το πλεονέκτημα του ύψους, που προσφέρει σε οδηγό και επιβάτες καλύτερη θέα. Το CrosslandΧ που είτε προχωρήσει η αγορά της Opel από την PSA είτε όχι, είναι και θα είναι προϊόν της συνεργασίας των δύο εταιριών – και μάλιστα όχι το μοναδικό, αφού και το μεγαλύτερο σε μέγεθος μέλος της οικογένειας Χ, σε γαλλική πλατφόρμα θα βασιστεί. Και μη βιάζεστε να βρείτε κάτι το μεμπτό στην όλη ιστορία αυτής της συνεργασίας…

image

image

Ας επιστρέψουμε λοιπόν στο Crossland Χ, το ψηλό, ευάερο και ευήλιο Crossland Χ, με τους μεγάλους χώρους, το εσωτερικό με τις πολλές θήκες για μικροπράγματα και τα πίσω καθίσματα που μετακινούνται μπρος πίσω κατά 15 εκατοστά για αυξομείωση του διαθέσιμου χώρου αποσκευών που επισήμως ξεκινά από τα 410 λίτρα, αλλά μπορεί και να ξεπεράσει τα 500.

image

Τα παραπάνω συνοδεύονται από ένα μεγάλο πακέτο ηλεκτρονικού και μη εξοπλισμού όπως ο Προσαρμοζόμενος Εμπρόσθιος Φωτισμός (Adaptive Forward Lighting) – AFL με προβολείς full LED, το Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) με ανίχνευση πεζού κλπ. κλπ. καθώς επίσης με το στάνταρ σύστημα Opel OnStar (συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto) που εξασφαλίζει την απαραίτητη πλέον συνδεσιμότητα.

Με τι κινητήρες θα έρχεται το καινούργιο Opel; Με τρεις βενζινοκινητήρες, έναν «ατμοσφαιρικό» 1.2 / 81 ίππων, και δύο τούρμπο 1.2 με 110 και 130 ίππους, αλλά και με έναν τουρμποντίζελ 1.6/ 99 ίππων.
Για τις τιμές είναι πολύ νωρίς ακόμα, ωστόσο από την αντιπροσωπεία μας είπαν ότι θα κοστίζει φθηνότερα από το Mokka, που ξεκινά από τις 20.000 ευρώ, ενδεχομένως λέμε εμείς από τις 18.000.
Σημειώστε ότι τα πρώτα Crossland Χ θα έρθουν στη χώρα μας προς τα τέλη Ιουνίου, ενώ το μεγαλύτερο Grandland Χ, για το οποίο δεν γνωρίζουμε κάποιες περισσότερες πληροφορίες αναμένεται το φθινόπωρο.