Σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο παρουσιάστηκε σήμερα επισήμως το νέο Focus, ο εκπρόσωπος της Ford στη μικρομεσαία κατηγορία, που βαδίζοντας στα βήματα του Fiesta, θα προσφέρεται σε εκδόσεις Trend και Titanium, σπορτίφ και χαμηλωμένες κατά 10 mm εκδόσεις “ST-Line”, πολυτελείς “Vignale” και τύπου crossover “Active” με αυξημένη κατά 30 mm απόσταση από το έδαφος. Πρόκειται προφανώς για την πιο διευρυμένη γκάμα στην ιστορία του Focus που περιλαμβάνει πεντάθυρες hatchback, wagon και σε ορισμένες αγορές τετράθυρες εκδόσεις.

Ads

Το Focus είναι οπωσδήποτε ένα επιτυχημένο μοντέλο με παράδοση 20 ετών, ένα μοντέλο που πούλησε σχεδόν επτά εκατομμύρια κομμάτια στην Ευρώπη και πάνω από 16 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, από το 1998 που λανσαρίστηκε η πρώτη του γενιά. Σχεδιασμένο σε λευκό χαρτί, το Focus του 2018 έρχεται αναπόφευκτα φορτωμένο με όλα τα καλά της σύγχρονης τεχνολογίας να προβάλει την «ανθρωποκεντρική» του φιλοσοφία, η οποία υπόσχεται άριστη αλληλεπίδραση ανθρώπου μηχανής. Το νέο Focus είναι το πρώτο μοντέλο της Ford που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα C2 της εταιρίας, η οποία παρέχει –σύμφωνα πάντα με τη Ford- βελτιωμένη προστασία στις συγκρούσεις. Η αύξηση κατά 53 mm του μεταξονίου επέτρεψε την αύξηση του χώρου για τα γόνατα των πίσω επιβατών, ενώ στη σημαντική βελτίωση της άνεσης συνέβαλε και η αύξηση του εσωτερικού πλάτους (πίσω, ο χώρος για τους ώμους έχει αυξηθεί κατά 6 cm).

image

Ως προς τα μηχανικά σύνολα θα υπάρχει επιλογή από μία πλούσια γκάμα κινητήρων βενζίνης EcoBoost (1,0 και 1,5 λίτρου) με ισχύ από 85 έως 182 ίππους και προβλεπόμενες εκπομπές CO2 από περίπου 107 g/km και EcoBlue diesel (1,5 και 2,0 λίτρων) με ισχύ από 95 έως 150 ίππους, και προβλεπόμενες εκπομπές CO2 από περίπου 91 g/km.* Επίσης διατίθενται μηχανικά, εξατάχυτα κιβώτια που είναι ομαλά και αθόρυβα σε λειτουργία και ένα νέο, οκτατάχυτο αυτόματο που προσαρμόζεται σε διαφορετικά οδηγικά στυλ με σκοπό της πιο ομαλές αλλαγές σχέσεων στον καλύτερο δυνατό χρόνο.

Ads

Νέα επιλέξιμα Προφίλ Οδήγησης (Drive Modes) και προηγμένες τεχνολογίες ανάρτησης (για πρώτη φορά στην ιστορία του το Focus εφοδιάζεται με Συνεχώς Ελεγχόμενη Απόσβεση [Continuously Controlled Damping]) εξασφαλίζουν την καλύτερη δυναμική συμπεριφορά στην κατηγορία– σύμφωνα βεβαίως με τη Ford – και βελτιώνουν τα επίπεδα άνεσης προσφέροντας παράλληλη αυξημένη οδηγική απόλαυση, ενώ νέες τεχνολογίες υποστήριξης θα βοηθούν τους οδηγούς να διαχειρίζονται πιο άνετα τις συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, θα βελτιώνουν την ορατότητα στο σκοτάδι και θα αυτοματοποιούν το παρκάρισμα που θα πραγματοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Επίσης, διαθέσιμες θα είναι επιλογές συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας περιλαμβάνουν FordPass Connect modem, ασύρματη φόρτιση κινητού, SYNC 3 με οθόνη αφής 8 ιντσών και φωνητική ενεργοποίηση, αλλά και ηχοσύστημα B&O PLAY.
Μεταξύ λοιπόν των τεχνολογιών υποστήριξης του οδηγού περιλαμβάνεται το Adaptive Cruise Control, που βοηθά το όχημα να διατηρεί μία απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, και συνδυάζεται με τα:
•           Stop & Go, που επιτρέπει στο Focus να σταματά πλήρως σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας και να αρχίσει και πάλι να κινείται αυτόματα εάν είναι σταματημένο για λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα, O οδηγός μπορεί να πιέσει ένα μπουτόν στο τιμόνι ή το γκάζι για να ξεκινήσει αν περάσουν πάνω από 3 δευτερόλεπτα.
•           Speed Sign Recognition, μπορεί να προσαρμόσει την ταχύτητα του οχήματος εντός των νόμιμα επιτρεπόμενων ορίων παρακολουθώντας πινακίδες με όρια ταχύτητας και πληροφορίες από το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης
•           Lane-Centring, βοηθά στη μείωση του στρες σε μεγάλα ταξίδια, διατηρώντας το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του

Επίσης, το Active Park Assist 2 αυτοματοποιεί πλήρως το παρκάρισμα, ελέγχοντας την επιλογή εμπρόσθιας σχέσης και όπισθεν, το γκάζι, το φρένο και σύστημα διεύθυνσης – και μπορεί να παρκάρει το όχημα (εντελώς αυτόνομα) σε κάθετους και παράλληλους χώρους στάθμευσης μήκους μόλις 1,1 m μεγαλύτερων από το αυτοκίνητο. Ο οδηγός μπορεί να ελέγχει την κίνηση του οχήματος επιλέγοντας «νεκρά» στο κιβώτιο και κρατώντας πατημένο ένα μπουτόν στην κεντρική κονσόλα.

image

Το νέο Focus λανσάρει επίσης την τεχνολογία FordPass Connect modem για Ευρωπαίους πελάτες, μετατρέποντας το όχημα σε κινητό WiFi hotspot με συνδεσιμότητα για μέχρι 10 συσκευές. Το FordPass Connect επιτρέπει επίσης ενημερώσεις Live Traffic για το σύστημα πλοήγησης ενώ χρησιμοποιώντας την εφαρμογή κινητού FordPass οι οδηγοί μπορούν εύκολα να εντοπίζουν το αυτοκίνητό τους σε συνωστισμένα πάρκινγκ πολυκαταστημάτων, να ελέγχουν τη στάθμη καυσίμου, να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν το αυτοκίνητό τους από απόσταση ακόμα και να το βάζουν εμπρός απομακρυσμένα.

image

Το νέο Ford Focus θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Ford στο Saarlouis της Γερμανίας.