Οι πρώτες φωτογραφίες δείχνουν ότι μοιάζει με το Astra, αλλά το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα εντελώς νέο μοντέλο. Νέο πλαίσιο, νέοι κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων, προηγμένα ήλεκτρονικά συστήματα υποστήριξης του οδηγού σηματοδοτούν την έλευση της πέμπτης γενιάς του bestseller της Opel, του Corsa, που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Οκτώβριο, στο Σαλόνι του Παρισιού. Γράφει ο Νίκος Λουπάκης

Ads

Μέσα σε 32 χρόνια και τέσσερις γενιές, σχεδόν 12 εκατομμύρια Corsa πουλήθηκαν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 2,8 εκατομμυρίων της τρέχουσας 4ης γενιάς. Με μέσες ετήσιες πωλήσεις 370.000 μονάδες, το Opel Corsa είναι από τα πιο δημοφιλή διαχρονικά μοντέλα της κατηγορίας του. Μυστικό της επιτυχίας του είναι η άριστη αξιοποίηση χώρου: με μήκος μόλις 4 m, το bestseller της Opel μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση μέχρι πέντε άτομα –σε πεντάθυρες και τρίθυρες εκδόσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Opel, προτεραιότητα για την ομάδα μηχανολογικής εξέλιξης της εταιρίας ήταν να προσφέρει στους πελάτες Corsa μία οδηγική εμπειρία επιπέδου μεγαλύτερων, ακριβότερων αυτοκινήτων ως προς την άνεση και ακρίβεια. Έτσι, το πλαίσιο δεν κληρονομεί ούτε ένα εξάρτημα από το τρέχον Corsa, ενώ η ευστάθεια σε ευθεία πορεία και στις στροφές αυξάνεται χάρη στο κατά 5 mm χαμηλότερο κέντρο βάρους, το πιο άκαμπτο υποπλαίσιο, και τη νέα γεωμετρία της ανάρτησης που περιλαμβάνει νέο εμπρός ακροαξόνιο.

Η εξέλιξη μιας νέας αρχιτεκτονικής ηλεκτρικών συστημάτων για την πέμπτη γενιά Corsa επιτρέπει πιο προηγμένο επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων συστημάτων. Σε συνδυασμό με τη νέα γεωμετρία και χαρτογράφηση λογισμικού του συστήματος διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση ανάλογη της ταχύτητας, επιτυγχάνεται  ταχύτερη απόκριση και μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση και άνεση. Όπως και στο τρέχον μοντέλο Corsa, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο σεταρίσματα πλαισίου, Comfort και Sport. Το Sport πλαίσιο έχει σκληρότερα ελατήρια και αμορτισέρ και ειδική γεωμετρία και χαρτογράφηση συστήματος διεύθυνσης για πιο άμεση απόκριση.

Ads

Ο νέος τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo της Opel αποτελεί σημείο – κλειδί για το νέο μοντέλο, το “Corsa E”. Πρόκειται για το μοναδικό κινητήρα παραγωγής με αντικραδασμικό άξονα, χάρη στον οποίο εγκαινιάζονται –σύμφωνα πάντα με τους Γερμανούς- νέα πρότυπα στον τομέα του πολιτισμού για την κατηγορία (λόγω μειωμένων θορύβων, κραδασμών & τριγμών) και κορυφαία οδηγική άνεση. Αυτός ο «συμπαγής» και αλουμινένιος κινητήρας πληροί τα πρότυπα Euro 6 και διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, 66 kW/90 hp ή 85 kW/115 hp. Και οι δύο χαρακτηρίζονται από αυξημένη ροπή στις χαμηλές στροφές, παράγοντας 170 Nm από τις 1.800 rpm. Ο νέος, μικρού κυβισμού τρικύλινδρος κινητήρας της Opel εφοδιάζεται στάνταρ με τεχνολογία Start/Stop.

Η γκάμα βενζινοκινητήρων του νέου Corsa επεκτείνεται επίσης με τη προσθήκη ενός νέου 1.4 turbo 74 kW/100 hp με μέγιστη ροπή 200 Nm, και τους περαιτέρω εξελιγμένους ατμοσφαιρικούς κινητήρες 1,2 και 1,4 λίτρων προδιαγραφών Euro 6. Επιπλέον, πλήρως ανανεωμένοι, πιο πολιτισμένοι και προδιαγραφών Euro 6 οι κινητήρες 1.3 CDTI με 55 kW/75 hp και 70 kW/95 hp αυξάνουν τις επιλογές Corsa στην προσφορά diesel. Στο λανσάρισμα, η πιο οικονομική έκδοση Corsa – με 70 kW/95 hp, 5-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο και Start/Stop – εκπέμπει μόλις 89 g/km CO2. Περισσότερες εκδόσεις χαμηλών ρύπων θα ακολουθήσουν την ερχόμενη άνοιξη.

Και οι δύο εκδόσεις του 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo συνδυάζονται με νέο, συμπαγές εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο. Η απόδοση αυξάνεται χάρη στη σχεδίαση χαμηλών τριβών και στην ακρίβεια των αλλαγών και η Opel υπόσχεται άνετη και ομαλή, γρήγορη και ακριβή αλλαγή σχέσεων στο νέο της μοντέλο. Με το λανσάρισμα του νέου Corsa, η Opel προσφέρει επίσης τη νεότερη γενιά εξατάχυτου αυτόματου κιβωτίου καθώς και το νέο Easytronic 3.0 που προσφέρει βελτιωμένη, πιο ομαλή απόκριση – ο τέλειος και πλέον προσιτός τρόπος για να συνδυάσετε την άνεση ενός αυτόματου με την απόδοση του χειροκίνητου.

Στο εσωτερικό, η έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών του συστήματος IntelliLink είναι τοποθετημένη στην κεντρική κονσόλα, κοντά στον επιλογέα ταχυτήτων, ενώ το προηγμένο σύστημα infotainment του νέου Corsa είναι συμβατό με συσκευές Apple και Android και λειτουργεί με φωνητικές εντολές. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν Bluetooth και Siri Eyes Free. Διατίθενται ποικίλες εφαρμογές όπως BringGo για πλοήγηση, καθώς και Stitcher και TuneIn για ιντερνετικό ραδιόφωνο και podcasts, ενώ υπάρχει μία πρακτική βάση σύνδεσης και φόρτισης FlexDock για smartphones.

Σημειώνουμε ότι, για τους λάτρεις των σπορ, στο πίσω τμήμα του νέου Corsa μπορεί να ενσωματωθεί το πρακτικό σύστημα μεταφοράς ποδηλάτων FlexFix, που προσφέρεται αποκλειστικά από την Opel.

Η 5η γενιά του bestseller της Opel θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο “Mondial de l’Automobile 2014” στο Παρίσι (4 – 19 Οκτωβρίου), ενώ θα περάσει από τις γραμμές συναρμολόγησης των εργοστασίων των Zaragoza και Eisenach πριν από το τέλος της χρονιάς.