Δεν είναι η πρώτη φορά που τα φαινόμενα απατούν. Το είχαμε δει σε φωτογραφίες το Grandland X, τ νέο μέλος της οικογένειας των SUV της Opel, χωρίς η αισθητική του να μας προκαλέσει κάποια ιδιαίτερα συναισθήματα.

Ads

Η πρώτη επαφή όμως μαζί του, έστω και στατική, μας έκανε να εκτιμήσουμε αλλιώς τα αισθητικά και χωροταξικά προσόντα του.

Το μυστικό το γνωρίζαμε εκ των προτέρων, το νέο Grandland X είναι προϊόν της συνεργασίας της Opel με τη γαλλική PSA– Peugeot Citroen, μιας συνεργασίας της οποίας το πλαίσιο είχε διαμορφωθεί πολύ πριν την ενσωμάτωση της γερμανικής εταιρίας στο γαλλικό γκρουπ. Τα της εξαγοράς και της κοινής πορείας των δύο εταιριών μπορείτε να τα διαβάσετε σε άλλο μας δημοσίευμα, αυτό που μας αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το Grandland X δανείζεται πλατφόρμα και μηχανικά μέρη από το Peugeot 3008.

Ένα έμπειρο μάτι μπορεί να διακρίνει τη σύμπτωση σε κάποιες αναλογίες του αμαξώματος, όμως ακλόνητη πεποίθησή μας είναι ότι τα δύο αυτοκίνητα δεν μοιάζουν –εμφανησιακά βέβαια – μεταξύ τους, καθώς το Grandland X έχει το δικό του σχεδιαστικό χαρακτήρα. Κοιτώντας το απ’ έξω είναι βέβαιο ότι θα βρεις πολλά στοιχεία που παραπέμπουν στο εταιρικό προφίλ της Opel, με τις τονισμένες οριζόντιες γραμμές μπρος-πίσω να τονίζουν το πλάτος του νέου μοντέλου, ενώ στο εσωτερικό διακόπτες, όργανα ελέγχου, υλικά κατασκευής, αλλά και η συνολική διαμόρφωση φωνάζουν από μακριά ότι έχουμε να κάνουμε με τη γνωστή γερμανική εταιρία.

Ads

image
Ο επικεφαλής Σχεδίασης της Opel (Chief Designer, Creative Design), Richard Shaw, εξηγεί τα σχεδιαστικά «μυστικά» του Grandland X στους έλληνες δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου μοντέλου στο Μιλάνο, στην καρδιά του ιταλικού design, στο Ίδρυμα Gianfranco Ferrè.

image

Με το μήκος του να αγγίζει τα 4,5 μέτρα, το νέο , εντυπωσιακό «τζιποειδές» της Opel δεν αφήνει αμφιβολία ότι είναι εκείνο το αυτοκίνητο που θα παίξει, τουλάχιστον σε αυτήν την φάση, το ρόλο της ναυαρχίδας των «Χ» μοντέλων της εταιρίας. Διαθέτοντας αυξημένο μεταξόνιο (2.675 mm) και μεγάλο πλάτος (1.844 mm), προσφέρει μεγάλους χώρους για επιβάτες και ένα ευρύχωρο πορτμπαγκάζ 514 λίτρων. Το ύψος του και η απόσταση από το έδαφος σαφώς παραπέμπουν σε δυνατότητες κίνησης στο χώμα, ενώ το Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης που συνδυάζεται με ελαστικά M&S, επιβεβαιώνουν ότι το Grandland X θα είναι αποκλειστικά προσθιοκίνητο, όπως και το «αδελφό» πλέον Peugeot 3008.

image

To Grandland X θα διατίθεται αρχικά με δύο κινητήρες που συνδυάζονται με ένα εξατάχυτο χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο βελτιστοποιημένων τριβών, ενώ θα διαθέτει και Start/Stop στο βασικό εξοπλισμό του για περιορισμό της κατανάλωσης.

• Ο αλουμινένιος βενζινοκινητήρας 1.2 Turbo άμεσου ψεκασμού αποδίδει 96 kW/130 hp και μέγιστη ροπή 230 Nm στις 1.750 rpm (κατανάλωση NEDC: στην πόλη 6,4 l/100 km, εκτός πόλης 4,9 l/100 km, μικτός κύκλος 5,5-5,4 l/100 km, 127-124 g/km CO2).

• Ο 1.6 diesel με 88 kW/120 hp παράγει μέγιστη ροπή 300 Nm στις 1.750 rpm (κατανάλωση NEDC: στην πόλη 5,1-4,7 l/100 km, εκτός πόλης 4,2-3,9 l/100 km, μικτός κύκλος 4,6-4,3 l/100 km, 118-111 g/km CO2).

Για πελάτες που αναζητούν ακόμα μεγαλύτερη ισχύ, η Opel θα επεκτείνει τη γκάμα κινητήρων του Grandland X στο άμεσο μέλλον.

image

Όπως, δε, είναι φυσικό, το νέο Opel θα διαθέτει πλήθος high-tech βοηθημάτων, μεταξύ των οποίων το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, η ανίχνευση πεζού, η αναγνώριση κόπωσης οδηγού, το σύστημα φωτισμού Adaptive AFL με προβολείς full LED κλπ. Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι η Opel δίνει ιδιαίτερο βάρος στη συνδεσιμότητα -σε όλα της τα μοντέλα- με την τελευταία γενιά συστημάτων IntelliLink συμβατών με Android Auto και Apple CarPlay καθώς και το σύστημα προσωπικής συνδεσιμότητας και υποστήριξης Opel OnStar που περιλαμβάνει Wi-Fi Hotspot1 – με δορυφορικό internet – και νέες υπηρεσίες όπως κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο2 και αναζήτηση χώρου στάθμευσης3.

Το Grandland X θα κάνει την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα του στο φετινό Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (14 – 24 Σεπτεμβρίου, 2017), ωστόσο οι προπωλήσεις έχουν ήδη αρχίσει με την τιμή εκκίνησης να «παίζει» στα 25.000 ευρώ.

Σημειώσεις

1 Οι Υπηρεσίες OnStar απαιτούν ενεργοποίηση και δημιουργία λογαριασμού στην OnStar Europe Ltd. Οι Υπηρεσίες Wi-Fi Hotspot απαιτούν λογαριασμό με τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Χρεώσεις ισχύουν μετά το πέρας της προβλεπόμενης δοκιμαστικής περιόδου. Όλες οι υπηρεσίες υπόκεινται στην κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας και διαθεσιμότητας. Ελέγξτε για τοπικούς περιορισμούς και χρεώσεις των υπηρεσιών.

2 Μέσω Booking.com. Απαιτούνται διεύθυνση E-Mail και πιστωτική κάρτα.

3 Μέσω Parkopedia