25 χρόνια από το ντεμπούτο του πρώτου Honda Type R συμπληρώνονται φέτος και η εταιρία μας ενημερώνει ότι η νέα πέμπτη γενιά του «καυτού» Civic θα είναι ένα πραγματικά «παγκόσμιο» καθώς θα εξάγεται σε όλο τον κόσμο με τις ίδιες προδιαγραφές, σε αντίθεση με τους προκατόχους του των οποίων ειδικές εκδόσεις περιορίζονταν στις αγορές της Ιαπωνίας ή της Ευρώπης.
 

Ads

Τα όνομα Type R ανέκαθεν αντιπροσώπευε τη σπορ φιλοσοφία της Honda και τα αντίστοιχα μοντέλα προέκυπταν με την ελαχιστοποίηση του βάρους και τη μεγιστοποίηση της ισχύος, της απόκρισης, της δυναμικής ευστάθειας και της αποτελεσματικής πέδησης. 

Κατασκευασμένο εξ αρχής για να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία στον οδηγό, το νέο Type R διαθέτει ειδική ρύθμιση πλαισίου, αναρτήσεων και συστήματος διεύθυνσης που βελτιστοποιεί τη μεταφορά ισχύος στο δρόμο και την ευστάθεια σε υψηλές ταχύτητες, αλλά και νέα, αναβαθμισμένα προγράμματα οδήγησης (driving modes).

image

Ads

image

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το νέο Type R διαθέτει μεγαλύτερη σειρά προγραμμάτων οδήγησης, προσθέτοντας μία ρύθμιση ‘Comfort’ (στις στάνταρ ‘Sport’ και ‘+R’ που προορίζεται για  πίστα ταχύτητας). Όλα τους προσαρμόζουν την απόσβεση της ανάρτησης, τη γεωμετρία του συστήματος διεύθυνσης και την απόκριση του γκαζιού του αυτοκινήτου, ανάλογα με τις απαιτήσεις (on demand). 

Επίσης, το σύστημα διεύθυνσης – κρεμαγιέρα με δύο πινιόν, μεταβλητού λόγου και με ηλεκτρική υποβοήθηση (Dual-Pinion Variable-Ratio Electric Power Steering) είναι νέο στο Type R, παρόμοιο με αυτό του στάνταρ Civic, αλλά με βελτιστοποιημένο μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού για να επιτυγχάνεται πιο άμεση απόκριση και αίσθημα ασφάλειας στις υψηλές ταχύτητες.

Για τις υψηλές επιδόσεις «υπεύθυνος είναι ο κινητήρας VTEC TURBO 2.0-L που αξιοποιώντας δύο κάποτε «αντίπαλες» τεχνολογίες (το μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων VTEC και την υπερτροφοδότηση – turbo) αποδίδει 320 ίππους. Πρόκειται δε, σύμφωνα με τη Honda, για το ταχύτερο προσθιοκίνητο αυτοκίνητο που έχει περάσει από την πίστα του Nürburgring Nordschleife με χρόνο γύρου 7:43.8.

Η επιτάχυνση 0-100 km/h πραγματοποιείται σε 5,7 δεύτερα ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 272 km/h, κάτι που σημαίνει ότι το Type είναι το πιο γρήγορο μοντέλο στην κατηγορία του.

Κατά τ’ άλλα, παρότι σπορ αυτοκίνητο, το νέο Type R δεν παύει να προσφέρει ένα χώρο επιβατών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά NVH (θόρυβος – ηχομόνωση – κραδασμοί) και εμφανή ευρυχωρία.

Tο νέο Type R θα κατασκευάζεται στο Βρετανικό Εργοστάσιο της Honda στο Swindon και θα εξάγεται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων  και των ΗΠΑ. Η εταιρεία πραγματοποίησε επένδυση 270 εκατομμυρίων ευρώ σε νέες τεχνολογίες και διαδικασίες παραγωγής της συνολικά της οικογένειας Civic (στην οποία εντάσσεται και το Type R) γεγονός που δείχνει την πρόθεση της Honda για μακροχρόνια παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία και την Ευρώπη.

Η παραγωγή του νέου Civic Type R αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2017. Το Type R θα εξάγεται σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες αγορές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Η άφιξή του στη Β. Αμερική θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που Type R με το σήμα Honda θα πωληθεί επίσημα εκεί.