Τη στέισον –και ταυτοχρόνως πιο οικογενειακή- έκδοση του Leon παρουσίασε η SEAT επίσημα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, που άνοιξε τη Δευτέρα τις πύλες του στο κοινό. Γράφει ο Νίκος Λουπάκης

Ads

 
Το νέο LEON ST θεωρείται από τη SEAT «στρατηγικό» μοντέλο, καθώς σε αντίθεση με τη χώρα μας, στη Δυτική Ευρώπη, η κατηγορία των στέισον αντιπροσωπεύει περίπου 500.000 οχήματα ετησίως και είναι ένα βασικό κομμάτι της αγοράς σε χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ελβετία.

Το νέο LEON ST θα αρχίσει να διατίθεται αρχικά στην Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία, την Ελβετία, στις Κάτω Χώρες και στην Πορτογαλία τον ερχόμενο Νοέμβριο και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες αγορές αργότερα. Στην Ελλάδα το νέο LEON ST αναμένεται στις αρχές του 2014.

Με το νέο αυτό λανσάρισμα η οικογένεια LEON ολοκληρώνεται μετά την παρουσίαση την πεντάθυρης και τρίθυρης έκδοσης. Όπως συμβαίνει και με την πεντάθυρη και τρίθυρη έκδοση του μοντέλου, η estate έκδοση του LEOΝ θα κατασκευάζεται στην μονάδα παραγωγής στο Martorell (Βαρκελώνη), χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα MQB του Volkswagen Group. Το LEON ST έχει 4.535mm μήκος και χωρητικότητα χώρου φόρτωσης 587 λίτρα, η οποία μπορεί να αυξηθεί στα 1.470 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Ads

Η άφιξη του νέου LEON ST, σηματοδοτεί τον εξοπλισμό της γκάμας του LEON με νέα συστήματα υψηλής τεχνολογίας, όπως το Adaptive Cruise Control ACC με σύστημα ραντάρ, το Adaptive Chassis Control DCC που αλλάζει τα χαρακτηριστικά της ανάρτησης καθώς και το Progressive Steering που επιτρέπει ακριβέστερο έλεγχο ανάλογα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου.