Εντυπωσιακό design, κορυφαία ποιότητα υλικών, αίσθηση πολυτέλειας και χώροι για έως και 7 επιβάτες αποτελούν τη βάση του νέου μεγάλου SUV της Volvo, ενώ μια τεχνολογική «ομπρέλα» αναλαμβάνει να προσφέρει πλήθος διευκολύνσεων, αλλά και υψηλού επιπέδου ασφάλεια. Του Νίκου Λουπάκη

Ads

Μετά από πολύμηνη περίοδο αναμονής και μία διαδικασία σταδιακής αποκάλυψης, η Volvo Cars παρουσιάζει επιτέλους στο κοινό, το νέο Volvo XC90, ένα πολυτελέστατο «τζιποειδές» που μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση έως και επτά επιβάτες.

Στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μετά από τρία χρόνια εξέλιξης, το νέο XC90 σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Volvo, καθώς για πρώτη φορά η εταιρία ενσωματώνει στο νέο μοντέλο τις εντελώς δικές της νέες τεχνολογίες, με την υλοποίηση – και αυτή για πρώτη φορά – της νέας Μεταβλητής Αρχιτεκτονικής Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA).

Το εμπρός καπό κρύβει τους νέους δίλιτρους τετρακύλινδρους κινητήρες Drive-E, με απόδοση έως σχεδόν 400 ίππους και ενδιαφέρουσα (βάσει τουλάχιστον των προδιαγραφών) κατανάλωση καυσίμου, αφού για πρώτη φορά εμφανίζεται τέτοιου μεγέθους SUV με εκπομπές CO2 60 γρμ./χλμ.

Ads

Κορυφαίο στη γκάμα είναι το Νέο XC90 Twin Engine, σε plug-in υβριδική έκδοση, το οποίο συνδυάζει έναν δίλιτρο, τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης με υπερσυμπιεστή και turbo, και έναν ηλεκτροκινητήρα, προσφέροντας έναν απαράμιλλο συνδυασμό ισχύος και καθαρής λειτουργίας: ιπποδύναμη περίπου 400 ίππων με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) περίπου 60 γρμ/χλμ (σε κύκλο οδήγησης NEDC). Η συγκεκριμένη έκδοση θα είναι το πρώτο στον κόσμο επταθέσιο plug-in υβριδικό SUV.

Στο κομμάτι των πάσης φύσεως τεχνολογικών βοηθημάτων συναντάμε – στο βασικό εξοπλισμό – την ανίχνευση πεζών και ποδηλατών με αυτόματο φρενάρισμα σε όλες τις συνθήκες φωτισμού, ενώ προσφέρεται επίσης η λειτουργία ημιαυτόνομης οδήγησης σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, ένα σύστημα προστασίας σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο και αυτόματο φρενάρισμα σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα (φρενάρει το αυτοκίνητο αυτόματα αν ο οδηγός στρίψει απρόσεκτα διασταυρούμενος με  όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση).

Την αίσθηση της πολυτέλειας ενισχύει το σύστημα ελέγχου με κεντρική κονσόλα αφής στο μέγεθος ενός μεγάλου tablet, ευρεία χρήση πολυτελών υλικών (μαλακό δέρμα, γνήσιο ξύλο, κρύσταλλοι Orrefors κλπ.) και το κορυφαίο ηχοσύστημα της B&W, 1.400W και 19 ηχείων.

Το Νέο Volvo XC90 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στο ερχόμενο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι, 4-19 Οκτωβρίου 2014.