Μηδενικούς ρύπους και επιδόσεις τύπου OPC υπόσχεται να προσφέρει η Opel με το νέο ηλεκτρικό της δημιούργημα, το Ampera-e, που θα κάνει την πρώτη του επίσημη δημόσια εμφάνιση στις αρχές Οκτωβρίου, στην έκθεση αυτοκινήτου “Mondial de l’Automobile” στο Παρίσι. Γράφει ο Νίκος Λουπάκης

Ads

Εφοδιασμένο με μπαταρία τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα και ηλεκτροκινητήρα ισχύος 150 kW/204 hp που διαθέτει μέγιστη ροπή 360 Nm το Opel Ampera-e δεν είναι απλά ένα αυτοκίνητο μηδενικών ρύπων, αλλά είναι ένα ιδιαίτερα γρήγορο αυτοκίνητο.

Οι αριθμοί που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής οι Γερμανοί λένε αρκετά και αφήνουν να υπονοηθούν ακόμα περισσότερα: το πεντάθυρο μοντέλο επιταχύνει από στάση μέχρι τα 50 km/h σε μόλις 3,2 δεύτερα, ενώ η εν κινήσει επιτάχυνση 80 – 120 km/h για προσπέραση ολοκληρώνεται σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα (προκαταρτικές τιμές).

Η τελική ταχύτητα των 150 km/h προφανώς δεν εντυπωσιάζει κανέναν, αλλά γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός αυτός δεν έχει να κάνει με την ισχύ, αλλά με την αυτονομία, που σε μεγαλύτερες ταχύτητες απλώς καταστρέφεται! Γι αυτό άλλωστε και κανένα από τα διαθέσιμα ηλεκτρικά μοντέλα ολόκληρης της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν διαθέτει υψηλότερη τελική ταχύτητα.

Ads

Για την αυτονομία στοιχεία προς το παρόν δεν έχουμε και μένει να αρκεστούμε στις δηλώσεις των ανθρώπων της Opel, ότι το Ampera-e θα προσφέρει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία από τα περισσότερα άλλα ηλεκτρικά μοντέλα του ανταγωνισμού.

Κατά τ’ άλλα να σημειώσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα compact μοντέλο που σύμφωνα πάντα με την Opel διαθέτει μία καμπίνα αρκετά ευρύχωρη για την άνετη μεταφορά πέντε επιβατών και χώρο αποσκευών εφάμιλλο με ενός συμπαγούς μοντέλου, αλλά και ένα αξιόλογο πακέτο εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, με έμφαση στη συνδεσιμότητα.