Η αιχμηρή-επιθετική σχεδίαση δεν αντανακλά απλώς το πέρασμα σε μια νέα εποχή για το design της ŠKODA, αλλά κρύβει και υπερσύγχρονη τεχνολογία – προίκα από τη «μαμά» Volkswagen. Οι ασυναγώνιστοι χώροι (κυρίως) για επιβάτες, αλλά και για αποσκευές αποτελούν σταθερή αξία για τη ναυαρχίδα της εταιρίας που θα κάνει την εμφάνισή της στην αγορά της χώρας μας το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Γράφει ο Νίκος Λουπάκης
 
Επιγραμματικά λοιπόν παραθέτουμε τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου από το δελτίο τύπου της εταιρίας:

Ads
  • Το πρώτο μοντέλο της ŠKODA με πλήρως ενεργητική ανάρτηση (DCC)
  • Με πλατφόρμα MQB για βέλτιστη ασφάλεια και συνδυασμό με αποδοτικά μηχανικά σύνολα
  • Νέας γενιάς κινητήρες προδιαγραφής EU6 με μειωμένη κατανάλωση έως 30%, η Superb GreenLine εκπέμπει CO2μόλις 95 g/km
  • Ισχυρότερη σειρά κινητήρων έως 20% με αποκορύφωμα την έκδοση με 280 hp, νέο σασί ελαφρύτερο έως 75 kg, με καλύτερο αεροδυναμικό συντελεστή 0,275 και στάνταρ XDS+
  • «Simply Clever» με 29 πρακτικές όσο και απίθανες διευκολύνσεις μέχρι και θήκες για ομπρέλες!
  • Η πλήρης διασύνδεση αποτελεί μία επιπρόσθετη αξία στο νέο Superb, η οποία εξοπλίζεται με νέας γενιάς συστήματα πολυμέσων που επιτρέπει την αυτόματη σύνδεση ενός smartphone μέσω του SmartLink.
  • Απόλυτα επιτυχημένη πορεία, με περισσότερες από 700.000 πωλήσεις, Superb από το 2001, συνεχίζεται με το λανσάρισμα της 3ης γενιάς στην ελληνική αγορά το φθινόπωρο του 2015.

Σημειώνουμε επίσης ότι: το νέο ŠKODA Superb διαθέτει σύγχρονους υπερτροδοτούμενους TSI κινητήρες (πέντε βενζίνης, τρείς ντίζελ) με άμεσο ψεκασμό, βασισμένοι πάνω στην τεχνολογική πλατφόρμα MQB.

Όλες οι εκδόσεις κινητήρων πληρούν την προδιαγραφή EU6 και έχουν στάνταρ σύστημα stop-start και σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση. Η σειρά των βενζινοκινητήρων αποδίδει από 125hp έως 280hp, ενώ η σειρά των πετρελαιοκινητήρων από 120hp έως 190hp.

Με εξαίρεση την βασική έκδοση βενζίνης, όλες οι υπόλοιπες είναι διαθέσιμες και με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη τεχνολογίας DSG. Τέσσερις κινητήρες (1.4 TSI/150hp, 2.0 TSI/280hp, 2.0 TDI/150hp και 2.0 TDI/190hp) μπορούν να συνδυαστούν και με το έξυπνο σύστημα τετρακίνησης βασισμένο στον συμπλέκτη Haldex 5ης γενιάς.
 
ŠKODA AUTO

Ads

Αποτελεί μία από τις παλαιότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στο κόσμο. Το 1895, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Mladá Boleslav, παράγονταν αρχικά ποδήλατα ενώ στη συνέχεια μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα.

Σήμερα η εταιρία κατασκευάζει περισσότερα από 7 μοντέλα αυτοκινήτων: Citigo, Fabia, Roomster, Rapid, Octavia Yeti και Superb.

Το 2014 παραδόθηκαν παγκοσμίως 1.037.000 οχήματα, αριθμός ρεκόρ για την 120χρονη ιστορία της Μάρκας.

Από το 1991 η ŠKODA AUTO αποτελεί μέλος του Volkswagen Group.

Επιπρόσθετα η ŠKODA σχεδιάζει και παράγει ανταλλακτικά, κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων σε τρία εργοστάσια που βρίσκονται στην Δημοκρατία της Τσεχίας, ενώ διατηρεί  μονάδες παραγωγής  αυτοκίνητων στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Ινδία.

Τέλος η ŠKODA AUTO απασχολεί 25,889 υπαλλήλους παγκοσμίως και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 αγορές.