Πάνω από 23 τόνους CO2 έχει εξοικονομήσει στη Βαρκελώνη η υπηρεσία Car Sharing της Nissan και της MEC, με τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στη δράση να έχουν ήδη καλύψει 30.000 χιλιόμετρα με την ενοικίαση να ξεκινά από τα 8 ευρώ/ώρα και το κόστος κίνησης να περιορίζεται στα 0,10 ευρώ/χιλιόμετρο.
 

Ads

Τέσσερις μόλις μήνες μετά την έναρξη της υπηρεσίας Barcelona Car Sharing τον περασμένο Ιούνιο, που αναπτύχθηκε από την Nissan και την MEC, έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 30.000 χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν, κατά μέσο όρο, σε 4.500 χιλιόμετρα ανά αυτοκίνητο. Η συγκεκριμένη υπηρεσία, που διαχειρίζεται η MEC, αποτελείται από ένα στόλο συνολικά 23 Nissan LEAF, εκ των οποίων τα 7 βρίσκονται στη Βαρκελώνη, 6 στη Vilafranca, ενώ άλλα 10 δρομολογήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των εταιρειών.

 

H υπηρεσία MEC electric carsharing χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό Nissan LEAF, που είναι κατάλληλο όχι μόνο για αστικές διαδρομές αλλά και για κάλυψη μεγαλύτερων αποστάσεων. Η επαναφόρτιση των οχημάτων, πραγματοποιείται μέσω της υποδομής που έχει αναπτύξει η Nissan στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων Núñez και Navarro, που χρησιμοποιούνται επίσης ως βάσεις για την έναρξη και την λήξη της κράτησης του οχήματος, καθώς και για τις ανάγκες των τοπικών αντιπροσωπειών της Nissan.

Ads

 

Πολλές από τις διαδρομές που έγιναν σε αυτούς τους τέσσερις μήνες υπηρεσίας ήταν υπεραστικές και για εταιρικές ανάγκες. Υπό αυτήν την έννοια, περίπου 6.800 kWh καταναλώθηκαν για την κάλυψη άνω των 30.000 χλμ. Τα δεδομένα αυτά, καταδεικνύουν μια σημαντική εξοικονόμηση σε κόστος κίνησης σε σύγκριση με το ενεργειακό κόστος των οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.

 

Χάρη στη χρήση αυτών των Nissan LEAF, η MEC carsharing συνέβαλε στη μείωση άνω των 23 τόνων CO2, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανακούφιση της περιβαλλοντικής πίεσης που αντιμετωπίζει η Βαρκελώνη.

 

Η λειτουργία του MEC carsharing πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μέσω smartphones, διευκολύνοντας τη διαχείριση των αυτοκινήτων, προσφέροντας μεγάλη ευελιξία χρόνου και επιτρέποντας στον χρήστη να έχει πρόσβαση στο αυτοκίνητο ανά πάσα στιγμή. Η MEC είναι ηγέτιδα στις καινοτόμες υπηρεσίες κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Βαρκελώνη, όπου έχει πολλές βάσεις και αναπτύσσει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, προσανατολισμένο στις ανάγκες των χρηστών και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αειφόρο ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας στην Βαρκελώνη.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, η Nissan προσφέρει τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της, που τώρα μπορούν αποκτηθούν από ιδιώτες και επαγγελματίες (ταξί, αστικές διανομές κ.α.), με σημαντικά κίνητρα και οφέλη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που πρόσφατα θέσπισε η κυβέρνηση.

Δείτε το πλήρες άρθρο με φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ