Κάθε 24 δευτερόλεπτα σκοτώνεται στον κόσμο από τροχαίο ένα παιδί, ένας πατέρας, μία μητέρα, ένας αδελφός, μια αδελφή, ένας φίλος, ένας συνάδελφος, ένας γείτονας… Η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως «Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων», έρχεται να μας θυμίσει αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα και να μας καλέσει σε δράση για τη σωτηρία των ανθρωπίνων ζωών που χάνονται άδικα στους δρόμους κάθε χρόνο.

Ads

25 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που ξεκίνησε να τιμάται διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, με την ισχυρή υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των μελών της Σύμπραξης για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών (UNRSC), τα Κράτη Μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων ως μια αρμόζουσα “αναγνώριση των θυμάτων από τροχαία και των οικογενειών τους” με το ψήφισμα 60/5 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 26 Οκτωβρίου 2005.

ΕΥΘΥΤΑ – Vision Zero
Η «ΕΥΘΥΤΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ», ενεργό μέλος της F.E.V.R τιμά την Ημέρα Μνήμης από το 2006, με όραμα το «VISION ZERO» – «ΜΗΔΕΝ Θάνατοι στους δρόμους».

Και οι θάνατοι στους δρόμους – δυστυχώς – δεν είναι λίγοι:
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2019:

Ads
  • έχασαν τη ζωή τους 26.000 άνθρωποι
  • τραυματίστηκαν σοβαρά ή έχουν αναπηρία 1.450.000

Σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο:

  • χάνουν τη ζωή τους περίπου 1.300.000 άνθρωποι
  • τραυματίζονται άλλα 50.000.000 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους θα συνεχίσουν να ζουν αντιμετωπίζοντας πολλαπλά προβλήματα.

Παγκόσμιο κάλεσμα
Αυτή η Ημέρα είναι αφιερωμένη στη Μνήμη των Θυμάτων, σε όλους όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα των θυμάτων καθώς και στην απόδοση φόρου τιμής στους εργαζόμενους στη διάσωση: στα πληρώματα ασθενοφόρων, στους άνδρες και τις γυναίκες της τροχαίας & της πυροσβεστικής και στους επαγγελματίες της υγείας που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τα τραυματικά επακόλουθα του θανάτου και του τραυματισμού.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΘΥΤΑ:

Η Ημέρα αυτή μας δίνει μια σημαντική ευκαιρία να προβληματιστούμε για όλους όσους χάθηκαν ή τραυματίστηκαν στους δρόμους όλου του κόσμου.
Επί πλέον μας δίνει την δυνατότητα να αναδείξουμε και την ανθρώπινη πλευρά της οδικής ασφάλειας γιατί πίσω από κάθε θύμα τροχαίου υπάρχει μια οικογένεια, υπάρχουν φίλοι και τελικά μια ολόκληρη κοινότητα που πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Η Ημέρα αυτή έχει γίνει επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις αλλά και όλους όσους εργάζονται για την πρόληψη ή για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους, μιας και παρέχει την ευκαιρία να αποδείξουν την τεράστια κλίμακα και τις επιπτώσεις των θανάτων και τραυματισμών στο δρόμο και την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη δράση.

Δυστυχώς τα εκατομμύρια ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους δεν στάθηκαν ικανά να ωθήσουν τις περισσότερες κυβερνήσεις στη λήψη ουσιαστικών και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα περιόριζαν και θα μείωναν δραστικά τις τροχαίες συγκρούσεις στο οδικό τους δίκτυο.
Στη χώρα μας οι θάνατοι από τροχαία επί δεκαετίες αποδεκατίζουν τους νέους ανθρώπους χωρίς ποτέ να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη ουσιαστική πολιτική που να ξεπερνά τις ευχές, τις δηλώσεις λύπης και τα συγκυριακά μέτρα.

Μονίμως ουραγοί στην Ευρώπη στην οδική ασφάλεια βρισκόμαστε σταθερά στην κορυφή της πυραμίδας των θυμάτων. Και αν οι αριθμοί εμφανίζουν μια μείωση τα τελευταία χρόνια, ποιος μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος όταν η πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου στο ελληνικό οδικό δίκτυο είναι διπλάσια ή και τριπλάσια σε σχέση με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη όσων υπέφεραν και υποφέρουν στους δρόμους όλου του κόσμου, θα είναι οι κυβερνήσεις να πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην αρχή της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020 και στη νέα Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης 2020:
Θυμήσου όσους σκοτώθηκαν – Υποστήριξε δράσεις αφύπνισης – Δράσε για να σώσεις ζωές.

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα, καλούμε όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια κρίση της οδικής ασφάλειας. Προσδοκούμε να κατανοήσουν και να δεσμευτούν όλοι ότι τα τροχαία δεν είναι θέμα της κακιάς στιγμής, της μοίρας ή ότι άλλο μπορεί να ειπωθεί.

Η επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση τoυ COVID-19 καθιστά δυστυχώς αδύνατη την πραγματοποίηση εκδηλώσεων Μνήμης για τα θύματα των τροχαίων αυτή τη χρονιά.

  • Θα τελεστεί μόνο Επιμνημόσυνη Δέηση στους Ιερούς ναούς της Ρόδου.
  • Η αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης, θα προβληθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, στην δυτική όψη του Μεγάρου της Βουλής (όψη προς πλατεία συντάγματος) στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων στις 15 Νοεμβρίου 2020.

Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ