Η επιστήμη μίλησε: η γρήγορη οδήγηση σε πίστα αγώνων αυτοκινήτων βελτιώνει τη διάθεσή σας περισσότερο από τη γυμναστική! Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Loughborough σε συνεργασία με την Abarth.

Ads

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει κάποιον ψυχολόγο να δηλώνει ότι η σωματική άσκηση βελτιώνει την γενική ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου. Πρόκειται για μία πανάρχαια αλήθεια, η οποία έχει εκφραστεί διαχρονικά μέσω του πολύ γνωστού ρητού: νους υγιής εν σώματι υγιεί. Ωστόσο οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν είχαν στο λεξικό τους τη λέξη αυτοκίνητο – πολύ δε περισσότερο δεν ήξεραν τι θα πει οδήγηση αυτοκινήτου και μάλιστα σε ασφαλτοστρωμένη πίστα. Μπορούμε λοιπόν να τους… συγχωρήσουμε που δεν προέβλεψαν με κάποιο τρόπο ότι η γρήγορη οδήγηση, η αναζήτηση των ορίων ενός αυτοκινήτου σε μία πίστα η οποία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει αγώνες αυτοκινήτου, μπορεί να κάνει τελικά τον νου πιο υγιή απ’ ό,τι η σωματική άσκηση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το παραπάνω συμπέρασμα δεν προέκυψε με την απάντηση των εξεταζομένων οδηγών σε κάποιο ερωτηματολόγιο, αλλά με την πραγματοποίηση συγκεκριμένων πειραμάτων και την αξιολόγηση ακόμα πιο συγκεκριμένων δεικτών που καθορίστηκαν από ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα – και συγκεκριμένα από το πανεπιστήμιο του Loughborough στην Αγγλία. Ενώ καθόλου παράξενο μας δεν πρέπει να μας φαίνεται το γεγονός ότι σε αυτή η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με μία εταιρεία παραγωγός σπορ αυτοκινήτων όπως η Abarth.

Σημειώνουμε ότι η «συνοδηγήση» με ένα Abarth που οδηγούσε επαγγελματίας οδηγός αγώνων ανέβασε τη διάθεση κατά 77% σε σχέση με τη σωματική άσκηση στο γυμναστήριο, ενώ η οδήγηση του Abarth από το ίδιο το άτομο κατά 116%.

Ads

Τις λεπτομέρειες τις διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση της Abarth:
Το Πανεπιστήμιο του Loughborough θεωρείται ένα από τα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα του Sports Science. Σε συνεργασία με την Abarth, το Βρετανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα προχώρησε σε μια σειρά πειραμάτων που σαν στόχο είχαν να εξετάσουν το πως η οδήγηση ενός σπορ αυτοκινήτου στην πίστα μεταβάλει τη διάθεση ενός ατόμου. Η έρευνα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με εκείνα που προκύπτουν κατά τη σωματική άσκηση του ατόμου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν να δικαιώνουν απόλυτα τους φίλους της σπορ οδήγησης, αφού κατά μέσο όρο τα άτομα που οδηγούσαν ένα Abarth στην πίστα ήταν 59% πιο χαρούμενα με αυτή τη δραστηριότητα σε σχέση με την άσκηση στο γυμναστήριο. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα επίπεδα ευτυχίας κατά την οδήγηση στην πίστα ήταν υψηλότερα κατά 116% σε σχέση με την αερόβια άσκηση, ενώ μόλις 4% σε σχέση με τις ασκήσεις με βάρη.
Επίσης τα άτομα ήταν κατά 20% πιο χαρούμενα με την οδήγηση στην πίστα σε σχέση με μια άσκηση που συνδυάζει το αερόβιο πρόγραμμα και τα βάρη.
Η έρευνα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα βάζοντας τα εξεταζόμενα άτομα και στη θέση του συνοδηγού, όπου επίσης τα αποτελέσματα ήταν σαφώς υπέρ της μηχανοκίνητης εμπειρίας, η οποίας αποδείχθηκε κατά 77% πιο απολαυστική σε σχέση με την άσκηση.
 
Πως πραγματοποιήθηκε το πείραμα
Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα μονοήμερο πείραμα όπου οδήγησαν τα Abarth F595 και 695 Competizione στην πίστα Mallory Park, ενώ είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και μερικούς γρήγορους γύρους ως συνοδηγοί. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Loughborough κατέγραφαν τις αντιδράσεις τους, ενώ στη συνέχεια η καταγραφή συνεχίστηκε με τους συμμετέχοντες αυτή τη φορά να γυμνάζονται.

Ο επιστημονικός υπολογισμός της διάθεσης βασίζεται σε μια σειρά μετρήσεων και τεχνολογιών, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την καταγραφή των εκφράσεων του προσώπου και της λειτουργίας της καρδιάς. Ο συνδυασμός των μετρήσεων σε συνδυασμό με ψυχολογικά τεστ επέτρεψε στους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Loughborough να εντοπίσουν με ακρίβεια τα συναισθήματα που προέκυψαν σε κάθε φάση των δοκιμών.

Ο επικεφαλής του πειράματος, Dr Dale Esliger σημείωσε: «Έχει αποδειχθεί πάρα πολλές φορές το πόσο σημαντική είναι η φυσική άσκηση όχι μόνο για τη σωματική υγεία ενός ατόμου, αλλά και την καλή ψυχική του κατάσταση. Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για το πως επηρεάζεται η διάθεση από την οδήγηση και συγκεκριμένα την οδήγηση στην πίστα. Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι τόσο η οδήγηση στην πίστα, όσο και η γυμναστική έχουν θετικό αντίκτυπο, όμως στην περίπτωση μας η εμπειρία με τα αυτοκίνητα της Abarth αναμφίβολα είχε δυνατότερο αποτέλεσμα στη διάθεση των συμμετεχόντων.»

Αν τώρα αναρωτηθήκατε γιατί η Abarth χρηματοδότησε τη σχετική έρευνα, η απάντηση είναι μάλλον απλή: το αποτέλεσμα έρχεται να επιβεβαιώσει επιστημονικά την αίσθηση που έχει το κοινό για τα μοντέλα της μάρκας με σήμα τον Σκορπιό, δίνοντας τη δυνατότητα στον Greg Taylor, Επικεφαλής των Fiat και Abarth στη Μεγάλη Βρετανία το πείραμα να δηλώσει ότι: «Γνωρίζαμε το επίπεδο χαράς που φέρνουν τα μοντέλα της μάρκας μας σε οδηγό και επιβάτες, αλλά τώρα έχουμε και τα πρώτα στοιχεία, με τα οποία μπορούμε να υποστηρίξουμε και επιστημονικά αυτή την αίσθηση μας.»
Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ