Όταν ο Alessandro Zanardi, επαγγελματίας οδηγός αγώνων, βρέθηκε να χάνει τα πόδια του σε ατύχημα δεν το έβαλε κάτω. Φορώντας τεχνητά μέλη, έβαλε ξανά τη στολή και το κράνος του και επέστρεψε στις πίστες ενώ παράλληλα αποφάσισε να ασχοληθεί και με την παραποδηλασία. Ενώ λοιπόν, κάποτε κέρδιζε πρωταθλήματα καρτ στις ΗΠΑ, βρέθηκε να  να σημειώνει νέες νίκες στους Παραολυμπιακούς, ακόμα και με χρυσά μετάλλια, αλλά να κατακτά πρωτιές και σε αγώνες αυτοκινήτων, οδηγώντας ειδικά τροποιημένες BMW με γκάζι και φρένο στα χέρια.

Ads

Έχει, λοιπόν, μία σημασία να ακούς ένα μήνυμα συμπαράστασης, ελπίδας και αισιοδοξίας από ένα τέτοιον άνθρωπο – και μάλιστα Ιταλό. Έστω και αν ο ίδιος λέει στη συνέντευξη που ακολουθεί ότι δεν πιστεύει στα ίδια τα μηνύματα, αλλά τελικά στην αλληλεγγύη. Στο να λειτουργούν οι άνθρωποι ως κοινότητα λέει – κάτι που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Χρειάζεται υπομονή. Κάθε σε κάθε δυσκολία θα υπάρξει μία πτυχή που θα μας πάει μπροστά είναι αυτό που με απλά λόγια ο λαός μας λέει κάθε εμπόδιο για καλό!

Παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη του Alessandro Zanardi, εργοστασιακού οδηγού και πρεσβευτή της μάρκας BMW, όπως δόθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης:

Alessandro , γεωγραφικά βρίσκεσαι στο επίκεντρο της πανδημίας, στην Ιταλία. Πρώτο και κύριο: πώς είναι τα πράγματα για σένα και την οικογένειά σου;
Alessandro Zanardi:
«Είμαστε όλοι καλά. Ασφαλώς βιώνουμε τις συνέπειες αυτού που συμβαίνει τώρα, αλλά σίγουρα σκεφτόμαστε και προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους και τις οικογένειες που μάχονται τον ιό στην πρώτη γραμμή, στα νοσοκομεία με το υποστηρικτικό προσωπικό, τις νοσοκόμες, τους γιατρούς και όλους τους υπόλοιπους. Αισθανόμαστε ότι είμαστε πολύ τυχεροί. Έχουμε ένα σπίτι και έχω εδώ όλο μου τον προπονητικό εξοπλισμό. Είμαστε υγιείς – επομένως, δεν υποφέρουμε περισσότερο από όσο θα ήταν λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Ads

Φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες για τον Alessandro Zanardi μπορείτε να δείτε εδώ

Μπορείς να μας περιγράψεις την καθημερινότητά σου την εποχή αυτή;
Alessandro Zanardi:
«Προσωπικά, επειδή εξακολουθώ να έχω μπροστά μου αθλητικούς στόχους, βρίσκω ότι μπορώ για να είμαι πιο συγκεντρωμένος στην προπόνηση μου. Σίγουρα, δεν θα ευχόμουν ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, και δεν είναι κάτι πάντα μόνο αρνητικό ή θετικό. Ας πούμε για μένα, κάτι θετικό είναι ότι το τηλέφωνο δεν χτυπά συχνά, ότι κανείς δεν μου ζητάει να πάω κάπου, επομένως έχω πολύ περισσότερο χρόνο να θέσω τις προτεραιότητές μου με τη σειρά που θέλω. Ξυπνάω το πρωί και λέω: τώρα είναι η ώρα της προπόνησης. Έτσι προγραμματίζω την ημέρα μου με βάση τις απαιτήσεις της προπόνησης και ασφαλώς εργάζομαι πολύ στον υπολογιστή, διατηρώ τις επικοινωνίες μου σε επαγγελματικό επίπεδο, στέλνοντας email, προετοιμάζοντας υλικό. Και μέχρι πρόσφατα, όλες ο προετοιμασίες αφορούσαν το σημαντικότερο στόχο της χρονιάς, που ήταν το Τόκιο. Ασφαλώς, τώρα πρέπει να αναθεωρήσω τα πάντα, αλλά ξέροντας τον εαυτό μου, δεν θα δυσκολευτώ να βρω το νέο στόχο που θα κυνηγήσω. Μπορώ να ασχοληθώ με διαφορετικά project και έχω πολλές επιλογές».

Επομένως, ένας από τους στόχους και τα project σου είναι τώρα το Tokyo 2021;
Alessandro Zanardi: «Ασφαλώς στην ηλικία που βρίσκομαι, για έναν αθλητή, κάθε χρόνος που περνάει μετράει για επτά, αφού υπολογίζεται όπως η ηλικία του σκύλου. Εάν για μένα ήταν θαύμα το να πάω στο Τόκιο, λίγο πριν κλείσω τα 54 χρόνια μου, φαντάσου πόσο πιο δύσκολο θα είναι ένα  χρόνο αργότερα, πλησιάζοντας τα 55. Τουλάχιστον, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι αυτές οι προθέσεις μου. Τώρα, αν καταφέρω να τις υλοποιήσω, ο χρόνος θα δείξει και θα δούμε».

Ας επιστρέψουμε στο σήμερα: είναι δύσκολο να διαχειριστείς τον εγκλεισμό;
Alessandro Zanardi: «Πρέπει να πω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες που μελετούν το πρόβλημα και πρέπει να τους πιστέψουμε. Πρέπει να τους βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, που σημαίνει ότι στην παρούσα κατάσταση, πρέπει να μείνουμε στο σπίτι, για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Επειδή τώρα μαθαίνουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι πιθανότατα δεκαπλάσιος από αυτόν που νομίζαμε πριν από μερικές ημέρες.
Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει κάνει διαγωνιστικά τεστ όλος ο πληθυσμός. Και υπάρχουν πιθανότατα πολλοί άνθρωποι που είναι φορείς χωρίς να το γνωρίζουν επειδή είναι ασυμπτωματικοί. Κάτι τέτοιο ασφαλώς δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στην κοινότητα και ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες είναι να φροντίσουμε να μένουμε όλοι στο σπίτι για να εμποδίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Από την άλλη, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν έχουμε αναπτύξει αντισώματα για να καταπολεμήσουμε τον ιό και να κερδίσουμε αυτή τη μάχη όπως συμβαίνει με άλλες ιογενείς λοιμώξεις.
Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε, θα πρέπει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή μάχονται την αρρώστια στην πρώτη γραμμή και να υπακούμε τους κανόνες που κάθε κυβέρνηση αποφασίζει για τον πληθυσμό – τόσο απλό».

Είσαι αγωνιστής όλη σου τη ζωή και ειδικότερα μετά το ατύχημά σου. Στις μέρες μας είσαι πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους. Από την εμπειρία σου, υπάρχει κάτι που θέλεις να μοιραστείς με τους συμπατριώτες σου Ιταλούς και τον υπόλοιπο κόσμο αυτούς τους δύσκολους καιρούς;
Alessandro Zanardi: «Αρχικά, θα ήθελα να πω ότι επειδή χρειάστηκε να παλέψω κάποιες δύσκολες καταστάσεις μέχρι τώρα στη ζωή μου δεν σημαίνει ότι μου αρέσει κιόλας (γελάει). Θα προτιμούσα να αποφεύγαμε τα προβλήματα. Αλλά σίγουρα, όποτε χρειαστεί να ξεπεράσεις μία δυσκολία που θα σου τύχει, βιώνεις μία εμπειρία για την οποία πρέπει να αναπτύξεις νέα εργαλεία. Και όταν αυτή παρέλθει, τα εργαλεία πιθανόν θα παραμείνουν στη φαρέτρα σου για να τα χρησιμοποιήσεις σε άλλες μάχες που αναπόφευκτα θα δώσεις στο ταξίδι της ζωής. Και μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι οι άνθρωποι είναι ήδη διαφορετικοί, ότι ανακαλύπτουν και πάλι την έννοια της κοινότητας, την έννοια της φιλίας, την ανάγκη για αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη, ώστε να μπορέσουν πραγματικά να ολοκληρωθούν. Επειδή δεν έχουμε υπόσταση εάν δεν μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.

Φωτογραφίες του Alessandro Zanardi και το πλήρες κείμενο της συνέντευξης μπορείτε να δείτε εδώ